Sagen om de tre medarbejdere, der er blevet syge af at passe deres arbejde på Siemens' vindmøllefabrik i Aalborg, afslører en række systemfejl.
Det mener arbejdsmiljørådgiver Hans Jørgen Limborg, medejer af konsulentfirmaet TeamArbejdsliv.
- Jeg mener, at man kan pege på en masse systemfejl: Mange har tænkt, at de gjorde, som de skulle. Men i virkeligheden ikke som de burde, fordi der mangler sammenhænge i systemet, siger Hans Jørgen Limborg.
Han peger på systemfejl i tre geledder. Hos virksomheden selv, hos Arbejdstilsynet og hos de instanser, der behandler sager om arbejdsskader.
- Internt i virksomheden synes der at være en manglende sammenhæng mellem den politik og de værdier, de giver udtryk for, og den daglige praksis, som den enkelte værkfører eller medarbejder står med.
- Måske fordi de er presset eller ikke ordentlig instrueret, siger Hans Jørgen Limborg.
Han henviser til, at medarbejderne på gulvet tilsyneladende ikke har været ordentligt instrueret om en forsvarlig måde at arbejde med skadelige kemikalier som epoxy og isocyanater.
- Så har vi Arbejdstilsynet, som udsteder en dispensation, som kan give god mening, hvis virksomheden siger, at man skal have tid til at løse et problem.
- Men Arbejdstilsynet gentager dispensationen i stedet for at følge op på, om virksomheden nu også løser problemet, siger Hans Jørgen Limborg.
Endelig peger han på arbejdsskadesystemet, som han mener har svigtet ved ikke at gribe ind over for den voksende bunke sager om arbejdsskader fra branchen.
- Når man ser så mange sager komme fra samme sted, så mangler der en mekanisme, der siger: Vi må tilbage og se, hvad der er på spil eller bede Arbejdstilsynet om at kigge på det, siger Hans Jørgen Limborg.
Hans Jørgen Limborg håber, at sagen kan føre til, at branchen og myndighederne i fællesskab finder ud af, hvordan man kan forhindre en gentagelse.
- Det, jeg håber, der kommer ud af den her sag, er en erkendelse af, at det danske arbejdsmiljøsystem er meget opbygget i søjler, der ikke taler så meget med hinanden.
- Tidligere var der langt større videndeling mellem systemerne. Den mekanisme har vi ikke længere, siger Hans Jørgen Limborg.
Ifølge Siemens har der fra 2005 til 2015 været 37 medarbejdere, der har fået arbejdsskadeerstatning, efter at de har været udsat for epoxy eller isocyanater.
En aktindsigt, som DR Nyheder har fået hos Arbejdsskadestyrelsen, viser, at antallet af sager om arbejdsskader i perioden er 64. Det tal dækker både over sager, der er blevet anerkendt og har ført til erstatning og sager, der er anerkendt, men som ikke har ført til erstatning.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.