Bogen "Matador – Mennesker, myter & minder" fra 2011 er den mest gennemgribende bog om "Matador". Avisen.dk bringer her 10 kuriositeter om Lise Nørgaard og Erik Ballings gyldne serie fra bogen.
1) Agnes blev forbigået
Kirsten Olesen spiller mesterligt som stuepigen Agnes, der bryder den sociale arv og kommer ud af Lauras køkken og senere bliver byens nye forretningskvinde. Det var slet ikke meningen, at hun skulle have så fremtrædende en rolle, men hendes mesterlige spil, fik Balling og Nørgaard til at udvikle hendes rolle og tilføje nye ting til manuskriptet.
Men at blive folkekær er et tveægget sværd. For i bogen siger hun, at hun blev forbigået flere større film- og tv-roller efterfølgende, da folkene bag disse mente, at hun var for synonym med rollen som Agnes, og de var bange for, at publikum ville have svært ved at skelne. Kirsten Olesen har dog siden "Matador"-tiden haft fast engagement på Det Kongelige Teater. Og i "Hotellet" flere år senere havde hun ligeledes en gennemgående rolle.
2) Kurt Ravn skulle slet ikke have spillet "Røde"
Kurt Ravn var der ikke mange, som kendte, da han som "Røde" bragede ind i folks stuer i 1978 og de næste tre år frem. Men det kom de til. Han blev umådelig populær i serien, men faktisk kom han med på et afbud. For en anden skuespiller skulle have spillet jernbanearbejderen med den venstreorienterede overbevisning. Og det var Ole Ernst.
Desværre havde Ole Ernst raget uklar med både DR og Teaterforeningen på det tidspunkt, og Erik Balling turde ikke binde an med skuespilleren, som også lige på det tidspunkt havde svært ved at stå op om morgenen (man skulle møde mellem 6 og 6.30 i sminken). Så derfor gik rollen til Kurt Ravn, som aldrig har snakket med – nu afdøde – Ole Ernst om "Røde"-rollen.
3) Frøken Jørgensen og Violet Vinter byttede roller
Det er et velkendt faktum, at Maude og Elisabeth (Malene Schwartz og Helle Virkner) egentligt var tiltænkt de omvendte roller. Men også Vera Gebuhr og Lis Løwert fik deres roller byttet om af Erik Balling, som havde den tese, at hvis man spillede mod sin egen karakter og personlighed, så fik man et bedre resultat.
Og Vera Gebuhr var en flamboyant kvinde kendt fra mange fejende flotte teaterroller, mens Lis Løwert mest var kendt som dyrehandler Clausens lidt forfjamskede kone i "Huset på Christianshavn". Lise Nørgaard ville have, at Vera skulle være danselærer Violet Vinter og Lis skulle spille frøken Jørgensen, men kort inden optagelserne lavede Erik Balling det om.
4) Hans Christian Varnæs var med i allerførste scene
Serien er optaget i bidder hele vejen igennem for hver sæson. Og derefter klippet sammen. Så den allerførste scene i "Matador" er ikke den, man ser i serien, hvor Mads Andersen-Skjern trasker ind i Korsbæk med lille Daniel i hånden. Det er såmænd den scene i episode 5, "Den enes død", hvor Hans Christian Varnæs – spillet mesterligt af Holger Juul Hansen – kommer op i Elisabeth (Helle Virkners) lejlighed og angrer over, at han ikke lånte Albert Arnesen penge, fordi han føler, at han er skyld i hans død.
Kirsten Olesen fortæller også, at fordi alle scener blev optaget på én gang på hver location (i banken, i køkkenet, på gaden, på Sølyst etc.), så på et tidspunkt løber hun som Agnes op af trapperne fra køkkenet med en bakke i hånden. Da hun så træder ind i stuen med bakken, er der gået næste et halvt år, fordi første scene i sæsonen var i Varnæs' køkken, og den sidste scene skudt i sæsonen var i Varnæs' stuer.
5) Kristen Skjern blev passet af Elisabeth
Da Jesper Langberg var en lille dreng sad han bag på cyklen, som hans far, Sigurd Langberg, cyklede på ud til Nordisk Film. Sigurd, som var en stor skuespiller, afleverede lille rødhårede Jesper til en ung skuespillerinde og bad hende om at passe Jesper nogle timer. Skuespillerinden blev mopset, fordi hun selv havde nogle vigtige linjer i sit eget manuskript, hun skulle øve. Den unge skuespiller var Helle Virkner.
Der var 15 år mellem de to skuespillere, men den aldersforskel er nu ikke så evident i serien.
6) Derfor hedder byen Korsbæk
Der er mange gæt på, hvorfor "hovedstaden" i "Matador" hedder Korsbæk. Ifølge bogen og Lise Nørgaard er det en af manuskriptforfatterne, Paul Hammerichs, idé. Han skrev alle de sjællandske bynavne op på en tavle og byttede endelserne rundt, og da han byttede Holbæk og Korsør ud med hinanden var den der: Korsbæk. Det smager også sjællandsk. En anden hårdnakket myte er, at Korsbæk er en omskrivning af Lise Nørgaards hjemby Roskilde. Kors: Rosk og kilde: bæk. Men ifølge forfatteren selv, er det førstnævnte historie, som er den rigtige.
7) Datteren ældre end moren
De to herlige personager, Fru Fernando Møhge og datteren Misse, blev spillet af henholdsvis Karen Berg og Karin Nellemose, og der er aldersforskel på de to, men ikke som man skulle tro. For Karin (Misse) var ét år ældre end sin "mor" Karen Berg i virkeligheden.
8) Research via gamle breve
Erik Balling gjorde aldrig noget halvt. Således heller ikke med "Matador"-researchen. Bl.a. brugte han nogle personlige familie-breve til dette arbejde. Oppe på hans og fru Christas loft lå nemlig en stor bunke breve skrevet af hans egen far til hans bedstefar. For Erik Ballings far studerede til præst i København og kom fra Silkeborg. Når han skulle ha' vasket sit tøj, sendte han en stor sæk med vasketøj og et brev til mor og far op til Silkeborg.
Far læste brevet højt og skrev et nyt, mens mor vaskede tøjet og sendte sæk med tøj og nyt brev retur til København. Og den brevveksling mellem forældre og søn (som foregik i 1916) igennem fire år var en fin research til den tid, hvor de voksne i Korsbæk var unge ligesom Eriks egen far var det dengang (serien tager jo sin begyndelse i 1929). Og et fingerpeg på, hvordan normerne, kulturen og udviklingen i hhv. hovedstaden og provinsen var dengang.
9) Døde som modstandsmand – ligesom morfarens ven
Den unge bankmand i Omegnsbanken, Ullas kæreste Poul Kristensen, som er aktiv modstandsmand i Korsbæk falder til tyskernes kugler under en aktion, og stakkels Ulla er igen alene. Han bliver spillet af Christian Steffensen, hvis morfar, Erik Nielsen, var slagtermester i den lille by Bandholm på Lolland. Han var aktiv modstandsmand under krigen, og hans gode ven, Ole, blev skudt og dræbt af tyskerne under en aktion på krigens allersidste dag i Danmark.
10) Fik kun én rolle til efter "Matador"
En af de absolutte bærende roller – figuren Mads Skjern – bliver eminent spillet af Jørgen Buckhøj. Han spillede rollen så godt, troværdigt og med så stor overbevisning, at han blev et slags ikon og symbol på den hårde forretningsmand i en provinsby. En forretningsmand, som næsten ikke skyr nogle midler for at nå sit mål.
Det billede sad printet fast – og sidder endnu – på os danskere, så det betød desværre også, at han – ligesom Kirsten Olesen – fik svært ved at lande nye roller på tv efterfølgende. Faktisk blev det kun til en enkelt, en lille rolle som præst i "Gøngehøvdingen".
Jørgen Buckhøj fik dog en fin karriere på teatre, i revyer og som direktør for Amagerscenen. Han gik bort i 1994 kun 59 år gammel.