Nu skal det være slut med unge, der får hudkræft, fordi de misbruger solarie-sol.
Efter skotsk forbillede er Venstres formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard, nu parat til at indføre et forbud mod, at solcentre kan sælge solarie-sol til unge under 18 år.
»Det er tydeligt, at de unge ikke lytter til advarslerne, fordi de har så travlt med at føre sig frem med en hudfarve, der ligner grillkyllinger. Derfor vil jeg nu tage et møde med Kræftens Bekæmpelse, og hvis man kan overbevise mig om, at et forbud er den eneste løsning, så vil jeg lægge op til sådan et forbud,« siger Preben Rudiengaard.
»Og jeg skal nok få regeringen til at støtte lovforslaget,« tilføjer han.
Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er parate til at støtte et forbud.
»Hvis der er dokumentation for, at solariesolen er skyld i mange af de hudkræft-tilfælde som vi ser i dag, så kan jeg kun støtte et forbud. Jeg kan faktisk ikke se, hvorfor vi i så fald overhovedet skal tillade solcentre,« siger DFs sundhedsordfører, Liselott Blixt.
Dejligt med et forbud
Hvert år får 8.000 danskere konstateret hudkræft. I Kræftens Bekæmpelse glæder man sig over, at der nu er udsigt til et forbud mod de skadelige stråler.
»Det er dejligt, at sundhedsudvalgets formand nu for første gang vil se på et forbud. Det har vi presset på for at få indført i flere år, fordi vi kan se, at kampagner ikke har den tilstrækkelige effekt på de unge. De misbruger stadigvæk solen på sådan en måde, at de risikerer at udvikle modermærkekræft og almindelig hudkræft,« siger Hans Storm, der er overlæge og chef for forebyggelse og dokumentation i Kræftens Bekæmpelse.
Han er ikke nervøs for, at det bliver svært at overbevise sundhedsudvalgformanden om nødvendigheden af et forbud.
»Det bliver nemt. Selv EU's ekspertpanel, som kun udtaler sig på et solidt videnskabeligt grundlag, anbefaler et forbud mod solarier til unge under 18 år,« siger Hans Storm.
Centre skal bemandes
Preben Rudiengaard mener i øvrigt ikke, at et forbud bliver svært at håndhæve.
»Jeg vil samtidig med lovforslaget stille krav om, at alle solcentre bliver bemandet, så det bliver nemt at tjekke, om kunderne er over 18 år,« siger han.
Og det er også helt afgørende, mener Hans Storm.
»Det er umuligt at kontrollere den type mønt-solarier, som vi mest kender i dag, hvor der ikke er noget personale«.
I Skotland har parlamentet netop vedtaget et forbud mod at sælge solarie-sol til unge under 18 år.
Herhjemme fraråder Sundhedsstyrelsen kun at man går i solarium.