10 ting du (måske) ikke vidste om MATADOR

Film og TV
Vidste du, at da Kvik "dør" i anden sæson, så er det selvsamme hund i virkeligheden, som "genopstår" i den fjerde og sidste sæson af "Matador". Læs om flere sjove Facts fra "Matador". (Foto: Scanpix)

Den folkekære serie kører i disse dage (igen igen) på tv-skærmene – her er nogle sjove facts om danskernes favoritserie.

Bogen "Matador – Mennesker, myter & minder" fra 2011 er den mest gennemgribende bog om "Matador". Avisen.dk bringer her 10 kuriositeter om Lise Nørgaard og Erik Ballings gyldne serie fra bogen.

 

Foto: Scanpix

1) Agnes blev forbigået

Kirsten Olesen spiller mesterligt som stuepigen Agnes, der bryder den sociale arv og kommer ud af Lauras køkken og senere bliver byens nye forretningskvinde. Det var slet ikke meningen, at hun skulle have så fremtrædende en rolle, men hendes mesterlige spil, fik Balling og Nørgaard til at udvikle hendes rolle og tilføje nye ting til manuskriptet.

Men at blive folkekær er et tveægget sværd. For i bogen siger hun, at hun blev forbigået flere større film- og tv-roller efterfølgende, da folkene bag disse mente, at hun var for synonym med rollen som Agnes, og de var bange for, at publikum ville have svært ved at skelne. Kirsten Olesen har dog siden "Matador"-tiden haft fast engagement på Det Kongelige Teater. Og i "Hotellet" flere år senere havde hun ligeledes en gennemgående rolle.

 

Foto: DR

2) Kurt Ravn skulle slet ikke have spillet "Røde"

Kurt Ravn var der ikke mange, som kendte, da han som "Røde" bragede ind i folks stuer i 1978 og de næste tre år frem. Men det kom de til. Han blev umådelig populær i serien, men faktisk kom han med på et afbud. For en anden skuespiller skulle have spillet jernbanearbejderen med den venstreorienterede overbevisning. Og det var Ole Ernst.

Desværre havde Ole Ernst raget uklar med både DR og Teaterforeningen på det tidspunkt, og Erik Balling turde ikke binde an med skuespilleren, som også lige på det tidspunkt havde svært ved at stå op om morgenen (man skulle møde mellem 6 og 6.30 i sminken). Så derfor gik rollen til Kurt Ravn, som aldrig har snakket med – nu afdøde – Ole Ernst om "Røde"-rollen.

Foto: DR

3) Frøken Jørgensen og Violet Vinter byttede roller

Det er et velkendt faktum, at Maude og Elisabeth (Malene Schwartz og Helle Virkner) egentligt var tiltænkt de omvendte roller. Men også Vera Gebuhr og Lis Løwert fik deres roller byttet om af Erik Balling, som havde den tese, at hvis man spillede mod sin egen karakter og personlighed, så fik man et bedre resultat.

Og Vera Gebuhr var en flamboyant kvinde kendt fra mange fejende flotte teaterroller, mens Lis Løwert mest var kendt som dyrehandler Clausens lidt forfjamskede kone i "Huset på Christianshavn". Lise Nørgaard ville have, at Vera skulle være danselærer Violet Vinter og Lis skulle spille frøken Jørgensen, men kort inden optagelserne lavede Erik Balling det om.

 

Foto: Scanpix

4) Hans Christian Varnæs var med i allerførste scene

Serien er optaget i bidder hele vejen igennem for hver sæson. Og derefter klippet sammen. Så den allerførste scene i "Matador" er ikke den, man ser i serien, hvor Mads Andersen-Skjern trasker ind i Korsbæk med lille Daniel i hånden. Det er såmænd den scene i episode 5, "Den enes død", hvor Hans Christian Varnæs – spillet mesterligt af Holger Juul Hansen – kommer op i Elisabeth (Helle Virkners) lejlighed og angrer over, at han ikke lånte Albert Arnesen penge, fordi han føler, at han er skyld i hans død.

Kirsten Olesen fortæller også, at fordi alle scener blev optaget på én gang på hver location (i banken, i køkkenet, på gaden, på Sølyst etc.), så på et tidspunkt løber hun som Agnes op af trapperne fra køkkenet med en bakke i hånden. Da hun så træder ind i stuen med bakken, er der gået næste et halvt år, fordi første scene i sæsonen var i Varnæs' køkken, og den sidste scene skudt i sæsonen var i Varnæs' stuer.

Foto: Scanpix
 

5) Kristen Skjern blev passet af Elisabeth

Da Jesper Langberg var en lille dreng sad han bag på cyklen, som hans far, Sigurd Langberg, cyklede på ud til Nordisk Film. Sigurd, som var en stor skuespiller, afleverede lille rødhårede Jesper til en ung skuespillerinde og bad hende om at passe Jesper nogle timer. Skuespillerinden blev mopset, fordi hun selv havde nogle vigtige linjer i sit eget manuskript, hun skulle øve. Den unge skuespiller var Helle Virkner.

Der var 15 år mellem de to skuespillere, men den aldersforskel er nu ikke så evident i serien.

 

Foto: Scanpix

6) Derfor hedder byen Korsbæk

Der er mange gæt på, hvorfor "hovedstaden" i "Matador" hedder Korsbæk. Ifølge bogen og Lise Nørgaard er det en af manuskriptforfatterne, Paul Hammerichs, idé. Han skrev alle de sjællandske bynavne op på en tavle og byttede endelserne rundt, og da han byttede Holbæk og Korsør ud med hinanden var den der: Korsbæk. Det smager også sjællandsk. En anden hårdnakket myte er, at Korsbæk er en omskrivning af Lise Nørgaards hjemby Roskilde. Kors: Rosk og kilde: bæk. Men ifølge forfatteren selv, er det førstnævnte historie, som er den rigtige.

 

Foto: DR

7) Datteren ældre end moren

De to herlige personager, Fru Fernando Møhge og datteren Misse, blev spillet af henholdsvis Karen Berg og Karin Nellemose, og der er aldersforskel på de to, men ikke som man skulle tro. For Karin (Misse) var ét år ældre end sin "mor" Karen Berg i virkeligheden.

 

Foto: Scanpix

8) Research via gamle breve

Erik Balling gjorde aldrig noget halvt. Således heller ikke med "Matador"-researchen. Bl.a. brugte han nogle personlige familie-breve til dette arbejde. Oppe på hans og fru Christas loft lå nemlig en stor bunke breve skrevet af hans egen far til hans bedstefar. For Erik Ballings far studerede til præst i København og kom fra Silkeborg. Når han skulle ha' vasket sit tøj, sendte han en stor sæk med vasketøj og et brev til mor og far op til Silkeborg.

Far læste brevet højt og skrev et nyt, mens mor vaskede tøjet og sendte sæk med tøj og nyt brev retur til København. Og den brevveksling mellem forældre og søn (som foregik i 1916) igennem fire år var en fin research til den tid, hvor de voksne i Korsbæk var unge ligesom Eriks egen far var det dengang (serien tager jo sin begyndelse i 1929). Og et fingerpeg på, hvordan normerne, kulturen og udviklingen i hhv. hovedstaden og provinsen var dengang.

Foto: Scanpix

9) Døde som modstandsmand – ligesom morfarens ven

Den unge bankmand i Omegnsbanken, Ullas kæreste Poul Kristensen, som er aktiv modstandsmand i Korsbæk falder til tyskernes kugler under en aktion, og stakkels Ulla er igen alene. Han bliver spillet af Christian Steffensen, hvis morfar, Erik Nielsen, var slagtermester i den lille by Bandholm på Lolland. Han var aktiv modstandsmand under krigen, og hans gode ven, Ole, blev skudt og dræbt af tyskerne under en aktion på krigens allersidste dag i Danmark, 9. april 1945.

Foto: Scanpix

10) Fik kun én rolle til efter "Matador"

En af de absolutte bærende roller – figuren Mads Skjern – bliver eminent spillet af Jørgen Buckhøj. Han spillede rollen så godt, troværdigt og med så stor overbevisning, at han blev et slags ikon og symbol på den hårde forretningsmand i en provinsby. En forretningsmand, som næsten ikke skyr nogle midler for at nå sit mål.

Det billede sad printet fast – og sidder endnu – på os danskere, så det betød desværre også, at han – ligesom Kirsten Olesen – fik svært ved at lande nye roller på tv efterfølgende. Faktisk blev det kun til en enkelt, en lille rolle som præst i "Gøngehøvdingen".

Jørgen Buckhøj fik dog en fin karriere på teatre, i revyer og som direktør for Amagerscenen. Han gik bort i 1994 kun 59 år gammel.

Foto: DR

 

Kilde: "Matador, mennesker, myter & minder"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbeks om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend

Sygeplejerske forbereder en vaccination
Corona

Hver femte er i tvivl:

Så mange danskere

vil lade sig vaccinere

En betuttet Jeppe Kofod foran en mikrofon
Nyheder

Jeppe Kofod:

UNDSKYLD

Portrætbillede af Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann-Jensen:

- Jeg er øm og lidt groggy

 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung mand

dræbt på gaden 

Små testglas i en stor bunke
Corona

To millioner danskere

får tilbud om test

for antistoffer

To politibiler holder ude foran en opgang i et mindre socialt boligbyggeri i røde mursten
Krimi

Familietragedie:

Kvinde dræbt i Randers

Prinsesse Benedikte i pink frakke og hat stiger ud af en Audi A8
Kongelige

Prinsesse Benedikte

knokler mest i

kongehuset

En hest og et grynet videobillede af en person om natten
Krimi

Hest død efter brutal

mishandling

Kasper Dolberg tager sig til næsen på grønsværen
Sport

Dolberg er smittet

med coronavirus

Engelsk ægtepar sidder i sofaen
Helt vildt

Forlod konen og

giftede sig med

svigermor

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Susanne Munk Wilbek med en mikrofon i hånden
Nyheder

Susanne Munk Wilbek

opereret i hjernen 

En uniformsklædt mand snakker med en bilist ved færgelejet i Hirtshals.
Corona

Norge:

Karantænekrav for alle danskere

Tre folk i heldragter håndterer et lig i en ligpose
Corona

Covid-19 ude af

kontrol i Indien

Portræt af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Nyheder

Redaktør: Claus Hjort

kan stå til fængsel

efter interview

gågade med mennesker på gaden og på cafeer
Corona

Nu rykker mundbind

ind på barer og cafeer

Prinsesse Marie drikker et glas vand
Kongelige

Prinsesse Marie i

kamp mod madspild 

Person holder en mobiltelefon med lotto-app
Helt vildt

Blev fyret under corona: 
Vandt en million 

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj
Nyheder

Putin-kritiker blev

forgiftet via vandflaske

på hotel

flaske med cannabisolie
Sundhed

Patienter og forskere:

Stop forsøg med

cannabis

USA's præsident Donald Trump peger
Corona

Trump modsiger

sundhedschef: 

- Han var forvirret

Dronning Elizabeth i grøn dragt
Kongelige

Om et år er det slut:

Dronningen afsættes

Siden på en politibil med påkskriften "POLITI"
Krimi

Skaldet mand uden

fortænder antaster

13-årig pige 

Et iturevet amerikansk flag
Nyheder

Stormen Sally

hærgede USA

Vatpind i mund på patient
Corona

49 fik forkerte svar

på coronatests

Kaj og Andrea  Hanne Villumsen og Kjeld Nørgaard
Film og TV

Kaj og Andrea vender tilbage

Skelet af Tyrranosaurus Rex
Dyreliv

Køb din egen dinosaur:     

T-Rex på tilbud

Pernille Vermund portræt
Nyheder

Pernille Vermund:

Ministeren bør gå af

Københavns overborgmester Frank Jensen ved et coronapressemøde i september 2020
Nyheder

Fock efter sexchikane: 

Frank Jensen ikke værdig

som overborgmester

TV-værten petra Nagel og kæresten Asbjørn Munk
Kendte

Populær TV2-vært

i babylykke

Tre politibetjente på vej ombord på fly
Helt vildt

Fly tvunget til nødlanding:

Kvinde fødte i 10

kilometers højde