Administration 

7 myter om overspringshandlinger: Så skadelige er de

Nej, overspringshandlinger er ikke det samme som en pause. De er faktisk meget mere skadelige. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Vi laver alle sammen overspringshandlinger, og det er jo helt harmløst. Nej, siger en ekspert på området, Dorthe Rindbo, der her forholder sig til 7 påstande om overspringshandlinger.

Formår du at tjekke alle dine sociale medier både fire og fem gange, få brygget flere kopper kaffe, tjekket og svaret mails, før du kommer i land med selv mindre opgaver i løbet af din dag?

Selvom du føler, at du har brug for pausen – og kaffe skal der jo til – så er det ikke helt lige meget, hvordan du indretter din dag, hvis du ser på, hvad du får ud af den. Stresscoach og rådgiver inden for personlig planlægning Dorthe Rindbo, forklarer at overspringshandlinger til dels er en vane og til dels en flugt. Du kan have god gavn af at få sat din måde at arbejde på mere i system, mener hun.

Her afdækker hun syv påstande om de knapt så uskyldige overspringshandlinger:

1: En overspringshandling er det samme som en pause
Falsk. Det er en klassisk misforståelse, at en overspringshandling giver os en pause. Vi gør nemlig mange af de samme ting, når vi holder pause, som når vi laver overspringshandlinger. Går på toilettet fx eller henter kaffe. Men i en pause lader vi op og henter energi. Overspringshandlingen er en flugt fra noget, en udsættelse af en opgave, og den resulterer i det modsatte, fordi vi inderst inde godt ved, at vi flygter fra noget og udsætter opgaven. Det gør os inderst inde mere stressede og stjæler vores energi.

Dette kan forbedre din søvnkvalitet: Se hvad det er på Q.dk

2: Det er kun dovne, der laver overspringshandlinger
Falsk. Det er en traditionel myte, at overspringshandlinger udspringer af dovenskab, og rigtig mange går rundt med den selvopfattelse, at de er lidt dovne og bare bør tage sig sammen. Men faktisk er situationen ofte den omvendte; de er meget arbejdsomme og skaber som regel rigtig fine resultater i sidste ende. Vejen hen til de resultater er bare meget hård for dem af forskellige årsager. De bebrejder sig selv, at de begår overspringshandlinger, selvtilliden tager et dyk, og så bliver det en ond spiral. I virkeligheden handler det om helt andre ting end selve overspringshandlingen, og det er her, der skal tages fat.

3: Dine overspringshandlinger stjæler kun 16 minutter af din dag
Falsk. En dansk undersøgelse har for et par år siden vist, at vi kun bruger i gennemsnit 16 minutter om dagen på overspringshandlinger, men den undersøgelse er noget misvisende. Dels er vi ikke ret bevidste om, hvad vi bruger vores tid på, dels er der en del skam forbundet med overspringshandlinger, fordi det giver et billede af os som dovne og ustrukturerede mennesker. Herudover hersker der en del forvirring om, hvad en overspringshandling egentlig er, og det er derfor svært at lave en undersøgelse af fænomenet baseret på kun to-tre spørgsmål. For at blive mere bevidst om, hvad du bruger din tid til, så prøv at føre logbog over din dag. Noter hver halve time hvad du har foretaget dig. Og husk at medtænke den tid, det tager dig at komme rigtigt ind i arbejdsopgaven igen, efter at du har været væk fra den.

Du kan roligt sladre med dine veninder og kolleger: Se mere på Q.dk

4: Overspringshandlinger er udelukkende spild af tid
Falsk og sandt. En overspringshandling er kort fortalt en flugt fra en handling, en opgave eller måske en beslutning. Ud fra den betragtning, så er overspringshandlinger kun tidsspilde. Men overspringshandlingerne kan også forveksles med en anden form for arbejdsproces, hvor den springende stil er en del af processen. Puslespilstypen ser det store billede og arbejder struktureret med målet for øje. Mens Patchworktypen måske ikke kender resultatet på forhånd, men stykke for stykke arbejder sig hen mod et resultat. Her er processen mindst lige så vigtig som målet. Den sidste metode kan for andre måske virke rodet og ustruktureret, men begge dele er faktisk lige effektive. Det er blot forskellige måder at gribe en arbejdsproces an på.

5: Overspringshandlinger er harmløse
Falsk. Det er de ikke af den simple årsag, at alting har konsekvenser, og når du bruger tid på én ting, går den fra noget andet. Så når du flygter fra noget, har det betydning for dit liv, måske endda alvorlige konsekvenser. For den specialestuderende, der udsætter aflevering på ottende år, betyder det, at han eller hun måske aldrig opnår det job, som vedkommende stiler efter. Hvis du bruger alt for meget tid på dine arbejdsopgaver, fordi du hele tiden udskyder dem, går det måske i sidste ende ud over dit sociale liv eller tid med familien. Du går måske glip af enestående chancer, fordi du udsætter at handle på dem. Og så er der de psykiske konsekvenser som stress og dårligt selvværd, fordi du altid kører på pumperne og bebrejder dig selv. Det er en høj pris at betale, og der er derfor god grund til at få fat om roden på overspringshandlingerne hurtigst muligt.

Seks genveje til et enklere liv: Se mere på Q.dk

Myte 6: Overspringshandlinger er umulige at kurere
Falsk. Mange har den selvopfattelse, at de er håbløse tilfælde, når det kommer til overspringshandlinger, men det kan ændres. Det er en fordel, hvis man arbejder i to spor. Det psykologiske, hvor man tager fat i roden til overspringshandlingerne, om det så er lavt selvværd, angst for fiasko eller succes eller noget helt andet. Mange sidder også fast i faste overbevisninger, som skal ændres, fx at man arbejder bedst under pres. Det er en udbredt misforståelse og overbevisning, fordi vi føler os effektive, når vi hamrer derudad med en deadline åndende i nakken, men i virkeligheden er det slet ikke rart og meget usundt. Det andet spor er mere håndgribeligt og handler om teknikker og værktøjer, som kan hjælpe os til at arbejde mere effektivt, så vi bl.a. undgår stressede situationer op til en deadline.

Myte 7: Det er dine overspringshandlinger, der er problemet
Falsk. Rigtig mange forsøger at blive deres overspringshandlinger kvit ved at tage fat i selve overspringshandlingen. Men det er desværre ikke her, hunden ligger begravet, for overspringshandlingen er ofte kun et symptom på et større og underliggende problem. Overspringshandlingerne er altså ikke interessante i sig selv, men det er det, der ligger under, der skal gribes fat i. Det kan fx være frygt for fiasko, som gør, at man bliver ved at skyde opgaven foran sig lige til deadline, men det er også tit det omvendte – frygt for succes og de konsekvenser og nye opgaver, som den succes måtte bringe. Opgaven bliver på den måde uoverskuelig, og man reagerer uhensigtsmæssigt ved at flygte fra den. Det kan også være manglende kompetencer, der gør, at man undgår en bestemt opgave: Hvis man fx bliver ved med at udsætte en telefonsamtale på engelsk, fordi man simpelthen ikke har et fyldestgørende engelsk ordforråd. Perfektionisme er en anden typisk årsag, til at man udskyder færdiggørelsen af en opgave, fordi der lige skal pudses lidt mere på den. Og det er de ting, der skal arbejdes med. Selve overspringshandlingen er i virkeligheden sekundær.

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Nærbillede af Karina Lorentzen
Nyheder

Malte blev udsat for

identitetstyveri - nu

kommer lovændring

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

hus under nedrivning
Nyheder

Rekord: Her rammes hver fjerde af konkurs

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer

elon musk poserer
Nyheder

Verdens rigeste har

fordoblet formuerne

Retten i Horsens
Krimi

Huggede lillefinger af mand

Gravemaskine med hav i baggrunden
Nyheder

Domstol stopper arbejde på Femern-forbindelsen

Rafael Benitez
Sport

Toptræner fyret

snedækkede bjerge
Krimi

5-årig død:

Dræbt af skiløber

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder millioner:

Køber to tandbørster

Køleskab med masser af frugt og grønt
Mad og drikke

Tre madvarer der booster din sundhed

Pia Kjærsgaard på talerstolen
Nyheder

Pia Kjærsgaard bliver i DF uanset hvad