'På røven i Nakskov'-Ib klar til valg: Jeg er den skarpeste kniv på Lolland

Henter afspiller ...
- De ældre skal ikke leve i fattigdom. De har skabt det her og de har arbejdet hårdt hele deres liv. Så kan man altså ikke være bekendt at lade dem ligge i deres eget pis og lort, lyder det fra Ib Andersen. Foto: Maria Jeppesen

Der skal sættes en stopper for mobning, og det skal være slut med ældre, der ikke får skiftet ble på Lolland. Ib Andersen, kendt fra tv-programmet 'På røven i Nakskov', stiller op til kommunalvalg. I dette interview fortæller han også, hvordan det går med hans søn.

Førtidspensionist og fisker Ib Andersen fra Nakskov vil ruske op i Lolland. De unge skal have bedre uddannelsestilbud, de ældre skal have bedre pleje og så skal der sættes en stopper for mobning på Lolland, fastslår Ib Andersen.

Han stiller op til kommunalvalget i Lolland Kommune med sit helt eget parti ‘Udkantsdanmark’. Og han drømmer om at gå hele vejen og måske en dag få en plads inde på Christiansborg som landspolitiker.

- Der mangler en skarp kniv fra Lolland. Og jeg er nok den skarpeste, lyder det fra Ib Andersen.

DE SKÆVE KANDIDATER

Kommunalpolitik er ikke forbeholdt midaldrende mænd med mellemlang universitetsuddannelse. Avisen.dk har mødt kandidater til kommunalvalget, der skiller sig fra mængden, og bringer portrætter af dem forud for valget 21. november 2017.   

UDVID

Kendt fra tv

56-årige Ib Andersen er kendt for sin medvirken i tv-programmet ‘På røven i Nakskov’, der blev sendt på TV 2 for to et halvt år siden. I programserien følger man seks familier på Lolland, der på forskellig vis befandt sig på kanten af samfundet. 

Ib Andersen og hans søn boede dengang i et faldefærdigt hus uden el og varme lidt uden for Nakskov. Og det skabte en del opmærksomhed, da man så Ib Andersen fyre op for husholdningsspritten i en kasserolle for at holde varmen i hjemmet, der var erklæret uegnet til beboelse. 

Han stadig er et kendt ansigt i Nakskov by. Her bliver han af nogle borgere opfattet som lidt af en original. Selv kalder Ib Andersen sig for Lollands sorte får.

Avisen.dk er med ham på gågaden i Nakskov. Her står flere butikslokaler tomme eller til leje.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Maria Jeppesen.

- Vi er så fattige hernede, at vi snart bliver solgt til tyskerne. Så lægger de en stor presenning over Lolland og laver det til en indendørs forlystelsespark, lyder det fra en af de lokale på gaden, som Ib Andersen er faldet i snak med. 

- Så lukker vi alle dyrene ud fra Knuthenborg, så kan alle komme gratis på safari, siger Ib Andersen i sjov.

Fakta: 30,2 procent af borgerne på Lolland er på offentlig forsørgelse

Men han bliver snart alvorlig igen, når snakken falder på det kommende kommunalvalg. Ib Andersen har valgt at stille op, fordi han er utilfreds med tingenes tilstand på Lolland, forklarer han. Han vil, hvis han bliver valgt ind i byrådet, kæmpe for, at kommunens udsatte borgere får en bedre behandling af det offentlige.

- Mange er slidt og op syge. De fleste har haft et hårdt fysisk hårdt arbejde hele livet. Og så kommer de hen til kommunen, hvor de ansatte ikke har løftet mere end en kuglepen i deres arbejdsliv. Men de kan ikke få nogle penge, de bliver bare sendt i arbejdeprøvning. Hvad fanden er det for noget?

Snak med de unge 

Ib Andersen mener, at "man er for akademisk i Lolland Kommune". Han er selv uddannet svejser, og har fisket siden han var 12 år, fortæller han. I dag er han på førtidspension på grund af en arbejdsskade, men tager stadig ud med fiskekutteren sammen med sønnen Nicolai.

- Jeg har oplevet lidt af hvert og jeg har noget at byde på inde i byrådet. Det er jo ikke andet end akademikere og skolelærere, der sidder derinde, siger Ib Andersen.

Lolland er den kommune i Danmark, hvor flest er på offentlig forsørgelse. En ny opgørelse, lavet af mediet Bias i samarbejde med forsknings- og analysecentret Vive, viser, at 30,2 procent af borgerne på Lolland er på offentlig forsørgelse. Gennemsnittet for alle landets kommuner ligger på 19 procent.

Hvad vil du gøre for at få flere i job? 

- Der skal slæbes nogle virksomheder herned til de arbejdsløse. Men jeg tror ikke, virksomheder føler sig velkomne af kommunen. Der er for meget kontrol og det skræmmer dem væk, lyder det fra Ib Andersen. 

Han er mere konkret, når det kommer til at få de unge på Lolland i beskæftigelse. Her vil han give kommunens produktionsskole et løft. Skolen skal være mindre akademisk og mere pædagogisk, fortæller han.

- I dag er der ikke nogen forældre, der tør sende deres børn derover (på produktionsskolen, red.). De er bange for, de bliver kriminelle. Børn, der er trætte af at gå i skole, de kan ikke komme til tiden. Men i stedet for at skide dem et stykke, så burde man sætte sig ned og spørge dem om, hvorfor de har svært ved at komme op om morgenen. Hvis man ikke snakker med de unge, så ved man ikke hvad der er galt, siger Ib Andersen.

Han er også bekymret for de ældre syge borgere, som han mener, får en uværdig behandling af kommunen.

Foto: Maria Jeppesen

Lige ud af posen

- De ældre skal ikke leve i fattigdom. De har skabt det her og de har arbejdet hårdt hele deres liv. Så kan man altså ikke være bekendt at lade dem ligge i deres eget pis og lort, indtil der gider komme en og skifte dem, lyder det bramfrit fra Ib Andersen.

Han er i det hele taget en mand, der taler lige ud af posen.

- Jeg pakker ikke tingene ind. En lort er sgu en lort. Så kan folk måske mene, at jeg taler beskidt, men jeg taler fra hjertet, siger Ib Andersen. 

Han er heller ikke bleg for at lange ud efter både borgmester og det siddende byråd, som han mener er egoistiske og dårlige til at forvalte kommunens penge. 

- De har brug for nogle nye bukser. For dem, de har på nu, må der være huller i, siden pengene hele tiden forsvinder, siger Ib Andersen. 

Han er klar over, at hans ligefremme facon deler vandene blandt borgerne på Lolland. Men han håber, at især de unge borgere vil sætte deres kryds ved ham til kommunalvalget den 21. november. 

- For jeg bakker dem op. Det er der ingen andre, der gør, siger Ib Andersen.

 

Foto: Maria Jeppesen.

Sønnen blev sendt i skole med kølle

I programmet 'På røven i Nakskov' kunne man følge med i, hvordan sønnen Nicolai Andersen oplevede at blive drillet i skolen. På et tidspunkt sender Ib Andersen sin søn i skole med en kølle i skoletasken, så han kan føle sig tryg.

Mobberierne mod dengang 16-årige Nicolai Andersen var så grelle, at han i en periode på en måned slet ikke viste sig på skolen. Og han modtog alvorlige trusler på Facebook, hvor lokale unge truede med at klippe hans fingre af han.  

Livet har dog taget en positiv drejning for Nicolai Andersen, der i dag er 20 år. Efter tv-programmerne startede han på Søfartsskolen og har det sidste halvandet år arbejdet som skibsassistent for DFDS. Og til januar vender han tilbage til skolen for at videreuddanne sig til styrmand. 

Men den svære skoletid i Nakskov, som sønnen selv har beskrevet som et rent helvede, har givet ar på sjælen hos både Nicolai og Ib Andersen. 

Et mobbefrit Lolland 

Hvis han bliver valgt ind i byrådet, vil Ib Andersen sætte en stopper for mobberi på Lolland, siger han. Både blandt børn i skolerne, men også den slags, der finder sted blandt voksne på Facebook. 

- Det gør ikke godt for noget. Jeg oplever også, hvordan der bliver talt om mig og lavet rygter og alt muligt, siger han. 

Ib Andersen forsøger ikke at lade sig gå på af den lokale sladder om ham, der er opstået i kølvandet på hans medvirken i tv. Og han vil blive ved med at sige sin mening, fastholder han. 

- Jeg er det sorte får i den store familie ved det store spisebord. Men der er jo en, der skal slå næven i bordet og sige: Nu har du taget for mange stykker brød. Her, der deler vi, siger Ib Andersen til Avisen.dk.

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

kasselinjen i et supermarked
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august

Strand sol sommer
Nyheder

Nu kommer varmen

tilbage

Mars raket
Nyheder

Dansk udstyr skal

finde liv på Mars

Altan
Nyheder

Er den farlig?

Sådan tjekker du din

gamle altan

restaurant eksplosion
Nyheder

Voldsom eksplosion:

Restaurant jævnet

med jorden

Adam Price og Annesofie Faurschou
Film og TV

Adam Price skilt

Eskimoer på Grønland
Nyheder

Nationalmuseet dropper

nu også ”eskimo”

Fortov kollapser
Helt vildt

Dramatisk video:

Fortov forsvinder

under forgængere

Politi krimi Aalborg Danmark
Krimi

Butikstyv stikker

ansat ned

Færger Helsingør
Corona

Nu må svenskerne

rejse til Danmark

Søren Brostrøm takker nej til "Vild med dans"
Underholdning

Søren Brostrøm: Nej til

"Vild med dans"

Band og eksplosion i Svendborg
Nyheder

Eksplosion på Fyn:

En dræbt og en såret

Isbjerge i arktis
Nyheder

Temperaturen i Arktis

stiger hurtigere

end ventet

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Fabricius-Bjerre gav interview før sin død - bliver vist på tv

En stor blå hummer i en balje
Dyreliv

Sjælden blå hummer

reddet fra døden

på restaurant