Regeringen har fået en aftale på plads om en reform af de to overførselsindkomster fleksjob og førtidspension med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance.
- Det her er en økonomisk ansvarlig reform. Det er ikke bare en spareøvelse, men flytter penge fra ydelser til en aktiv indsats, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om den netop indgåede reform-aftale til TV2 News.
Reformen flytter 1,9 milliarder kroner fra de passive offentlige ydelser til forskning og uddannelse.
Dansk Folkeparti var med om forhandlingsbordet hos beskæftigelsesministeren, men forlod forhandlingerne kort tid før, det endelig forlig blev præsenteret og begrunder det med, at reformen er social skæv.
- Vi har forladt forhandlingerne, fordi vi ikke under nogen omstændigheder kan være med til at flytte næsten to milliarder kroner fra de to ordninger. Det er socialt skævt, siger Peter Skaarup.
De Konservative, der er med i reformen, er derimod tilfreds med aftalen.
- Ingen er tjent med at blive efterladt på passiv forsørgelse uden for fællesskabet.
- Vi skylder de unge, der har det svært, en chance for at få balance i tilværelsen, så de kan komme videre i livet og bidrage med det, de kan, siger arbejdsmarkedsordfører Mai Henriksen (K).
Hun glæder sig samtidig over, at det er lykkedes Konservative at forhindre regeringens forslag om at afskaffe fleksjobordningen for selvstændige.
Liberal Alliance lægger vægt på, at forliget gør det mindre attraktivt for kommunerne at parkere borgere på passiv forsørgelse.
- Vi ved, at visse kommuner har haft en interesse i at parkere borgere på førtidspension, selv om de ikke har været permanent uarbejdsdygtige.
- Det skal der sættes en stopper for, for det er ikke alene ualmindeligt dyrt, det er også en personlig tragedie for de mennesker, der bare bliver opgivet, siger Simon Emil Ammitzbøll - politisk ordfører for Liberal Alliance.