Tæt på verden

34,4 milliarder i kontanter pist væk

Historiens største kup i kontanter er udført i Irak. Men måske er milliarderne bare blevet væk i regnskabet, hedder det fra USA.
Irakere i Basra anklager regeringen for korruption den 10. juni og vil have elektricitet
Irakere i Basra anklager regeringen for korruption den 10. juni og vil have elektricitet AP Photo/Nabil al-Jurani

Paller proppet med 34,4 milliarder kroner i kontanter er tilsyneladende forsvundet i Irak. I hvert fald kan ingen finde dem efter tre undersøgelser gennem flere år.

USA afviser, at landet har været udsat for historien største kup i sprøde, nytrykte dollarsedler.

Måske er de bare blevet forlagt i regnskabet, hedder det. Men rigsrevisor Stuart Bowen vedkender, at det meget vel kan være det største tyveri i USAs historie.

Skandalen går tilbage til perioden 2003-04, hvor en strøm af amerikanske militærfly lastet med dollarsedler blev sendt til Irak for at finansiere genopbygningen af Irak. Krigen blev indledt i marts 2003.

Ikke flere undersøgelser

Det heftige beløb er forsvundet, så meget ved man. Nu vil USA gerne lukke bogen på den yderst pinlige sag, ikke mindst fordi Irak truer med at sagsøge Pentagon for at få pengene tilsendt endnu en gang.

Pengene tilhører (tilhørte) Irak. De skammer fra irakisk oliesalg, Saddam Husseins beslaglagte opsparing og overskud fra det skandalebefængte olie-for-mad program under FN.

USA har bevilget andre 320 milliarder kroner til genopbygning af Irak.

Skandaler på stribe

Anklager og sigtelser for svindel for gigantiske beløb er gennem årene rettet imod firmaer, der skulle genopbygge Irak. Ledere i landet har ikke holdt sig tilbage med på korrupt vis at fylde kældre, lofter og garager med amerikanske penge.

Tilbage i 2004, hvor USAs revisor, Stuart Bowen, var kommet i gang med sit arbejde dukkede adskillige sager op.

Et firma (Parsons Corporation) tog sig betaling for at bygge 150 sundhedsklinikker, men kun seks blev færdige, men regningen for det hele fremsendt. Andre byggede en olieledning et umuligt sted mod bedre vidende.

Siden har der været hundredevis af sager.

Hvad skete?

Stuart Bowen var en loyal George W. Bush støtte og arbejdede ihærdigt i mange år for præsidentens valgkampe. Han fik jobbet med at holde styr på pengene i 2004.

Da han ankom til Irak, opdagede han hurtigt, at milliarder blev skovlet ud til projekter uden nogen form for dokumentation. Ofte uden at arbejde blev udført som lovet.

Det viste sig, at der overhovedet ingen styr var på planlægning, regnskaber, kontanter, kvitteringer ej heller kvalificeret personale ansat.

Ad politiske kanaler i USA vandt han en magtkamp om at fortsætte sin revision, selv om planen var at overlade det hele til irakiske myndigheder.

Så vidt Bowen kunne se, var 9 milliarder dollars forsvundet fra genopbygningsprogrammet, hvilket blev noget nær en politisk a-bombe. Hans kontroversielle rapport blev forsinket til efter det irakiske valg.

Bowen mistede hurtigt sin gode status i Det Hvide Hus og stærke kræfter i udenrigsministeriet og Pentagon modarbejdede revisionen.

Betændt sag

Stuart Bowen nævner selv ingen tal, og alle parter afviser, at der er stjålet 6,6 milliarder dollars. Opgørelsen stammer fra Los Angeles Times, der har studeret rapporterne.

Flotillen af 20 amerikanske C-130 militærfly bragte i alt 60 milliarder kroner i kontanter til Irak, pakket i blokke af 100 dollar sedler emballeret med plastfolie.

Pallerne blev pakket i nationalbankens lager af kontakter i New Jersey. Vel ankomne blev de fleste penge anbragt i den irakiske nationalbank, som skulle fordele penge til ministeriet og projekter.

Ingen ved, hvor mange blev parkeret der.

USA siger, Irak fik overdraget milliarderne. Irak siger, at de måske vil sagsøge om at få dem udleveret (igen), fordi USA selv skulle passe på dem.

Bowen prøver stadig at finde ud af, hvem fysisk fik penge udbetalt. De irakiske myndigheder samarbejder ikke med revisionen. Nu bliver undersøgelsen lukket.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.