Svage tal for erhvervstilliden i USA har gjort investorer verden over nervøse for den amerikanske økonomi og fået dem til at sælge ud.
Det forklarer Tine Choi Danielsen, som er chefstrateg i PFA Pension.
Torsdag faldt det amerikanske S&P 500-indeks med 1,4 procent. Indekset består af de 500 største selskaber målt på markedsværdi på børserne New York Stock Exchange og Nasdaq.
- Erhvervstilliden faldt og antallet af nye ledige steg, og det var altså ikke noget, som aktieinvestorerne brød sig om, siger Tine Choi Danielsen.
I juli faldt det såkaldte ISM-indeks til 46,8 fra 48,5. Det var ifølge Tine Choi Danielsen et større fald end forventet.
Indekset er baseret på svar fra indkøbschefer fra forskellige brancher i hele USA. En værdi over 50 indikerer stigende aktivitet, mens en værdi under 50 indikerer tilbagegang.
Det er et vigtigt nøgletal for udviklingen i amerikansk økonomi, blandt andet fordi det er en af de tidligste indikatorer på udviklingen i økonomien, forklarer Tine Choi Danielsen.
- Derudover fik vi nogle regnskaber fra nogle af de store techselskaber, og de skuffede, og det forværrede hele stemningen, siger hun.
Både Amazon og chipselskabet Intel blev sendt ned i eftermarkedet i USA efter at have offentliggjort regnskab torsdag.
I Danmark er C25-indekset fredag åbnet i rødt med kursfald over næsten hele linjen. Det skyldes den negative stemning i USA, forklarer Tine Choi Danielsen.
- USA er verdens største økonomi og aktiemarked, så alt har bare en stor global indvirken. Hvis USA går i recession er det svært ikke at trække resten af verden med ned i forhold til økonomisk vækst, siger hun.
Desuden er en række af de danske selskaber i C25-indeksen multinationale selskaber, der har USA som et stort eksportmarked. Det gælder blandt andet medicinalselskabet Novo Nordisk.
I Japan har de seneste dage også budt på markante kursfald. Det brede Topix-indeks er fredag faldet over seks procent, hvilket ifølge MarketWire er det største fald siden 2016.
Det andet store japanske aktieindeks, Nikkei-indekset, faldt 5,8 procent, hvilket var det største fald siden 1987, skriver mediet Nikkei.
I Japan skal årsagen til de markante kursfald findes i, at Bank of Japan onsdag besluttede at hæve sin rente til 0,25 procent.
- Det er stadig meget lavt, men det var en lidt overraskende timing, og det fik aktiemarkedet til at sætte sig. Når vi så får nogle negative dage i USA, forstærker det udviklingen i Asien, siger Tine Choi Danielsen.
/ritzau/