Administration 

51-årige Lonnie trodser handicap og PTSD for at leve barndommens drøm ud

Drømmen blev vakt, da hun gik i niende klasse. Nu, som 51-årig, vil hun gøre den til virkelighed og blive folkevalgt politiker.

Hun havde en barndomsdrøm om at blive politiker. Men handicappede børn kom i vejen. Nu, i en alder af 51, skal det imidlertid være, selv om hun i mellemtiden selv er blevet handicappet.

Hun kan ikke opdage en sag, uden at hun skal engagere sig i den, og ikke se et problem, uden at hun vil løse det. Derudover kan hun se løsninger, længe inden andre har fået øje på problemet. Der er nok dem, der vil mene, hun er den oplagte politiker.

Det mener Lonnie Busted fra Greve faktisk også, at hun er. Hun har villet være politiker, siden hun gik i niende klasse. Alligevel skulle hun blive 51 år, før hun første gang stiller op til valg, som hun gør for Alternativet til kommunalvalget på tirsdag.

Forsinkelsen skyldes, at livet i hendes unge år ikke lige formede sig, som hun havde planlagt. Hun fik to handicappede børn, som gjorde, at hun måtte prioritere familien.

- Med to børn, den ældste med muskelsvind og den yngste med en blanding af ADHD og autisme, har jeg haft mange udfordringer og skulle bruge mange kræfter privat. Det har jeg gjort, men har også lavet mange andre ting og arbejdet politisk på andre måder, siger hun.

Jeg kan ikke holde min mund!

Og det må man sige, hun har. Hun er faktisk et ekstremt eksempel på en typisk lokalpolitiker, som Avisen.dk har fundet frem til i en undersøgelse blandt de opstillede til kommunalvalget. Nemlig en politiker, som inden sin opstilling til byrådet har gjort sig gældende i alverdens råd, bestyrelser og foreninger. Med andre ord en person med engagement, overskud og visioner.

Lonnie Busted lagde ud med at sidde i elevrådet i folkeskolen, fortsatte i elevrådet på handelsskolen, fik som formand for en boligforening lige ordnet boligforholdene i den bebyggelse, hun flyttede ud i som ung, har været spejderleder samt været holdleder, årgangsleder og træner for et drenge-fodboldhold i Greve.

"Jeg er én, der ikke kan holde min mund"
Lonnie Busted, kandidat for Alternativet.

Hun har siddet i bestyrelsen for en af børnenes daginstitutioner under en proces, hvor den skulle overgå til at være selvejende, hun har engageret sig i menighedsrådsarbejde og er bestyrelsesmedlem i en lokalafdeling i Danske Handicaporganisationer. Og er i forlængelse af det med i Handicaprådet. Og så videre, og så videre.  

- Jeg er én, der ikke kan holde min mund. Så bliver jeg peget ud af folk, der siger, at de kan bruge mig. Og så siger jeg ja til det meste, fortæller hun.

Man får meget igen

Men man skal ikke ynke hende, understreger Lonnie Busted.

- Det er jo ikke kun surt slid. Man får en masse retur, især når man arbejder med børn. Og den glæde, man opnår ved det, giver en masse energi, siger hun.

Faktisk har hun ikke siddet i en skolebestyrelse, fortæller hun med en tone, der lyder som en undskyldning for en forsømmelse. Men hun har overvejet det, forsikrer hun.

I Lonnie Busteds egen skoletid gjaldt det som nævnt elevrådet. Hun havde kæftet op om både det ene og det andet, så da der skulle vælges én, pegede pilen hurtigt på hende.

- Det var faktisk sjovt, og det gjorde jo, at vi kunne få nogle bedre vilkår på skolen og ændre på nogle ting. Jeg husker især, at vi fik gennemtrumfet en bedre madordning, mindes hun.

Lonnie Busted har to børn.

Drømmen brast

På Handelsskolen bagefter var hun derfor selvskreven til elevrådet, og det var her, drømmen om at blive til noget inden for politik for alvor blev vakt.

- HK (Fagforbund for kontoransatte, red.) var inde over og jeg var faktisk på talerkursus og alt muligt. Det var dér, det hele startede. Jeg skulle være politiker, besluttede jeg.

Men så fødte hun sit første barn og verden begyndte at se anderledes ud, end hun havde planlagt.

Mange af de ting, hun har engageret sig i de efterfølgende år, har været for og med børnene. For eksempel fodboldholdet og handicappolitikken.

Altid plads til en ny sag

Men menighedsrådet er et eksempel på, at Lonnie Busted uanset hvor presset hun burde føle sig, alligevel har overskud til at tage nye ’sager’ på sig.

Hun tror på Gud, men er efter eget udsagn ikke dybt religiøs. Men det var nu heller ikke trosspørgsmål, der lå hende på sinde, da Lonnie Busted henvendte sig til den lokale præst.

- Jeg havde i mange år gået og tænkt på, hvordan man kunne bruge kirkerne til andet end gudstjeneste hver søndag. Jeg mener, at kirken er vigtig, men den skulle gerne bruges til mere end det. Være noget for de unge, for de ældre og dem, der af forskellige årsager ikke kan komme i den, men må blive hjemme Der skal være foredrag, koncerter og forskelligt. Da jeg så talte med præsten, sagde han, at der skulle være menighedsrådsvalg og spurgte, om det ikke var noget for mig, fortæller hun.

Lonnie Busted blev nu ikke valgt, men blev dog suppleant og kom med i kirkens aktivitetsudvalg. Her har hun foreslået en indsamling og uddeling af aflagt legetøj til dem, der kommer i kirken for at få julepakker.

Politikere har hver deres prioriteter

Alternativets kandidat i Greve er ikke blind for, at alle kandidater har deres fortid og særlige interessefelter med sig, når de vælges ind i byrådet. Hendes egne prioriteter er børn, ældre og handicappede. Men anderledes kan det ikke være, mener hun.

- Det tror jeg ikke, man kan komme udenom. Men det må så være det øvrige byråds og min egen opgave at sikre, at det ikke kun er nogle områder, der bliver tilgodeset. Der skal være fokus på, at politikken skal være for alle borgere.   

Netop for at sikre det hensyn er hendes eget partis mærkesag borgerinddragelse, og det er noget Lonnie Busted brænder for.

- Borgerne skal have lov til at være i processen omkring vores beslutninger. Vi skal behandle forslag til, hvordan vores by skal være, hvis der er tilstrækkelig mange mennesker bag det. Og vi skal også lytte, hvis der er modstand mod et forslag, mener hun.

"Der skal være fokus på, at politikken skal være for alle borgere"

Det var netop den lydhørhed, hun savnede fra det nuværende byråds side, da det besluttede at nedlægge en skole trods protester fra mere end 6.500 borgere – 19 procent af vælgerkorpset.

- Fagligt var det den skole, der klarede sig allerbedst, og så ligger den i et område med stigende børnetal. Hvor skal de nu gå i skole? Det giver jo ingen mening, mener hun.

Handicap - kun en meget lille begrænsning

I dag er Lonnie Busted selv blevet handicappet af fibromyalgi. Samtidig har hun fået en PTSD-diagnose (post trauamtisk stess syndrom, red.), sandsynligvis som følge af seksuelt misbrug som barn.

Hun kunne faktisk have fået en førtidspension, men insisterede selv på at komme i ressourceforløb, fordi hun håber på at kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet. PTSD’en er der nemlig mere og mere styr på, og under alle omstændigheder begræder Lonnie Busted ikke sin skæbne.

- Fibromyalgien bliver værre og sætter begrænsninger. Men sådan er det. Det nytter ikke at sætte sig ned og græde over det. Det seksuelle misbrug giver ar på sjælen, men jeg tror også det har gjort noget positivt ved mig og gjort mig til den person, jeg er i dag. Jeg er blevet stærkere og i stand til at sætte mig i andre menneskers situation. Jeg kan følge mennesker, fordi jeg har været der selv, siger hun.

"Fibromyalgien bliver værre og sætter begrænsninger"

Og hun har stadig rigeligt overskud til nu endelig at virkeliggøre sin drøm om at blive politiker, føler hun. Men måske ikke helt så meget som for 10 år siden, hvor hun var gået efter at blive borgmester.

- I dag siger mit hjerte ja, men min hjerne sig nej. Jeg har bare ikke fysikken, fastslår hun.

De passive får som fortjent

Lonnie Busted har forståelse for, at andre ikke er så robuste som hende og måske ikke har samme overskud og virkelyst, som hun har.

- Jeg respekterer folk, der ikke har overskud til at blande sig. Har man for eksempel selv et handicap eller børn med handicap, kan det ære svært at finde ressourcerne til at gå ind og kæmpe for andre. Så har man nok at gøre at kæmpe for sig selv og orker måske ikke engang det, siger hun.

Derimod har hun ikke meget tilovers for de ressourcerige, der ikke holder sig tilbage fra at brokke sig, men sjældent gør noget for at gøre samfundet bedre.

- Der er dem, der har overskud nok, men ikke gider at røre en finger og hellere vil sidde og lukke noget negativt ud. Så siger jeg: I får som fortjent!     

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole