Kampen om de gode job midt i arbejdsløsheden får unge til at presse sig selv og hinanden til at jagte det perfekte CV.
Sådan lyder ungdomsforsker ved Aarhus Universitet, Jens Christian Nielsens forklaring på, at mange studerende bliver forsinkede på uddannelsen.
”De unge ved godt, at det er rigtigt svært at få job. Så der er pres på at kvalificere sig ved at få gode karakterer, praktik og et studierelevant job på CV’et,” siger han.
Det betyder også, at unge hellere vil tage ekstra studielån end haste gennem studiet med middelmådige karakterer. Det hjælper derfor ikke at skære i SU'en, forklarer han.
Et lækkert CV tager tid
En af dem, der kan nikke genkendende til det, er 21-årige Jakob Kragesand, der læser musikvidenskab på Københavns Universitet.
"jeg har udskudt nogle fag, fordi læsemængden var for stor. Og som kommende eventmanager er det vigtigt, at jeg laver noget ved siden af, som jeg kan sætte på CV'et. Derfor er jeg blandt andet frivillig på Roskilde Festival," siger Jakob Kragesand.
Dansk Magisterforening har netop lavet en undersøgelse, der viser, at økonomisk straf og belønning ikke får de unge til at skynde sig. Det vil bedre jobudsigter til gengæld.
”De studerende ønsker først og fremmest en god uddannelse og at få et godt job bagefter. Det kræver tit, at de også har relevant erhvervserfaring, praktik, ekstra kursus i for eksempel eksportøkonomi og så videre, ellers er de ikke parate til arbejdsmarkedet. Alt det er svært at nå på fem år,” siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening.
Arbejdsløshed giver studerende stress
Hun afviser, at studerende bliver forsinkede, fordi de fjumrer og smøler. Tværtimod føler mange sig under hårdt pres på grund af den store arbejdsløshed.
”De tager deres uddannelse dybt alvorligt og er bekymrede for, om de kan komme ud og bruge deres kvalifikationer. Mange studerende er desværre meget stressede og konkurrerer hårdt om at få job," siger Ingrid Stage.
Minister for uddannelse, innovation og videregående uddannelser, Morten Østergaard fra Det Radikale Venstre, mener sagtens, de unge bør kunne klare studierne på normeret tid og samtidig kvalificere sig ved siden af.
"Jeg kan godt forstå, at de unge engagerer sig i frivilligt arbejde og studierelevant fritidsjob, men det mener jeg også sagtens, de kan, uden at blive forsinkede," siger Morten Østergaard.
Ungdomsforsker Jens Christian Nielsen advarer om, at flere studerende vil knække og droppe ud, hvis man straffer forsinkelser hårdere.
”En del af de unge oplever allerede stress og præstationsangst. De får det endnu sværere, hvis man oveni fortæller dem, at hvis noget går galt, kan de ikke gøre det om,” siger han.