Tennisspilleren Rafael Nadal kom mandag med et forslag om større åbenhed i antidopingarbejdet.
Efter hackergruppen Fancy Bears læk af mange OL-atleters sundhedsdata foreslår Nadal, at alle medicinske sundhedsdata bliver offentliggjort.
Anti Doping Danmark (ADD) mener, det er en god idé, men det kræver i så fald en ændring af eksisterende regler.
- Som reglerne er i dag, så er det ikke muligt. I henhold til Persondataloven og Wada-reglerne i det hele taget skal vi som antidopingmyndighed behandle medicinske oplysninger fortroligt, fordi oplysningerne betragtes som personfølsomt materiale.
- Så det kan vi ikke. Vi må simpelthen ikke offentliggøre oplysningerne, fastslår Christina Friis Johansen, der er seniorkonsulent hos ADD.
Atleterne kan selv vælge at offentliggøre personlige og medicinske oplysninger, men de er ikke forpligtet til at gøre det.
- Det er en ret, som udøverne har, ligeså vel som du og jeg har en ret til, at vores medicinske oplysninger er beskyttede og private og skal behandles sådan af de myndigheder, som håndterer dem, forklarer Christina Friis Johansen.
Atleterne, som har fået hacket deres medicinske data, virker ikke til at have noget at skjule, da de har dispensation til at bruge medicin, som står på den forbudte liste hos Det Internationale Antidopingagentur (Wada).
Det er derfor, Nadal foreslår, at atleter med fordel kunne lade alle se deres TUE-dokumenter.
TUE står for "therapeutic use exemption" og er en dispensation til at benytte et stof, der under normale omstændigheder er ulovligt.
- Forslaget er godt i den forstand, at det kunne være fint at få skabt en større transparens i forhold til, hvor mange TUE-dispensationer der uddeles og for hvilke præparater. Er der nogle mønstre i det? Vi ser eksempelvis, at svømmerne hyppigt lider af astma.
- Så det kunne være fint at få større gennemsigtighed i forhold til, om der er nogle sygdomme, som er særligt udbredte blandt idrætsudøvere, og hvilken behandling og medicin der bliver brugt i de forskellige idrætter, forklarer Christina Friis Johansen.
Hun understreger dog, at det er Wada, som har mulighed for at føre forslaget ud i livet.
- Det vil vi gerne støtte op om. Det er noget, Wada bør være tovholder på. Wada har adgang til de her oplysninger på internationalt plan og kan samle statistik over det.
- Det vil kræve, at hver enkelt antidopingorganisation, som udsteder TUE-dispensationer, der ikke nødvendigvis deles med Wada, også lægger frem, hvor mange der gives.
- Det er et konkret forslag til større gennemsigtighed, som vi kan bakke op om, siger Christina Friis Johansen.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.