Det er ikke rimeligt at flytte flere plejeopgaver og større ansvar for syge og gamle fra det offentlige system til de pårørende.
Det mener 68 procent af danskerne i en Megafon-måling foretaget for Politiken. Kun 15 procent bifalder ideen, og det kommer ikke bag på Danske Patienter.
- Desværre ser vi, at kommunerne går tættere og tættere på kerneydelserne - det, som traditionelt ligger inden for behandling og pleje - og forsøger at flytte opgaver over på pårørende, siger direktør Morten Freil til Politiken.
- Problemet er, at man prøver at overtale pårørende til at klare opgaver, som de ikke magter, siger Morten Freil til Politiken.
Målingen blandt 1.095 personer viser, at vi nødig vil tage os af intime plejeopgaver. Det gælder især skift af kateter og bandage og intim personlig pleje af en syg person i hjemmet. Den slags bør det offentlige varetage, svarer fire ud af fem.
Til gengæld vil flertallet af de adspurgte gerne påtage sig lettere og mindre personlige opgaver som at købe tandpasta, tandbørste og shampoo til en på plejehjem eller gå en tur med den syge eller gamle.
Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) lægger ikke skjul på, at "det også er for at holde styr på pengene", når pårørende i stigende grad skal overtage offentlige plejeopgaver, siger han til Politiken.