Når Alternativets Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen torsdag har første arbejdsdag i Folketinget som stedfortræder for Torsten Gejl, vil partiets folketingsgruppe udelukkende bestå af kvinder.
Det er første gang i dansk politisk historie, at det sker.
Det oplyser Folketinget til Politiken.
Foruden 22-årige Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen består Alternativets gruppe af Franciska Rosenkilde, der er politisk leder, Helene Liliendahl Brydensholt, Sascha Faxe, Christina Olumeko og Theresa Scavenius.
Det er dog kun midlertidigt. Torsten Gejl er sygemeldt med stress og har sagt, at han planlægger at vende tilbage.
Han sygemeldte sig i starten af august efter at have haft smerter i skuldre og ben som følge af stress.
- Min læge anbefaler, at jeg bruger tre måneder på at blive rask, genoptræne kroppen og finde mental ro, skrev Gejl på Facebook 7. august.
Han roste samtidig Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen for at være "skarp, dygtig og driftssikker".
Franciska Rosenkilde siger til Ritzau, at hun ser det som positivt, at gruppen nu kun består af kvinder, fordi der i det store billede stadig er en overvægt af mænd i Folketinget.
Hvis du selv kunne vælge den optimale folketingsgruppe, ville du så også have mænd i den?
- Ja, absolut. Det, vi kæmper for, er ligestilling for alle køn.
- Alt for meget homogenitet er aldrig godt. Det er det, den her folketingsgruppe faktisk er et opgør imod. Vi sidder på nogle politiske systemer, som er lavet af primært hvide mænd. Så selv om vi lige nu kun er kvinder, er vi med til at lave et opgør med det. Men den optimale gruppe er langt mere divers, siger hun.
Du siger på den ene side, at du ville foretrække, at der var nogle mænd, og at for meget homogenitet ikke er godt. På den anden side kalder du det positivt, at I kun består af kvinder. Hvordan hænger det sammen?
- Det gør det, fordi kvinder har været underrepræsenteret i politik og generelt stadigvæk er underrepræsenteret i magtrummet i det danske samfund. Så lige nu repræsenterer vi de underrepræsenterede som gruppe. Det er med til at skubbe til den generelle balance i samfundet, siger Franciska Rosenkilde.
/ritzau/