10 år siden: Husker du Viggo Mortensens vilde kampscene?
Viggo Mortensen scorede karrierens anden oscarnominering i år, da han blev nomineret for sin præstation i "Captain Fantastic". Foto: Mike Blake/Reuters
Danskamerikaneren indkasserede en oscarnominering for "Eastern Promises", der havde premiere for ti år siden.

En over fire minutter lang scene, hvor en nøgen Viggo Mortensen i rollen som chauffør og iskold håndlanger for den russiske mafia tæver to lejemordere i en benhård kamp om liv og død, har skrevet sig ind i filmhistorien som en af de mest brutale scener.

Torsdag den 28. september er det ti år siden, at "Eastern Promises" havde dansk biografpremiere, og modtagelsen af David Cronenbergs gangsterdrama sikrede Viggo Mortensen en oscarnominering for bedste mandlige hovedrolle.

Viggo Mortensen er søn af en dansk far og en amerikansk mor, og hans opvækst har bragt den 58-årige skuespiller til begge sider af Atlanten, men også til Sydamerika.

I 1985 fik han sin første filmrolle, men det helt store gennembrud kom først i 2001, da den første del af trilogien om "Ringenes Herre" fik premiere.

Den selektive stjerneskuespiller fortalte i august til Ritzau Fokus, hvad der vækker hans interesse.

- Først læser jeg manuskriptet og tænker over, om det er en historie, jeg synes om, og om den er anderledes end andre film, der er lavet før. Skuffer den til sidst? Eller holder den hele vejen?, lød det fra ham.

"Eastern Promises" rørte Viggo Mortensen så meget, at han uden tøven indvilgede i den berømte scene, fortalte han til The Telegraph i oktober 2007.

- Jeg vidste, at scenen skulle være lige så realistisk som resten af filmen, fortalte han til mediet.

Viggo Mortensen fik i år karrierens anden oscarnominering for bedste mandlige hovedrolle for sin præstation i "Captain Fantastic". Den gyldne statuette gik dog til Casey Affleck for "Manchester by the Sea".

/ritzau/FOKUS