"Vampyrblæksprutten" sugede mindre i tredje kvartal

Goldman Sachs direktør Lloyd Blankfein under en afhøring i den amerikanske kongres om bankens ageren under finanskrisen. (Foto: Foto: Jim Young/Reuters)

Den udskældte investeringsbank Goldman Sachs overskud faldt marginalt i tredje kvartal, viser regnskab.

Den internationale investeringsbank Goldman Sachs, der er blevet kendt som "vampyrblæksprutten" verden over grundet sin ageren før og under finanskrisen, var i modvind i tredje kvartal.

Godt nok steg indtægterne fra handlen på finansmarkederne en smule til 8,3 milliarder dollar - 52,5 milliarder kroner, men nettoresultatet faldt uvant en smule til 2,0 milliarder dollar - 12,8 milliarder kroner.

- Vores overordnede performance i år har været solid og giver et godt fundament, fra hvilket vi kan eksekvere og levere vores vækstinitiativer, skriver administrerende i direktør Lloyd C. Blankfein i regnskabet.

Mens det er gået ganske fint inden for forretningerne på "investment banking" og "Investment & Lending" er det en hård periode for det klart største forretningsområde "Institutional Client Services".

Det dækker over Goldman Sachs servicering af professionelle investorer som fonde, pensionskasser og andre finansielle aktører. Her faldt omsætningen 17 procent i forhold til samme periode sidste år.

Specielt handlen inden for obligationer, valuta og råvarer var lav - med et fald på 26 procent i forhold til tredje kvartal 2016.

Det sker, da Goldman Sachs tjener penge på volatilitet og handel. Men med relativt stabile markeder holder kunderne hænderne i ro, og så kan Goldman Sachs ikke tage sine gebyrer og provisioner.

Goldman Sachs er blevet symbolet på Wall Street oven på finanskrisen, hvor det kom frem, at banken ikke bare havde haft fingrene dybt nede i problemramte værdipapirer, den havde også væddet imod positioner, den have fået sine egne kunder til at tage.

Bankens øgenavn, "vampyrblæksprutten", opstod efter en større artikel i magasinet Rolling Stone, der beskrev den som en "gigantisk vampyrblæksprutte, der suger på Amerikas ansigt."

I Danmark er Goldman Sachs bedst kendt for sin rolle i salget af energiselskabet Dong, nu Ørsted. Her er den daværende regering kritiseret for at have solgt dele af Ørsted for billigt til Goldman Sachs.

/ritzau/