Administration 

Manden, de kaldte Boogie-Preben

Hvor blev han af? I 10 år var Boogie-Preben en markant del af det Københavnske natteliv omkring Strøget.

En dag står Per Mogensen og venter på bussen. Ved siden af ham står en ung mand med sin kæreste. Hun spørger, hvad de skal lave i aften, og han svarer, at han skal med drengene ind og tyre femmere efter Boogie-Preben.

Per tænker, at det er noget mærkeligt afstumpet noget at gøre. Så kommer bussen, og Per stiger ind og finder en plads. Bussen sætter i gang og kører gennem Københavns gader. Per kigger ud af vinduet i egne tanker og pludselig går det op for ham, hvem de talte om: Preben, Pers egen far.

»Lav Ormen, Preben«

Til næste år bliver Preben Mogensens gravsten på Frederiksberg kirkegård fjernet. Dermed forsvinder beviset på, at Preben var i verden fra 1935 og 62 år frem.

Når hans søn og datter dør, vil ingen længere huske Preben Mogensens drømme eller historien om den sommerdag i 1960, hvor han mødte Hanne fra Fyn til pigtrådsmusik på Figaro på Bakken. Dagene på børnehjemmet, skuddene fra Stasi og moderen, der brændte ihjel, vil også blive glemt.

Men Preben Mogensen vil alligevel blive husket. Ikke mindst med en smule selvhad og fortrydelse fra de voksne mænd, der var unge i 80¿erne og starten af 90¿erne. For selvom denne historie handler om Preben Mogensen, handler den i lige så høj grad om de mennesker, der kunne lide at danne ring om ham og flænse hans ansigt i stykker ved at tyre femmere i hovedet på ham, mens de råbte »Ormen Preben, lav Ormen, Preben«.

MC Einar og RBC

I 1984 startede Preben Mogensen i en alder af 49 år med at danse sin egen mærkværdige version af electric boogie og breakdance i weekendnætter på Strøget i København. Han kom ofte hjem og fortalte sin kone og sine børn, hvordan han blev hyldet som »Strøgets Elvis«. Men mens sønnen Per Mogensen blev hyldet som Danmarksmester i jitterbug under kunstnernavnet Per Elvis, kom den hyldest, som Preben Mogensen pralede med, fra en ubarmhjertig ungdom, hvor han blev døbt Boogie-Preben.

Eller som de to oprindelige danske hiphop-grupper Rockers By Choice og Mc Einar rapper i sangen Retro fra 2002, der handler om deres ungdom i 80¿erne: »ka`i huske, dengang vi stod nede på strøget og dansede boogie og kastede mønter efter Preben«.

Per Mogensen husker noget andet.

Han husker, hvordan det føltes at stå som 20-årig og se jævnaldrende tiljuble en dybt isoleret mand for sjov.

Cecil og fem FF ere

Boogie Preben var hverken hjemløs, vagabond eller alkoholiker. Han boede i herskabslejligheden på Frederiksberg med sin søn og datter og sin kone. Han var heller ikke retarderet, selv om de dampe, han indåndede på lysfabrikken i de arbejdsmiljøfri 70 ere, ikke gjorde hans forstand bedre. Der var ikke for alvor noget galt med Preben Mogensen. Alligevel kunne hans voksne søn hver fredag og lørdag aften overvære det samme ritual: Moren, der står i køkkenet og tilbereder frikadeller eller medister og laver aftenkaffe, mens faren sidder i stuen med fjernsynet skruet højt op og lytter til musik i hovedtelefonerne, ryger Cecil og drikker fem FF ere. Moren, der går i seng, og så lige pludselig lidt over midnat lyden af hoveddøren, der smækker for først at blive åbnet igen 7-8 timer senere.

De timer, fra Preben forlod sofaen og bordet med de fem tomme FF ere, til hoveddøren gik op igen, er grunden til denne historie.

For i de timer grundlagde Preben ikke alene sin berømmelse, men i høj grad omdrejningspunktet i sin egen eksistens.

Ydmygende stolthed

Når Preben kom hjem om morgenen, kunne han være knuget af trodsig stolthed. En stolthed over at være, som han selv sagde, Strøgets Elvis. Men samtidig en dyb fortvivlelse indeni over den ensomhed, der var så desperat, at selv ydmygelsen fra unge mænd kunne forløse den en smule. Når han kom hjem sådan, talte han ikke om det. Så græd han. Over vreden og vel også over skammen. For mens man som tilfældigt forbipasserende nemt kunne tro, at Boogie Preben oplevede virkeligheden på en anden måde end andre, gjorde han det faktisk ikke. Han kunne godt mærke mønterne, der blev tyret på kroppen. Han kunne godt fornemme hånen i jublen. Han kunne godt se, at ingen inviterede ham med, når de gik videre ud i natten.

Stilheden i stuerne

Når Prebens kone bad sin mand om at blive hjemme og ikke tage derind igen, lovede han altid, at det var sidste gang. Men alligevel smækkede døren altid lidt over midnat. Ingen i familien fandt for alvor ud af, hvorfor Preben skulle ind på Strøget. Men sønnen kunne i ugens øvrige dage konstatere, at Preben var et dybt isoleret menneske. Dagene med jitterbug på Enghave Plads i 50 erne og arbejdsfællesskaberne i årtierne efter var afløst af understøttelse og en pladesamling, der blev afspillet i hovedtelefoner i stille stuer.

Uforfalsket virkelighed

Efter Preben døde, ringede telefonen stadig på Frederiksberg. Preben var nemlig blevet så populær, at gymnasier havde fået for vane at invitere ham med til deres store fester. Festudvalgenes gimmick var, at de midt i festen kunne præsentere et stykke uforfalsket virkelighed, nemlig Boogie Preben, der stod midt på dansegulvet og spassede sine breaker-moves, mens 1.g¿erne, 2.g¿erne og 3.g¿erne dannede ring og stod i et stort jublende fællesskab og tyrede de uddelte mønter, mens de råbte »Ormen«, »Ormen«, »Ormen«.

Preben var min far

Per Mogensen ved ikke, hvorfor folk kastede mønter efter hans far. Når han indimellem bliver spurgt »Hey, kan du huske ham der Boogie Preben?,« så svarer Per ja, uden at fortælle, at Preben var hans far. Men næste gang vil han måske spørge »Hvordan ville du egentlig have det, hvis det var mig, der tyrede mønter efter din far, det var nemlig det, du gjorde, for Boogie Preben var min far.«

Dette er historien om Preben Mogensen, som hans søn, Per Mogensen, husker den.

faktaboks

Boogie Preben var en af de særlige som alle ved hvem er, men som ingen kender

Af Rasmus Karkov
raka@avisen.dk
Jeg har en gang været en af dem der bare så på uden at gribe ind.
Det var da jeg begyndte at gå i byen i slutningen af 80 erne. Mine venner havde opdaget en midaldrende fyr der stod og spassede electric boogie inde på strøget om natten. Det var kotume at tyre mønter efter ham. Hvis man kastede femmere, så smed han sig ned på den gennemkolde asfalt og lavede Ormen, der i mange år var adels-movet indenfor breakdance.

Mine venner grinede, mens jeg tavs stod og betragtede ydmygelsen af en mand der tydeligvis ikke forstod hånen.
Sådan blev det ved i mange år. Ikke at mine venner og jeg stadig gik forbi, vi fandt andre legepladser i natten, men indimellem skulle man den vej hjem og så stod han der med sine groteske bevægelser, mens en flok unge mænd tyrede mønter efter ham.
Men pludselig forsvandt han. Eller også var det mig der forsvandt fra den del af livet der foregår om natten på strøget. Men jeg hørte alligevel sjældnere og sjældnere forbipasserende fortælle historier om nætter hvor mønter blev tyret i hovedet på Preben.

Nu ved jeg hvad der skete og dette er historien om manden de kaldte Boogie Preben.

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den

Krimi

Fusk med hjælpepakker

løber op i 87 millioner kroner

4 skuespillere fra Dollars
Film og TV

Dollars-stjerne er død

8 personer heriblandt skuespillere stiller op til et portrætbillede
Kendte

Jeanette Ottesen og Manu Sareen

springer ud som skuespillere 

En kæmpe lastbil har vædret en SUV
Krimi

13 dræbt i overfyldt

SUV i Californien

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Dolly Parton med sort mundbind får en vaccine
Kendte

Dolly Parton bryder ud i vaccinesang

inden sit første skud

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister

Fødderne på en p-vagt.
Krimi

P-vagt evakuerer

en hel opgang

Et billede af en kogt skinke på et spækbræt, hvor der er skåret et par skiver af den.
Nyheder

Tjek din fryser: 

Farlig skinke

tilbagekaldes

Dronningen er ude at lufte sin gravhund ved en skov.
Kongelige

Dronning Margrethe:

Naturen er et frirum

Nærbillede af hollywood-skuespilleren Angelina Jolie.
Kendte

Angelina Jolie

scorer 60 millioner

på maleri

Retssalen set udefra
Krimi

Ekskone til terrormistænkt

kalder ham "røvhul"

Et sæt hænder arbejder med en computer på et spisebord.
Livsstil

Danskerne forbereder sig

at arbejde hjemmefra

fremover

Snedækket vej
Nyheder

Vinteren vender tilbage

Bil dækket af aske
Nyheder

Vulkan sender aske flere kilometer op i luften

Portræt af Bodil Jørgensen
Underholdning

Bodil Jørgensen fylder 60:

Jeg er tiltrukket af det absurde

scene fra Badehotellet
Film og TV

TV2 bekræfter:

Badehotellet vender tilbage

- med stor ændring

Politibil med udrykning
Krimi

Tre mænd røvede 12-årig dreng

collage af Elizabeth, Salman og Margrethe
Nyheder

Så meget tjener verdens statsoverhoveder

Coronatest i Kina
Corona

Klager over anale coronatest i Kina

Kristian Thulesen Dahl interviewes på Christiansborg
Nyheder

Thulesen Dahl vil drøfte mere skoleåbning med statsministeren

Hund i sneen
Nyheder

Når hjemmearbejdet slutter:

Undgå at hunden får et chok

bombesprængning set fra oven
Helt vildt

Se videoen: 
Nazi-bombe

sprængt i luften

inger støjberg står med i folketingssalen
Nyheder

Støjberg vil sende

live-tv fra Rigsretten

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Kongelige

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront 

komikeren heino hansen på den røde løber med sin kæreste cecilia
Underholdning

Kendt komiker jubler:

Far for anden gang

smadret politibil på ladet af lastbil
Krimi

Politibil og varevogn

kørt sammen

enhjedslistens pernille skipper står uden for i solskin
Kendte

Pernille Skipper

skal være mor igen

prins philip smiler
Kongelige

Prinsen indlagt

på hjertehospital

frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy smiler
Nyheder

Nicolas Sarkozy

idømt fængsel for

korruption

billede af Nikolaj Lie Kaas og Anders Holch Povlsen
Kendte

Nikolaj Lie Kaas

scorer millionbeløb

billede af festende mennesker
Corona

Danskere fløj til Færøerne - gik direkte i byen og drak hjernen ud

kvinde ses bag dugget glas i brusekabine
Helt vildt

Nøgne gæster chokeret:

Spejlvinduer i

sauna var gennemsigtige

børn leger på græsplæne i Vollsmose
Corona

Venstremand vil lukke ghetto ned på grund af smitte

billede af citrusfrugter på et bord
Mad og drikke

Genialt: Få saft ud af citronen uden at skære i den

borger får foretaget en lyntest
Corona

Lyntest: Nu slipper du for de lange vatpinde

billede fra en butik med kunder
Corona

Butikkerne åbner 
- se hvad der åbner hvor

billede af hovedpersoner i Druk
Film og TV

Dansk fuser

- Druk tabte

billede af slud set gennem forruden på em bil
Nyheder

Første forårsuge:

Det bliver møg koldt

billede af Chadwick Boseman vises under uddelingen
Film og TV

Afdød

stjerne

hædret

Donald Trump på talerstolen ved Conservative Political Action Conference
Nyheder

Trump: Måske vender jeg tilbage for at slå dem for tredje gang

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer