Administration 

Manden, de kaldte Boogie-Preben

Hvor blev han af? I 10 år var Boogie-Preben en markant del af det Københavnske natteliv omkring Strøget.

En dag står Per Mogensen og venter på bussen. Ved siden af ham står en ung mand med sin kæreste. Hun spørger, hvad de skal lave i aften, og han svarer, at han skal med drengene ind og tyre femmere efter Boogie-Preben.

Per tænker, at det er noget mærkeligt afstumpet noget at gøre. Så kommer bussen, og Per stiger ind og finder en plads. Bussen sætter i gang og kører gennem Københavns gader. Per kigger ud af vinduet i egne tanker og pludselig går det op for ham, hvem de talte om: Preben, Pers egen far.

»Lav Ormen, Preben«

Til næste år bliver Preben Mogensens gravsten på Frederiksberg kirkegård fjernet. Dermed forsvinder beviset på, at Preben var i verden fra 1935 og 62 år frem.

Når hans søn og datter dør, vil ingen længere huske Preben Mogensens drømme eller historien om den sommerdag i 1960, hvor han mødte Hanne fra Fyn til pigtrådsmusik på Figaro på Bakken. Dagene på børnehjemmet, skuddene fra Stasi og moderen, der brændte ihjel, vil også blive glemt.

Men Preben Mogensen vil alligevel blive husket. Ikke mindst med en smule selvhad og fortrydelse fra de voksne mænd, der var unge i 80¿erne og starten af 90¿erne. For selvom denne historie handler om Preben Mogensen, handler den i lige så høj grad om de mennesker, der kunne lide at danne ring om ham og flænse hans ansigt i stykker ved at tyre femmere i hovedet på ham, mens de råbte »Ormen Preben, lav Ormen, Preben«.

MC Einar og RBC

I 1984 startede Preben Mogensen i en alder af 49 år med at danse sin egen mærkværdige version af electric boogie og breakdance i weekendnætter på Strøget i København. Han kom ofte hjem og fortalte sin kone og sine børn, hvordan han blev hyldet som »Strøgets Elvis«. Men mens sønnen Per Mogensen blev hyldet som Danmarksmester i jitterbug under kunstnernavnet Per Elvis, kom den hyldest, som Preben Mogensen pralede med, fra en ubarmhjertig ungdom, hvor han blev døbt Boogie-Preben.

Eller som de to oprindelige danske hiphop-grupper Rockers By Choice og Mc Einar rapper i sangen Retro fra 2002, der handler om deres ungdom i 80¿erne: »ka`i huske, dengang vi stod nede på strøget og dansede boogie og kastede mønter efter Preben«.

Per Mogensen husker noget andet.

Han husker, hvordan det føltes at stå som 20-årig og se jævnaldrende tiljuble en dybt isoleret mand for sjov.

Cecil og fem FF ere

Boogie Preben var hverken hjemløs, vagabond eller alkoholiker. Han boede i herskabslejligheden på Frederiksberg med sin søn og datter og sin kone. Han var heller ikke retarderet, selv om de dampe, han indåndede på lysfabrikken i de arbejdsmiljøfri 70 ere, ikke gjorde hans forstand bedre. Der var ikke for alvor noget galt med Preben Mogensen. Alligevel kunne hans voksne søn hver fredag og lørdag aften overvære det samme ritual: Moren, der står i køkkenet og tilbereder frikadeller eller medister og laver aftenkaffe, mens faren sidder i stuen med fjernsynet skruet højt op og lytter til musik i hovedtelefonerne, ryger Cecil og drikker fem FF ere. Moren, der går i seng, og så lige pludselig lidt over midnat lyden af hoveddøren, der smækker for først at blive åbnet igen 7-8 timer senere.

De timer, fra Preben forlod sofaen og bordet med de fem tomme FF ere, til hoveddøren gik op igen, er grunden til denne historie.

For i de timer grundlagde Preben ikke alene sin berømmelse, men i høj grad omdrejningspunktet i sin egen eksistens.

Ydmygende stolthed

Når Preben kom hjem om morgenen, kunne han være knuget af trodsig stolthed. En stolthed over at være, som han selv sagde, Strøgets Elvis. Men samtidig en dyb fortvivlelse indeni over den ensomhed, der var så desperat, at selv ydmygelsen fra unge mænd kunne forløse den en smule. Når han kom hjem sådan, talte han ikke om det. Så græd han. Over vreden og vel også over skammen. For mens man som tilfældigt forbipasserende nemt kunne tro, at Boogie Preben oplevede virkeligheden på en anden måde end andre, gjorde han det faktisk ikke. Han kunne godt mærke mønterne, der blev tyret på kroppen. Han kunne godt fornemme hånen i jublen. Han kunne godt se, at ingen inviterede ham med, når de gik videre ud i natten.

Stilheden i stuerne

Når Prebens kone bad sin mand om at blive hjemme og ikke tage derind igen, lovede han altid, at det var sidste gang. Men alligevel smækkede døren altid lidt over midnat. Ingen i familien fandt for alvor ud af, hvorfor Preben skulle ind på Strøget. Men sønnen kunne i ugens øvrige dage konstatere, at Preben var et dybt isoleret menneske. Dagene med jitterbug på Enghave Plads i 50 erne og arbejdsfællesskaberne i årtierne efter var afløst af understøttelse og en pladesamling, der blev afspillet i hovedtelefoner i stille stuer.

Uforfalsket virkelighed

Efter Preben døde, ringede telefonen stadig på Frederiksberg. Preben var nemlig blevet så populær, at gymnasier havde fået for vane at invitere ham med til deres store fester. Festudvalgenes gimmick var, at de midt i festen kunne præsentere et stykke uforfalsket virkelighed, nemlig Boogie Preben, der stod midt på dansegulvet og spassede sine breaker-moves, mens 1.g¿erne, 2.g¿erne og 3.g¿erne dannede ring og stod i et stort jublende fællesskab og tyrede de uddelte mønter, mens de råbte »Ormen«, »Ormen«, »Ormen«.

Preben var min far

Per Mogensen ved ikke, hvorfor folk kastede mønter efter hans far. Når han indimellem bliver spurgt »Hey, kan du huske ham der Boogie Preben?,« så svarer Per ja, uden at fortælle, at Preben var hans far. Men næste gang vil han måske spørge »Hvordan ville du egentlig have det, hvis det var mig, der tyrede mønter efter din far, det var nemlig det, du gjorde, for Boogie Preben var min far.«

Dette er historien om Preben Mogensen, som hans søn, Per Mogensen, husker den.

faktaboks

Boogie Preben var en af de særlige som alle ved hvem er, men som ingen kender

Af Rasmus Karkov
raka@avisen.dk
Jeg har en gang været en af dem der bare så på uden at gribe ind.
Det var da jeg begyndte at gå i byen i slutningen af 80 erne. Mine venner havde opdaget en midaldrende fyr der stod og spassede electric boogie inde på strøget om natten. Det var kotume at tyre mønter efter ham. Hvis man kastede femmere, så smed han sig ned på den gennemkolde asfalt og lavede Ormen, der i mange år var adels-movet indenfor breakdance.

Mine venner grinede, mens jeg tavs stod og betragtede ydmygelsen af en mand der tydeligvis ikke forstod hånen.
Sådan blev det ved i mange år. Ikke at mine venner og jeg stadig gik forbi, vi fandt andre legepladser i natten, men indimellem skulle man den vej hjem og så stod han der med sine groteske bevægelser, mens en flok unge mænd tyrede mønter efter ham.
Men pludselig forsvandt han. Eller også var det mig der forsvandt fra den del af livet der foregår om natten på strøget. Men jeg hørte alligevel sjældnere og sjældnere forbipasserende fortælle historier om nætter hvor mønter blev tyret i hovedet på Preben.

Nu ved jeg hvad der skete og dette er historien om manden de kaldte Boogie Preben.

To biler med prissedler på deres nummerplader
Biler

Millioner for en nummerplade

En smuk kvinde i sort-hvid
Kendte

Birgitte Hjort om Borgen: Den har betydet alt

En mand tager sig til hovedet
Sport

Djokovic smidt ud

Et billede af prins Andres på en pub
Kongelige

Pubber overvejer at skifte skandaleprinsens navn ud

Tre små løveunger
Dyreliv

Masser af løveunger i Givskud Zoo

Et stykke papir fra politiet
Corona

Dit coronapas kan udløbe i dag

En dame på vej i biografen
Film og TV

I dag åbner biograferne

En mand med mundbind
Sport

Djokovic kan spille i morgen

gæster hygger sig
Nyheder

Historisk værtshus
indfører rygeforbud

Gidsel bryder igennem forsvaret
Sport

Danske håndboldherrer stormer videre

reagensgals
Nyheder

Dansk virksomhed udviklede produkter til kræftbehandling - nu er den gået konkurs

puk elgård smiler til fotografen
Kendte

Derfor stoppede

Puk Elgård

Kasper Hjulmand med mundbind
Corona

Mundbind gør

mænd

mere attraktive

visualiseret feriehus
Nyheder

Borgere frygter

kæmpe ferieprojekt:

- Det er en vanvittig idé

satellitfoto
Nyheder

Tsunami-bølger

på vej mod USA

et Antonov 124 letter
Nyheder

Kræs for flyspottere: Nogle af verdens største fragtfly lander i Danmark

billede af politibil
Krimi

Spritbilist

tabte

campingvogn

sjove adresser den korte vej
Nyheder

Hvor vil du bo:

Bollen, Blindgyden, Bæveren eller Boldbanen

Corona rammer igen dansk målmand
Sport

Corona rammer

dansk målmand igen

vinfester i embedsbolig rammer Boris Johnson
Nyheder

Tømmermænd: Købte vinkøleskab til sprutten

Rikke Gøransson.
Kendte

Kendt tv-vært stopper efter 15. sæsoner

Margrethe dronning 50 år
Kongelige

Se det søde billede:

Dronningen overrasket

Politi vil tjekke Baldwins telefon efter dødsulykke på filmset
Krimi

Efter dødsulykke: Politi tjekker Baldwins telefon

ssi logo
Nyheder

Omikron-variant har fart på

Dronning Margrethe i profil med blå hat
Underholdning

Dronningen: Jeg bliver

så længe jeg lever

Nærbillede af Ane Halsboe-Jørgensen
Nyheder

Minister nedlagt

af corona

Nærbillede af en kakerlak.
Helt vildt

Havde kakerlak

i øret i tre dage

novo nordisk logo
Nyheder

Slipper for 

milliard-erstatning

Nærbillede af Johnny Madsen
Underholdning

Johnny Madsen

trækker stikket:

Aflyser alt

En tom lufthavn
Nyheder

Vil sætte en stopper

for spøgelsesfly

En cykel parkeret op ad nogle træer
Krimi

Skabte utryghed i landsby:

Nu er pædofildømt 

varetægtsfængslet

En hvid trelænget gård med et stort tre i gårdspladsen
Kendte

Casper Christensen

køber kæmpe landsted

Dronning Elizabeth i en tom kirke under bisættelsen af sin mand.
Kongelige

Nu får dronningen 

en undskyldning

mand poserer på altan
Krimi

Claus Hjort sigtet

Nærbillede af Karsten Lauritzen
Nyheder

Endnu en toppolitiker

forlader Venstre

cyklist kører i tusmørke
Nyheder

Cyklisterne glemmer

lyset i mørket

sangerinde står på scenen
Kendte

Efter sønnens død:

Sinead O’Connor indlagt

dronning margrethe sidder på stol ved siden af mand med skæg
Kongelige

Tæt på dronningen:

Hun stiller krav til

sine bordherrer

havvindmøllepark set fra oven
Nyheder

Havvindmølle

væltet 

pia kjærsgaard hilser på prins joachim og marie
Kongelige

Se billederne:

Dronningen fejret i solskin

jakob elleman-jensen smiler
Corona

Ramt af corona:

Misser dronningens

jubilæum

ung dronning margrethe taler
Kongelige

50 år på tronen:

Sådan bliver dronningen

fejret i dag 

mand taler med i mikrofon
Film og TV

TV 2 snupper profil

fra konkurrent

to mænd i militærtøj
Kongelige

Prinserne var bødler

da Andrew blev smidt ud

Sport

Ny drejning: Djokovic

får annulleret sit visum 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Politiet skyder mod

mand i lejlighed

facebooks logo
Nyheder

Sagsøger Facebook for 20 milliarder kroner

bus kører på vej
Krimi

200 danske skiturister

i færdselsuheld

Ritt Bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard indlagt

Prins Andrew i uniform
Kongelige

Skandaleprinsen strippet for alle titler

Lars Løkke Rasmussen i Folketinget
Nyheder

Her er Løkkes nye politik

En gryde med damp
Nyheder

Derfor skal du kun bruge koldt vand til kogning

Dronningen smiler
Kongelige

Margrethes store krise

Forside af engelsk avis
Nyheder

Livline til presset Boris Johnson

Mikkel Hansen i håndboldhal
Sport

Danmark historisk stor favorit

Andreas Bo
Kendte

Andreas Bo scorer nyt job

Hadi Ka-Koush og Joel Hyrland poserer for fotograf
Kendte

Komiker efter hård sygdom: Jeg er funktionel igen

billede af bygningen hvor den pågældende McDonalds har adresse
Nyheder

McDonald's var møgbeskidt: Stor bøde og sur smiley

billede af politibil
Krimi

Kvinde skubbet

ud foran bil

billede af Peter Ingemann fra programmet
Kendte

Peter Ingemann
skadet i brandert

Katrine Hertz Mortensen
Kendte

Siger farvel til TV 2: Derfor stopper hun

de stålbeklædte bjælker
Livsstil

Lejligheder til salg
for vilde millioner

lastbil i fuld fart
Krimi

Lastbil skred ud

- bilist dræbt

Ronnie Spector
Kendte

Sangerinde bag
kæmpehit er død

gæster i zoo
Nyheder

Restriktioner fjernes:

Få overblikket her

tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen tavshedspligt
Nyheder

Brød den tidligere minister loven?

sundhedsminister magnus 4. stik vaccine
Nyheder

De tilbydes fjerde vaccinestik

inger støjberg
Nyheder

Inger Støjberg:

Ansat på Ekstra Bladet

Britisk prins: Får nej til at undgå retssag
Kongelige

Britisk prins: Får nej til at undgå retssag

person sidder ved skrivebord
Nyheder

2022: Her er årets gratis fridage 

Natteliv vil have dato for igen at kunne fylde dansegulve
Nyheder

Natteliv vil have dato for genåbning

magnus heunicke taler
Nyheder

Indkalder til pressemøde

kvinde med solbriller står med indkøbsposer og tasker
Nyheder

Er rige mere selviske 
end fattige? 

skilt uden for retten i herning
Krimi

Mand leverede sæd

til kvinder uden tilladelse

tre danske pas ligger på bord
Nyheder

Her er verdens

bedste pas

par kysser
Kendte

X Factors far

har friet til kæresten

villa set udefra
Nyheder

Mads Skjerns

Matador-villa solgt

bygning set udefra
Krimi

69-årig mand 
brændt inde 

mand sidder og kigger
Kendte

DR-profil skifter

til konkurrent 

kvinde taler
Nyheder

Efterlyst kvinde

gjorde rent for

statsminister