Syge danskere kan få millionerstatning

Arbejdsliv
Ny dom kan betyde erstatninger til hundreder af syge danskere. (Foto: Colourbox)

En kvinde fik 485.000 kr. i erstatning, fordi kommune snød hende for førtidspension og fleksjob. Det kan betyde erstatning til andre syge.

”Du er for rask til førtidspension, men for syg til et fleksjob.”

Den besked får hundreder af meget syge danskere hvert år af deres kommune. De er dermed henvist til at leve af kontanthjælp, friværdien i huset eller ingenting.

Men det er at snyde de syge for penge, siger en ny epokegørende dom, hvor en kvinde har fået 485.000 kroner i erstatning, fordi Helsingør Kommune hverken har givet hende fleksjob eller førtidspension.


Hundrede snydes for penge

Flere foreninger vurderer, at den nye dom vil få stor betydning for danskere i samme situation.

”Kommunerne har for vane at læse lægeerklæringer, som Fanden læser bibelen. Trods utallige lægeerklæringer der utvetydigt siger, at en person er alvorligt syg og kun kan arbejde en til to timer dagligt, så afslår kommunerne både fleksjob og førtidspension. Det må de ikke længere med denne nye dom,” siger Jutta de Place leder af Gigtforeningens Rådgivning.

Lever af ingenting

Hvert år mister ca. 6000 danskere deres sygedagpenge. Mindst 700 af dem er fortsat syge og får hverken førtidspension, fleksjob eller kontanthjælp af kommunen. De kan ikke arbejde og er henvist til at leve af ægtefællen, friværdien i huset, lån eller ingenting.

”Jeg tror, kommunerne kommer til at se en del erstatningskrav fremover. Med denne dom bør kommunerne ændre deres praksis,” siger Jutta de Place.

Fem lægeerklæringer

Den 60-årige kvinde, der netop har fået tilkendt erstatning, havde fem lægeerklæringer på, at hun var så syg, at hun ikke kunne arbejde. Hun lider af svær knogleskørhed. Derudover har hun slidgigt. Alligevel nægtede kommunen at give hende førtidspension eller fleksjob.

Læs også: "Det var ren kassetænkning"

Mads Krøger Pramming fra Elmer og Partnere er kvindens advokat, og han er tilfreds med dommen fra Helsingør Byret, som Helsingør Kommune har valgt ikke at anke.

”Dommeren har nu slået hensigten med loven fast. Det skal kommunerne rette sig efter fremover,” siger Mads Pramming.

Modig dommer

Fagforeningen 3F er begejstret for den nye dom, der går imod kommunernes og den Sociale Ankestyrelses praksis.

”Endelig er en dommer modig nok til at læse loven, som den skal læses. Den dom vil vi bruge, når kommunerne forsøger at snyde vores medlemmer. Kommunerne skal nok forberede sig på erstatningskrav. Vi har mange, mange medlemmer, der bliver afvist ulovligt,” siger Ida Bang socialrådgiver i 3F.

Også FOA mener, at dommen kan få betydning i mange sager.

Kommunernes Landsforening har ingen kommentar til dommen eller til, hvorvidt kommunerne vil ændre deres praksis.

Om syge danskere
  • 6000 syge danskere mister hvert år deres sygedagpenge.
  • Mindst 700 af disse er stadig syge og må leve af ingenting, fordi de ingen penge får fra kommunerne.
  • Omkring 241.000 mennesker modtog i 2009 førtidspension.
  • Omkring 49.000 personer er i et fleksjob.

 

 

Nyheder

Ryanair-boss:

Muslimske mænd er

den største risiko