Rødt slagsmål om arbejdsløse ender i aftale
De arbejdsløse skal ikke tvinges i aktivering. De skal uddannes, lyder det samstemmende fra regeringen og Enhedslisten. Foto: Colourbox
En af de største knaster mellem regeringen og støttepartiet er nu på plads med lørdagens aftale for de arbejdsløse.

Regeringen og Enhedslisten har lagt arm om fremtidens vilkår for de arbejdsløse i flere uger. Men nu er styrkeprøven endt i en beskæftigelsesaftale, som ifølge de røde partier gør op med VK's "stive regler".

"Det er et af de områder, hvor der har været mange slagsmål. Men med aftalen mistænker vi de arbejdsløse mindre og stopper med ydmygelserne," siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen, til Newspaq.

Aftalen koster i alt 750 millioner kroner de næste to år. En stor del af pengene går til midlertidigt at forlænge dagpengeperioden for op mod de 12.000 danskere, der risikere at ryge ud af systemet i sidste halvdel af 2012.

De arbejdsløse mister retten til dagpenge, fordi den tidligere regering sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale forkortede dagpengeperioden fra fire til to år fra 2012. Planen er nu udskudt indtil 2013, og særligt slagsmålet med De Radikale og Enhedslisten har kostet kræfter.

"De arbejdsløse er blevet mishandlet igennem de sidste ti år, og der er også blevet lagt arm. Men der er kommet en god aftale ud af det for de arbejdsløse," fortæller Johanne Schmidt Nielsen.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) glæder sig særligt over, at aftalen ifølge hende sikrer mere uddannelse af de arbejdsløse.

"Vi er enige om, at når mennesker desværre går ledige, så skal den tid bruges så konstruktivt som muligt," siger ministeren og fremhæver muligheden for for eksempel svejser og truck-kurser, som nu bliver muligt, fordi loftet over prisen på kurser fjernes.

Her er støttepartiet dog helt enige, og aftalen flytter 200 millioner kroner fra aktivering til uddannelse.

"Det er klogere, at de ledige bruger tid på uddannelse, end at de render rundt på et fjollet aktiveringskursus, som de skulle under den tidligere regering," siger Johanne Schmidt Nielsen.