Ikke nok med, at det er svært for langtidsledige over 50 år at komme i job. Flere bliver også presset økonomisk.
Hvert tredje, der mister arbejdsmarkedsydelse inden marts 2015, er over 50 år. Det viser en ny opgørelse blandt Forbundet for Offentligt Ansatte, FOA's, medlemmer.
Arbejdsmarkedsydelse er en midlertidig ydelse, som ledige kan modtage, hvis de opbruger deres dagpengeret. Beløbet er mellem 60-80 procent af dagpengesatsen.
Hos fagforbundet 3F tegner der det samme billede blandt medlemmerne.
Og det kan få alvorlige konsekvenser for de ledige økonomisk.
”Det er desværre mere op ad bakke at finde et arbejde igen, når man har rundet de 50 år. Derfor skal der gøres noget aktivt for at få denne gruppe i arbejde, så de ikke ender med at stå med kontanthjælp eller ingen indtægt overhovedet,” siger Mona Striib, næstformand i FOA.
Fagbevægelsen, Enhedslisten og SF har den senere tid presset på for
mere hjælp til de ledige, der mister retten til dagpenge. Senest har LO foreslået, at forlænge den midlertidige arbejdsmarkedsydelse frem til, at der eventuelt kommer et nyt dagpengesystem i 2016.
Særligt tilbud til udfaldstruede
Mona Striib foreslår, at ledige skal kunne genoptjene retten til dagpenge, når de er i jobrotation, løntilskud og andre tilskudsstillinger.
Derudover skal ledige på arbejdsmarkedsydelse have et særligt tilbud, så der er en mere håndholdt indsats for dem.
”Det burde jobcenteret gøre for alle ledige, men lige nu har vi en gruppe, som har svært ved at finde et ordinært arbejde, og samtidig har en stram økonomi. Derfor skal vi gribe dem, inden de falder helt ud af systemet,” lyder det fra Mona Striib.
Aldersdiskrimination lever i bedste velgående
Og sandsynligheden for, at man som senior over 50 år får et arbejde, er markant lavere, end hvis man er yngre.
”Arbejdsgiverne betragter ikke seniorer som en attraktiv arbejdskraft, så der foregår aldersdiskrimination. Hvis man så oveni har været arbejdsløs i en længere periode, så er man helt ude,” siger Per H. Jensen, professor ved Aalborg Universitet, der forsker i seniorer på arbejdsmarkedet.
Netværk rykker
Ifølge Per H. Jensen er ældre mere desperate for at få et job, og derfor er de villige til at acceptere dårligere løn- og arbejdsvilkår.
Han kan ikke udtale sig om, hvorvidt FOAs forslag om en målrettet indsats for ledige kan være med til at få flere i arbejde. Men han tror på, at netværk for seniorer kan være med til at rykke arbejdsgivernes indstilling til ældre medarbejdere.
Seniorer banker på døren
Og det har Per H. Jensen ret i. Sådan lyder det fra Senior Erhverv Danmark, der er et netværk for ledige over 50 år.
Siden 1996 har ledige seniorer fra netværket været på virksomhedsbesøg, afleveret CV'er og talt med chefer om jobmuligheder. Formålet er, at arbejdsgiverne får øjnene op for medarbejdere, der er lidt grå i toppen.
"Når du møder op personligt, kan arbejdsgiveren se, at du er andet end et fødselsår på CV'et. Du er et menneske med faglige og sociale kompetencer," siger landskoordinator Bert van Malkenhorst.
I 2013 fik 650 medlemmer nyt arbejde. Det svarer til 40 % af medlemmerne. Lige nu har netværket omkring 1.600 medlemmer.
Stadig brug for indsats
Idéen om at ældre skal netværke sig til et nyt job er god nok, mener FOA, men der er et men.
"Det er ofte akademikere, der kommer i arbejde ad den vej. Vores medlemmer er ansat i det offentlige, og her ved arbejdsgiverne godt, hvilke kvalifikationer eksempelvis sosu-assistenterne har uanset deres alder," siger Mona Striib, næstformand i FOA.
Hun ser dog gerne, at jobcentrene laver mere opsøgende arbejde.
"Det kunne være at ringe ned på et plejehjem og høre, om der er en jobåbning," siger Mona Striib.
Hun fastholder dog, at relevante kurser kan være med til at styrke den ledige.
"Hvis en 52-årig sosu-hjælper ved hjælp af et mamografi-kursus kunne blive ansat på et sygehus, så giver det rigtig god mening at uddanne," lyder det fra Mona Striib.