Medarbejdere giver den lige lovligt meget gas, når de kører i firmabilen. Godt en ud af fem, som bliver taget i at overskride fartgrænsen, sidder i firmaets bil.
Politiet udskrev 283.891 fartbøder i 2006. De 56.250 af bøderne gik til fartglade firmablillister. Det viser tal fra Rådet For Større Færdselssikkerhed.
De nye tal vækker bekymring i rådet, som vil have virksomhederne til at sætte tydelige telefonnumre på bilerne, for at få ansatte til at holde speedometernålen på den rigtige side af fartgrænsen. Så kan andre billister ringe og sladre til chefen, hvis en medarbejder træder for hårdt på pedalen.
- Når man oplever, at nogen kører tåbeligt råddent, kan man ringe og sige, at man har set, at en af medarbejderne ikke har forstået færdselsreglerne. Så kan virksomheden tage en alvorlig samtale med den pågældende. Det gælder om ikke bare at trække på skuldrene af problemet, siger dokumentationschef i Rådet for Større Førdselssikkerhed, Jesper Sølund, som anbefaler virksomhederne at fastlægge klare trafikpolitikker på lige fod med rygepolitikker.
Virker forebyggende
I VVS-firmaet Hetland har man i halvandet år brugt netop den strategi for at sikre, at virksomhedens medarbejdere opfører sig forsvarligt i trafikken.
- Vi har en tekst, hvor der står Ring, hvis vi kører for stærkt. Ring hvis vi holder ulovligt parkeret. Og hvis nogen ringer ind og siger, at en af vores biler ligger og kører fuldkommen sindssygt, så ringer vi den ansatte op og giver ham en skideballe med det samme. Det har en præventiv effekt, siger direktør Brian Hetland.
Ikke alle har reageret postitivt på teksten på vognene
- Fagforeningen har været efter os for at udstille den enkelte medarbejder. Det har jeg sympati for, men jeg har mere sympati for, at man ikke kører et barn over, siger Brian Hetland, der satte telefonnumre på bilerne efter en medarbejder havde påkørt en cyklist.