Arbejdsløs? Det er slut med at være flovmand
Ledighed bliver kun mødt med rynken på næsen blandt 18 procent af danskerne.
Foto: Colourbox
Et flertal af danskerne mener ikke, at arbejdsløshed er selvforskyldt, viser ny meningsmåling. Krisen har gjort, at vi pludselig kan se os selv ende der, vurderer ekspert.

Arbejdsløse. Det er nogle dovne hunde, der ikke kan tage sig sammen til at finde et arbejde. At de har mistet jobbet og ikke kan finde et nyt, er deres egen skyld.

Enig eller uenig?

Størstedelen af danskerne ryster på hovedet til denne opfattelse. Det viser en meningsmåling, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Her mener knap 18 procent, at arbejdsløshed er selvforskyldt, mens knap 56 procent mener det modsatte.

Forklaringen skal findes i krisen. Det forklarer professor og forsker i arbejdsmarked og marginalisering, John Andersen, fra Roskilde Universitet.

"Det kunne blive mig"


"Store dele af arbejdsløsheden handler ikke om, at folk er dovne eller mangler motivation. Det handler om, at samfundsøkonomien og arbejdsmarkedet udvikler sig i en negativ retning, ikke bare i Danmark men også internationalt. Det er kommet ind i folks bevidsthed. Så flere tænker i dag: 'Det kunne altså godt være mig'," siger han.

Med andre ord har krisen vist os en række skræmmebilleder, som har gjort os mere tolerante.

Skruer man derimod tiden tilbage til før 2008, havde flere os mere kæphøje tilbøjeligheder.

[pagebreak]

Arbejdsløshed - en fælles skæbne

"Der var hele tiden fremgang i beskæftigelsen, og derfor mere en opfattelse af, at arbejdsløshed enten var fordi, folk ikke var egnet til at arbejde, eller det var deres egne skyld. Den opfattelse er helt klart ændret her i '10 og '11, hvor folk kan se, at også nyuddannede akademikere med flotte papirer altså også skal kæmpe for at komme i job," siger han.

I og med at arbejdsløsheden har åndet flere af os i nakken de seneste år, er det blevet mere socialt acceptabelt.

"Sagt på en firkantet måde, er det hårdere at være arbejdsløs under en højkonjunktur rent moralsk og i forhold til omgivelsernes stempling og nedvurdering. Under en lavkonjunktur er det mere en fælles skæbne og derfor mindre stigmatiserende," siger John Andersen.

Skandinaverne er tolerante

Danskerne har dog traditionelt set altid været tolerante overfor arbejdsløshed.

Det forklarer professor og ekspert i ledighed Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

"Det er klart, at i opgangstider er der bedre basis for at bebrejde folk deres egen situation, men det ligger fjernt i skandinavisk sammenhæng at bebrejde de arbejdsløse arbejdsløsheden," siger han.

Jørgen Goul Andersen forklarer, at danskerne altid har haft et udbredt ønske om at arbejde, uanset hvor godt det kan betale sig. Traditionelt set har Danmark derfor også haft ry for at have en tilbagelænet tilgang til det at få folk i arbejde igen.

Mere respekt og mindre pisk

Med de seneste års stramninger i beskæftigelsesindsatsen er vi dog gået fra at være 'tilbagelænede til at være blandt de skrappe', forklarer Jørgen Goul Andersen.

Det samme vurderer John Andersen. Han peger dog på en drejning i den politiske diskussion af beskæftigelsen, som også vidner om, at synet på arbejdsløshed har ændret sig.

"I dag bliver der diskuteret mere kvalitet og respekt og aktiv medindragelse af ledige, fremfor at der ligger den bagvedliggende forståelse, at de ledig er nok bare ude på at snyde og er dovne, og derfor skal de have noget pisk," siger han.

Der er lige nu knap 165.000 ledige. Det svarer til en ledighedsprocent på 6,3 procent.

Undersøgelsen

521 repræsentativt udvalgte respondenter har svaret følgende:

"Det er hovedsageligt folks egen skyld, hvis de er arbejdsløse":

Uenig/meget uenig: 55,9 procent.

Enig/meget enig: 17,6 procent.

Hverken eller: 24 procent.

Ved ikke: 2,6 procent.