Der er ikke gjort nok for at beskytte en i dag 63-årig transkønnet indsat.
Sådan lyder det fra advokat Tyge Trier under proceduren i Højesteret mandag, hvor den indsatte har lagt sag an mod Herstedvester Fængsel og Direktoratet for Kriminalforsorgen.
- Der har ikke været den hensyntagen til hende, som der burde have været i et foregangsland som Danmark, siger han.
Særligt over 200 visitationer, hvor den indsatte har skullet afklæde sig - både før og efter udgang fra fængslet eller efter at have haft besøg - har krænket hende, mener Tyge Trier.
Den indsatte skiftede i 2015 juridisk køn fra mand til kvinde og har siden ønsket, at hun ikke skal afsone med mænd.
Hun lagde sag an mod Herstedvester Fængsel og Direktoratet for Kriminalforsorgen i 2022.
Hendes krav er, at hun alene vil nøgenvisiteres af kvindeligt personale og ikke afgive urinprøve i nærvær af mandligt personale, som ikke er sundhedspersonale.
Desuden vil hun ikke afsone i en mandeafdeling, og hun vil have fængslet og Kriminalforsorgen til at betale hende en godtgørelse på 80.000 kroner.
Byretten afviste hendes klager. Da sagen kom for Østre Landsret i foråret 2023, havde hun heller ikke heldet med sig.
Den indsatte er to gange inden kønsskiftet dømt for særligt farlige voldtægter samt forsøg på voldtægt. Forbrydelserne blev begået i 1980'erne.
Hun afsoner en forvaringsdom - en tidsubestemt sanktion, som personer der vurderes at være farlige, kan idømmes.
Østre Landsret lagde i sin dom til grund, at kvinden er farlig. Hun udgør "en ikke ubetydelig sikkerhedsmæssig risiko for de kvindelige indsatte", skrev landsretten i dommen.
I retten lagde advokat Paw Fruerlund fra Kammeradvokaten, der repræsenterer Kriminalforsorgen og Herstedvester Fængsel, vægt på mentalundersøgelser og psykologiske undersøgelser af den indsatte.
Her beskrives hun blandt andet som impulsiv, med manglende empati, tendens til manipulation, utroværdig og en patologisk løgner.
Derudover hæfter Paw Fruerlund sig ved, at den indsatte vurderes til ikke at have en forståelse for den kriminalitet, hun har udført.
- De handlinger, hun har foretaget sig, har været styret af impulsivitet. Det skal Kriminalforsorgen beskytte mod, siger han i retten.
Han tilføjer, at Kriminalforsorgen før har placeret transkvinder på kvindeafdelingen, men at det gøres ud fra en konkret sikkerhedsvurdering.
Højesteret afsiger dom i sagen den 10. september klokken 12.
/ritzau/