Administration 

Amnesty: Det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed

Fremtrædende statsledere promoverer et verdensbillede præget af had og frygt, som skaber fordomme og polarisering. Men det inspirerer samtidig endnu flere til at kæmpe for en mere fri og tryg fremtid. Sådan lyder det i Amnesty Internationals årsrapport, der peger på, at det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
I 2017 oplevede verden de skræmmende konsekvenser af en hadefuld politisk retorik, der truer med at normalisere massiv diskrimination af marginaliserede befolkningsgrupper, og som i nogle dele af verden førte til drab og overgreb på mennesker i tusindtal.

Sådan lyder analysen fra verdens største menneskerettighedsorganisation, Amnesty International, der i dag offentliggør sin årsrapport for kalenderåret 2017 og med den gør status over den aktuelle globale menneskerettighedssituation.

"Den amerikanske regerings åbenlyst diskriminatoriske indrejseforbud satte i januar scenen for et år, hvor politiske ledere i nogle dele af verdenen endte med at føre hadets politik til dets ultimative konklusion", siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

"Med den forfærdelige etniske udrensning af rohingyaerne i Myanmar så vi den ultimative konsekvens af et samfund, der bliver opmuntret til had, til at udpege syndebukke og til at frygte minoriteter", siger Salil Shetty.

På den positive side peger Amnesty på, at den voksende globale bevægelse af aktivister og af ganske almindelige mennesker, som kæmper for social retfærdighed, giver et ægte håb om, at bevægelsen imod konflikt og polarisering kan blive vendt.

Regeringer svigter menneskerettighederne

Amnestys årsrapport dækker i år 159 lande og giver dermed den mest omfangsrige aktuelle analyse af den globale menneskerettighedssituation. I den påpeger Amnesty International, at ledere som al-Sisi, Duterte, Maduro, Putin, Trump og Xi sidste år undergravede rettighederne for millioner af mennesker, og at foruroligende få regeringer stod vagt om menneskerettighederne.

"Det svage modsvar på forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser fra Myanmar til Irak, Sydsudan, Syrien og Yemen understregede manglen på global vilje til at sikre menneskerettighederne. Mange regeringer er skamløst i gang med at tilbagerulle årtiers hårdt tilkæmpede rettigheder", siger Salil Shetty.

Blandt de tilbageskridt, som Amnesty International oplister, er indskrænkningen af retten til at protestere i Frankrig og forsøgene på at tilbagerulle kvinders rettigheder i Rusland, USA og Polen. Med lanceringen af årsrapporten i Washington, USA, advarer Amnesty International samtidig om, at den amerikanske præsident Trumps angreb på menneskerettighederne har sat et farligt eksempel for andre regeringer.

"Den amerikanske regering har svigtet. Men selvom flere af Trumps tiltag krænker menneskerettighederne både ude og hjemme, har aktivister fra hele USA mindet os om, at kampen for menneskerettigheder altid er blevet ført og vundet af mennesker i deres lokalsamfund", siger Margaret Huang, direktør for Amnesty USA.

Protestbevægelser tager til

Tilbageslagene i 2017 inspirerede også ekstraordinært mange mennesker til at tage del i igangværende rettighedskampe, noterer Amnesty International, og nævner en række sejre, som aktivister sidste år var med til at sikre. Disse inkluderer afskaffelsen af Chiles totale abortforbud, afgørende skridt mod lige ægteskabsrettigheder i Taiwan og en historisk sejr i kampen mod tvangsflytninger i Abuja, Nigeria. Amnesty fremhæver også, hvordan den historisk store kvindemarch i USA spredte sig til resten af verdenen, ligesom #MeToo-bevægelsen formåede at sætte globalt fokus på kampen imod sexchikane og overgreb mod kvinder.

"De ukuelige kvinder, som står i spidsen for stærke menneskerettighedsbevægelser, minder os om, at ønsket om lighed, værdighed og retfærdighed aldrig lader sig slukke. Protestbevægelserne tager til i styrke, og hvis regeringer ikke lytter, så mister de deres legitimitet", siger Salil Shetty.

Mennesker angrebet for deres identitet

I sin årsrapport understreger Amnesty International behovet for at gå imod den hadefulde retorik, som sidste år kom til udtryk i fremmedfjendske slogans under eksempelvis nationalistiske marcher i Warszawa, Polen og Charlottesville, USA, og som er set i angreb mod LGBTI-samfund fra Tjetjenien til Egypten.

Tendensen blev også eksemplificeret i udfald mod flygtninge og migranter fra allerhøjeste regeringsniveauer. Her løb Trump-administrationen med overskrifterne for sin anti-flygtninge-retorik, men den amerikanske regering var ikke ene om at forfølge fremmedfjendske politikker, påpeger Amnesty International:

"Nok har Trumps politik markeret en ny æra af tilbageslag for menneskerettighederne, men de er ikke unikke. Fra Ungarn til Australien har politikere længe behandlet flygtninge og migranter som problemer, der skal sendes videre til andre i stedet for som mennesker, der har rettigheder, og som fortjener vores medfølelse", siger Salil Shetty.

Ytringsfrihed bliver afgørende i 2018

Fremtrædende statslederes vilje til at bruge "fake news" til at manipulere den offentlige mening kombineret med angrebene mod de institutioner, som skal sikre, at magthaverne spiller efter reglerne, gør, at ytrings- og forsamlingsfrihed bliver helt afgørende for menneskerettighedskampen i år, forudser Amnesty.

"I 2018 kan vi ikke tage det for givet, at vi vil være frie til at forsamle os i protest eller til at kritisere vores regeringer. At tale magten imod er blevet farligere", siger Salil Shetty.

Amnesty påpeger i sin årsrapport, at hundredvis af aktivister sidste år blev dræbt, mens myndigheder forsøgte at tvinge aktivister og medier til tavshed. Flest journalister var fængslet i Tyrkiet, Egypten og i Kina, hvor Nobelprisvinderen Liu Xiaobo døde i fængsel for sin kritik af regeringen. Også Amnesty International kom i 2017 under direkte angreb, med trusler mod organisationens arbejde i Ungarn og med fængslingen af to ledende medarbejdere i Tyrkiet - en situation uden fortilfælde i organisationens historie.

"Regeringer mener, at de åbent kan erklære, at menneskerettighedsaktivister er legitime mål. De kan lukke vores aviser, undergrave vores domstole og fængsle aktivister. Men vi nægter at tie. Hvis den legendariske kinesiske aktivist Liu Xiaobo har lært os én ting, så er det, at vi skal tale magten imod, når det virker mest umuligt at gøre det", siger Salil Shetty.

"Vi er vidne til en historisk stigning i antallet af mennesker, der rejser sig og kræver retfærdighed. Hvis statsledere ikke er opmærksomme på, hvad der driver folk til at protestere, vil det i sidste ende ramme dem selv. Folk har gjort det klart, at de ønsker menneskerettigheder. Nu er det regeringernes tur til at vise, at de lytter", siger Salil Shetty.

Ris og ros til Danmark

Også Danmark er nævnt i årsrapporten. Her kritiserer Amnesty International ikke mindst Danmark for at have forladt FN's kvoteflygtningeprogram:

"Mens vi i år fejrer 70-året for menneskerettighederne, er der i den grad brug for lande, som viser, at opbakningen til menneskerettighederne og troen på, at vi kan finde fælles løsninger, ikke er svækket. Derfor er Danmarks beslutning om at trække sig fra FN's kvoteflygtningeordning et alvorligt tilbageslag. Samtidigt holdt fremtrædende danske politikere sig ikke tilbage med at kritisere menneskerettighederne", siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark

"Det er tid til at stå vagt om menneskerettighederne for sikre en mere retfærdig, fri og tryg verden. Derfor glæder vi os over, at 167.000 danskere sidste år skrev under på Amnestys aktioner og dermed støttede arbejdet for menneskerettighederne ude og hjemme", siger Trine Christensen.

Foruden kvoteflygtningeordningen kritiserer Amnesty International i sin årsrapport Danmarks mangel på en samtykkebaseret voldtægtslovgivning, adskillelsen af asylsøgende ægtepar, betingelserne for mennesker på tålt ophold samt fraværet af klare retningslinjer for medicinsk behandling af interkønnede børn. Der er dog også ros til Danmark for sidste år at have fjernet transkønnede fra listen over psykiske sygdomme - som det første land i verden.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti