36 kommuner hyrer ambassadører: Skal få særlig gruppe af flygtninge i job

Arkivfoto (Foto: Foto: Sophia Juliane Lydolph / Ritzau Scanpix)

Ambassadørerne skal bygge bro mellem kommunerne og virksomhederne, så endnu flere flygtninge bliver hjulpet ud på arbejdsmarkedet.

Flere flygtninge skal ud og lave mad på et plejehjem, passe børn eller i andet arbejde.

Det mener en række af landets kommuner, der derfor har ansat en integrations-og beskæftigelsesambassadør, der skal sikre, at især flere kvindelige og unge flygtninge kommer i job. Det skriver DR P4 København.

På landsplan har 36 kommuner med støtte fra Udlændinge- og Integrationsministeriet nu ansat en ambassadør. Med støtten, som er en del af satspuljeaftalen for 2018, kan kommunerne ansætte ambassadørerne i tre et halvt år.

En af de kommuner er Allerød. Selvom det her er lykkedes at få over halvdelen af kommunens flygtninge i arbejde, kniber det stadig med kvinderne.

Det siger formand for Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesudvalget, Jesper Holdflod Pallesen (S).

- Det hænger i høj grad sammen med den kultur, de kommer fra, hvor de traditionelt har været hjemmegående. Så for at få ændret den tilgang, skal integrationsambassadøren arbejde meget mere fokuseret på at få dem ud på arbejdsmarkedet, siger han til DR P4 København.

Det er Gitte Krag Nissen, der, som kommunens nye integrations-og beskæftigelsesambassadør, skal forsøge at hjælpe kvinderne ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

Skal det mål nås, så handler det blandt andet om at overbevise kvinderne om, at de sagtens kan bidrage til det danske samfund, siger hun.

- Vi arbejder med deres motivation og de usikkerheder, de har i forhold til, hvad de overhovedet kan bidrage med. Mange af kvinderne har jo aldrig overvejet tanken om, at de skal ud og arbejde, så det ligger nok lidt fjernt for dem, siger hun til DR P4 København.

Derudover hjælper kommunen kvinderne med at finde en uddannelse eller et arbejde, hvor man kan bruge deres evner og erfaringer, siger Gitte Krag Nissen.

- Det er noget med at finde åbninger i daginstitutioner, på plejecentre eller i kantiner og køkkener, hvor vi kan trække på nogle af de kompetencer, de allerede har med sig. Så de føler, at vi faktisk godt bruge deres egenskaber på arbejdsmarkedet i Danmark, siger hun til DR P4 København.

Lars Larsen er partner i konsulentvirksomheden LG Insight, der rådgiver kommunerne på flygtningeområdet. Han medgiver, at de kvindelige flygtninge er særligt svære at integrere.

For mens mændene ofte hurtigt kommer i job, så ender mange kvinder med at blive isoleret, så snart de stifter familie, siger han.

- Hensynet til familielivet spiller selvfølgelig en stor rolle, og det har også en betydning i forhold til deres deltagelse i integrationsprogrammet, danskuddannelse, men også i deres interesse og mulighed for at få job, siger han til DR P4 København.

Han peger også på, at man i statistikkerne kan se, at kommunerne giver mænd og kvinder forskellige tilbud.

Derfor håber han, at de nye integrations-og beskæftigelsesambassadører hurtigt vil sørge for at tilbyde kvinderne danskundervisning og praktik i en virksomhed, ligesom kommunerne er lykkes godt med for mændene.

Og så er det vigtigt, at kommunerne samtidig lærer kvinderne, hvordan de skal balancere familieliv og arbejde. Noget de typisk ikke har været vant til, før de kom til Danmark, siger han.

- Hvis integrationsambassadørerne kan være med til at skærpe det fokus og den indsats ude i kommunerne, er det klart positivt, siger han til DR P4 København.

Følgende kommuner har ansat en ambassadør: Allerød, Bornholm, Esbjerg, Faxe, Frederiksberg, Frederikshavn, Guldborgsund, Haderslev, Halsnæs, Hedensted, Helsingør, Ikast-Brande, Jammerbugt, Kalundborg, København, Køge, Langeland, Lemvig, Middelfart, Nyborg, Odense, Rebild, Roskilde, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Slagelse, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tårnby, Vejen, Vejle, Viborg, Aabenraa og Aalborg. 

DR København