Solen har skinnet gavmildt over Danmark i foråret og starten af sommeren, og det har sendt knap 115.000 solcelleanlæg på overarbejde.
I juni producerede de 307 gigawatt strøm - svarende til 11 procent af det samlede danske elforbrug.
Det er den hidtil største mængde solgenereret strøm på en måned, og også i april og maj blev der produceret usædvanligt meget solcellestrøm.
Det oplyser afdelingsleder Johannes Bruun fra det statslige Energinet, som står for at drive og udvikle el- og gasnettet.
- Der er to faktorer, som bidrager til det gode solresultat. Det ene er, at det har været et solrigt forår med mange solskinstimer.
- Den anden faktor, der påvirker, er at der løbende opsættes flere solceller i Danmark, både af private på hustagene, men også større projekter med større kapacitet, siger han.
Per 1. april var der ifølge Energistyrelsen 114.848 nettilsluttede solcelleanlæg.
Den største mængde solcellestrøm kommer fra store investordrevne anlæg.
Mange danskere har installeret solcelleanlæg på hustagene, og det kan også ses i det samlede regnskab.
Således stod de private anlæg for godt 18 procent af den samlede produktion af solcellestrøm i maj.
Selv om solceller står for en stigende del af strømproduktionen, er prisen på el fortsat historisk høj. Elprisen er ifølge Energistyrelsen steget 50 procent siden 2020.
Det betyder, at en typisk familie på fire personer i et hus får en ekstra regning på 4400 kroner om året.
Det ændrer de store mængder grøn strøm fra sol og vind ikke umiddelbart ved, lyder det fra Johannes Bruun:
- Vi har meget høje strømpriser i Danmark og i hele Europa. Det, der driver strømprisen - selv om der er meget vedvarende energi - er faktisk gasprisen. Hvis du ser på gasprisen, er den fem-seks gange højere end normalt, siger han.
Alligevel er solceller, vind og andre grønne energikilder ifølge afdelingslederen den rette vej at gå.
- Når folk sætter solceller og vindmøller op, har vi brug for mindre gas. Så på sigt er der ingen tvivl om at i forhold til den grønne omstilling og løsrivelsen fra gasafhængigheden, vil det være positivt, siger Johannes Bruun.
Regeringen har en ambition om, at mængden af grøn energi fra vind og sol på land skal firedobles frem mod 2030.
Det er også et mål, at det skal være slut med at anvende gas til opvarmning af boliger.
I stedet skal 400.000 gasopvarmede boliger kobles på fjernvarme, hvor det er muligt, eller investere i løsninger med varmepumper.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.