Selvom de i årevis var udsat for en af verdens farligste miljøgifte sagde de ansatte på vindmøllefabrikken LM Wind Power ingenting.
Derfor har hverken fagforeninger eller andre tidligere kunnet gribe ind overfor den lemfældige omgang med det farlige stof styren på LM's 13 danske fabrikker, der producerer møllevinger.
Det skriver DR P4 i en opfølgning på sagen, som Avisen.dk og Berlingske har beskrevet de seneste to uger.
Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen er nu ved at undersøge arbejdsmiljø på virksomheden.
Miljø- og arbejdsmiljøkonsulent i 3F Jesper Lund Larsen siger, at det nærmest var tilfældigt, at fagforbundet blev opmærksom på problemerne.
"Der er det problem, at folk ikke ville kritisere den virksomhed de arbejdede på. Den lå mange gange på et lille sted, hvor folk ville hænge dem ud, hvis de kritistererde den virksomhed, der skaffede familierne smør på brødet," siger han til DR P4.
Tidligere gik man ikke til sin fagforening, og det gjorde de ansatte på LM Wind Power heller ikke, fortæller den tidligere ansatte Keld Pedersen.
"Jeg ved faktisk ikke, hvorfor man ikke gjorde det. Vi havde jo en knaldgod løn. Og vi blev nok betalt lidt mere end man egentlig havde krav på. Hvis man begyndte at rode for meget i det, kunne det jo godt være, at nogle af de goder man havde ville blive taget," siger han til DR P4.
Arbejdstilsynet har i følge ny redegørelse fra 2000-2010 hele 52 gange konstateret væsentlige kemiske problemer i forbindelse med støbning af vindmøllevinger og givet 31 påbud.
Flere LM-arbejdere ønsker en undskyldning fra LM og en undersøgelse af langtidsvirkningerne på deres helbred. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har nu igangsat en helbredsundersøgelse og kræver nye svar fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen.
LÆS Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsens redegørelse om arbejde med vindmølleproduktion og anvendelse af styren på LM Wind Power i perioden 2000-2010
Læs også ministerens pressemeddelelse.
ANMELD DIN SYGDOM:
Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:
- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.
- Eller send e-mail til ask@ask.dk – Att. Rikke Nissen.
- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.
- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.
- Gå til fagforening, der kan hjælpe dig med at føre en sag.
"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.
Tip os om LM
Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: jens@avisen.dk eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: mnf@berlingske.dk