Administration 

101 påbud afslører: Stressbombe på landets sygehuse

Avisen.dk’s aktindsigter viser også, at de danske patienter lider under det belastede psykiske arbejdsmiljø. På Sygehus Thy-Mors er personalet eksempelvis så presset af overbelægning, at de selv mener, at sygehuset ikke er patientsikkert. (Foto: Colourbox)

En særlig indsats mod læger og sygeplejerskers dårlige psykiske arbejdsmiljø afslører, at der lige nu er alvorlige problemer på en lang række af landets sygehuse.

Sygeplejersker siger op og går ned med stress. Læger overfaldes og finder tåregas og pistoler blandt patienter på de psykiatriske afdelinger.

Arbejdsforholdene for sygeplejersker og læger på landets sygehuse er lige nu så barske, at Arbejdstilsynet efter bare et års målrettet kontrol mod dårligt psykisk arbejdsmiljø har bedt sygehusledelserne om at rette op på alvorlige problemer hele 101 gange.

Det viser Avisen.dk’s gennemgang af aktindsigter i Arbejdstilsynets påbud og strakspåbud til landets sygehuse i det forgangne år.

Stressede sygeplejersker, der skal nå alt for mange opgaver på alt for kort tid, står for næsten halvdelen af alle påbud.

Fra januar 2014 til januar 2015 har Arbejdstilsynet hele 46 gange påbudt lederne på særligt de medicinske afdelinger og skadestuerne at "sikre, at stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed".

"Vi har kortlagt alvorlige problemer"

Også i psykiatrien står det slemt til. 33 gange blev ledere på særligt de psykiatriske afdelinger påbudt at gøre noget ved risikoen for vold og trusler. I 12 af de tilfælde var faren så stor, at der blev uddelt strakspåbud.

I faktaboksen her på siden kan du læse, hvordan de øvrige påbud fordeler sig.

Samtidig har Arbejdstilsynet givet fire danske sygehuse røde smileys. 41 afdelinger har gule smileys på grund af et problematisk arbejdsmiljø.

Og det er på ingen måde småting, der udløser påbud, understreger en tilsynschef i Arbejdstilsynet.

- Vi har kortlagt nogle alvorlige problemstillinger i det psykiske arbejdsmiljø på en række af de besøgte virksomheder, og det reagerer vi på, siger Thomas Nygaard Christensen.

Sygeplejerske besvimede ved akuttelefonen

Tirsdag skrev Avisen.dk således om et af de mange påbud. En sygeplejerske, der passede akuttelefonen på vagtcentralen i Region Nordjylland, besvimede på jobbet efter længere tids arbejdspres.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør 1.400 danskere hvert år af arbejdsrelateret stress.

Og arbejdspresset lige nu bør tages alvorligt, lyder det fra næstformanden i Dansk Sygeplejeråd.

- De beretninger, jeg får fra tillidsrepræsentanter lige nu, tegner et mønster. Der er alt for travlt, og der er afdelinger, hvor der simpelthen er kaos. Det er uanstændigt, at ledelserne bare ser til, mens folk bliver slidt op. Det er hverken sundt for organisationen, lægerne eller sygeplejerskerne, siger Dorte Steenberg.

Hun mener, at presset nu er ved at nå nye højder og minder om, at sundhedspersonalet på de danske sygehuse har været stressede i længere tid. I en årrække har sygeplejersker alarmeret om, at besparelser gør arbejdsdagen uoverkommelig og forringer behandlingen af patienterne.

Ældre patienter med uinteressante sygdomme

En to år gammel undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd påviser, at op mod hver fjerde af alle landets sygeplejersker ofte oplever et stort arbejdspres i hverdagen.

Tallet er endnu højere for de omkring 13.000 sygeplejersker, Dansk Sygeplejeråd anslår arbejder på landets skadestuer og medicinske afdelinger. Her sætter overbelægninger og nedskæringer gang på gang de ansatte på prøve.

Det forklarer undersøgelsens forfatter, Tage Søndergaard Kristensen, der er sociolog, dr.med og tidligere professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. I dag er han uafhængig forsker.

- Man kan kritisere sygehusene for ikke at gøre en særlig indsats for arbejdsmiljøet på det medicinske område. Der er generelt ikke megen politisk bevågenhed på området, for det er ældre patienter, der ligger der med uinteressante sygdomme. Det er nok en del af forklaringen, siger Tage Søndergaard Kristensen.

Læge: Jeg er rigtig ærgerlig

Også landets læger er bekymrede for dagligdagen på sygehusene.

Det overrasker dog ikke formanden for Yngre Læger, at det særligt er de påbud, der handler om vold og trusler, der omhandler foreningens medlemmer på de psykiatriske afdelinger.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at det er nødvendigt at give så mange påbud. Man burde indrette organisationen således, at man som medarbejder ikke skulle føle sig truet eller usikker ved at gå på arbejde, siger Camilla Ratchke.

Hun kalder det sørgeligt, at der først bliver sat fokus på sundhedspersonalets hverdag, når Arbejdstilsynet giver påbud.

Og konsekvenserne af de alarmerende tilstande på landets sygehuse breder sig ikke bare til personalet.

Avisen.dk's aktindsigter viser også, at de danske patienter lider under det belastede psykiske arbejdsmiljø. På Sygehus Thy-Mors er personalet eksempelvis så presset af overbelægning, at de selv mener, at sygehuset ikke er patientsikkert.

Overbelægning fører til flere fejl

Det er langt over grænsen for, hvad man bør acceptere, mener direktøren for Danske Patienter, der repræsenterer mere end 870.000 patienter heriblandt kræftsyge.

- Vi ved, at der er et stigende problem i forhold til overbelægning. Det betyder jo, at der er for få hænder til antallet af patienter. Det er dokumenteret, at overbelægning fører til flere fejl. Det viser internationale studier og vores egen analyse, siger Morten Freil og fortsætter:

- Politikerne må sætte flere ressourcer af. Lige nu er arbejdspresset så stort, at personalet halser efter. Derfor sker der kun brandslukning på landets sygehuse, og det er alvorligt, siger han.

Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner, forklarer, at man er underlagt stramme budgetter i sundhedssektoren. Selv med flere midler kan man ikke undgå at få påbud, mener han.

- Vi kommer aldrig til undgå højt pres eller situationer, hvor mennesker ude af balance truer personalet. Men vi forsøger selvfølgelig at skærme vores personale, siger formanden.

Danske Regioner: Personalet forventer flere penge

Arbejdstilsynet siger, at de har kortlagt en række alvorlige problemer. Hvordan forholder du dig til det som formand for Danske Regioner?

- Der er steder, hvor den permanente belastning er så barsk, at vi skal tage det alvorligt. Vi har sygehusledelser med ansvar til at sørge for at vurdere, hvor en ekstraordinær situation kræver, at der bliver gjort noget.

Men ledelserne bliver netop beskyldt for bare at se til, mens personalet bliver slidt op?

- Det er jeg uenig i. Vi har ledelser, der tager ansvar, mens det er personalets forventning, at de altid har en ekstra pose penge, siger Bent Hansen.

Han understreger, at det i sidste ende er hans ansvar at sætte hælene i ved budgetforhandlingerne, hvis grænsen er nået på landets sygehuse.

Sådan rammer påbudsregnen

Arbejdstilsynet har fra januar 2014 til januar 2015 givet 101 påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø til landets sygehuse. Sådan fordeler de sig:

- 46 gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed.”

- 33 gange er sygehusene blevet påbudt "at reducere/forebygge vold og trusler om vold". 12 af de påbud var strakspåbud.

- 15 gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at høje følelsesmæssige krav ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed." (eksempelvis evaluering af voldsomme dødsfald).

- To gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at arbejdet ikke medfører risiko for fysik eller psykisk helbredsforringelse som følge af mobning."

Fem gange er sygehusene blevet påbudt at undersøge belastet psykisk arbejdsmiljø. (både mobning, vold og trusler, stor arbejdsmængde og tidspres og høje følelsesmæssige krav)

Et påbud betyder, at sygehuset kan fortsætte sin drift, men at det skal finde en permanent løsning på problemet inden påbudfristens udløb. Arbejdstilsynet fastsætter en frist, der er lang nok til at sikre, at virksomheden får den fornødne tid til at finde en god og holdbar løsning på problemet.

Så mange sygehuse har sure smileys

I skrivende stund har Arbejdstilsynet givet over 200 smileys til landets sygehuse.

Fordelingen ser sådan ud: (påbud er både for fysiske og psykiske arbejdsmiljøproblemer)

Rød, sur smiley: fire (forbud eller et rådgivningspåbud): Odense Universitetshospital, Regionshospitalet Silkeborg, Smertecenter Aalborg Universitethospital, Sygehus Vendsyssel Frederikshavn

Gul, mellemfornøjet smiley: 41 (strakspåbud, et påbud med frist eller en afgørelse uden påbud)

Grøn, glad smiley: 153 (intet udestående med Arbejdstilsynet)

Krone-smiley (elite): 30 (høj arbejdsmiljøstandard)

Se hele listen her.

Kilde: Arbejdstilsynet

dj's og folk, der danser
Krimi

Dræbte og sårede på natklub på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland

Retten i Holbæk set ude fra
Krimi

Ung mand tiltalt for

drab på massageklinik

portræt kvinde
Sport

Førtidspension: Reform

fik kun få unge i job

Mand og kvinde
Kendte

Friede med Rolex-ur

Nyheder

Israel stopper

amerikansk nyhedsbureau

ulykke lastbiler
Krimi

Ung mand dræbt i

sammenstød med lastbil

portræt mand
Nyheder

Tysk prins afviser

hovedrolle i kupplaner

portræt kvinde
Nyheder

Kosovoske betjente

til danske fængsler

kanon
Nyheder

Øver med atomvåben

portræt mand
Krimi

Kræver 600.000 

til bortført pige

motorvej fra luften
Krimi

Motorvej lukket:

Mand ville hoppe fra bro

retslokale
Krimi

Mænd ville begå terror

et frimærke
Kongelige

Kong Frederik kommer

på nyt frimærke

Nyheder

Passager død efter voldsom turbulens

en bil og en mand på et podie
Biler

Fisker lukker

dansk afdeling

to kvinder
Kendte

Kæresten ramt
af konkurs

en lægehelikopter i luften
Krimi

17-årig hårdt kvæstet

på køreteknisk anlæg

en mand ser olm ud
Sport

Caroline Wozniackis
far i vildt interview

en burger
Nyheder

Tidligere selskab bag dansk burger-kæde går konkurs

1000-kronesedler
Nyheder

Ny grænse for
1000-kroneseddel

en hund
Nyheder

Kvinde dør efter
angreb fra forbudt hund

Restaurant set ude fra
Nyheder

Kæmpe restaurant-kæde går konkurs

Målstreg ved løb
Nyheder

Faldt om med
hjertestop til Royal Run

jordskredssted set fra luften
Nyheder

Nordic Waste-stiftere i søgelyset: Millionudbytter undersøges

piller
Krimi

Lille barn fik opioid
- forældre kræves
idømt fængsel

frugt
Nyheder

Billigere frugt og grønt? Minister vil kigge på muligheden

en abe
Dyreliv

Aber dør som fluer
under ekstrem hedebølge

Kong Frederik løber
Kongelige

Kongen er i mål efter en lang løbsdag

Nyheder

Kronvidne i tys-tys-sag erkender tyveri fra Trump

Dronning Mary
Kongelige

Mary færdiggjorde maleri inden løb

to killinger
Dyreliv

12 killinger efterladt i skov

Portræt Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Mand på forbryderbillede
Krimi

Begravede konen levende

personer ved indgang til hospital
Nyheder

Premierminister blev skudt:

Sådan går det nu

Troels Lund Poulsen
Nyheder

Nyt lavpunkt:

Vælgerflugt

Alle fire fra familien
Film og TV

Diamantfamilien

færdige med TV