Op mod 70 kvinder fra Det Konservative Folkepartis bagland trodsede lørdagens frost og nysne og debatterede hele dagen på Christiansborg det svære etiske spørgsmål: Skal personer, der ønsker døden, slås ihjel af en læge - såkaldt aktiv dødshjælp.
Selvom holdningerne var delte, så er den konservative sundhedsordfører, Helle Sjelle. ikke i tvivl:
»Aktiv dødshjælp er ikke vejen frem. Jeg synes derimod, at vi skal gøre mere for at sikre bedre vilkår for behandling og pleje af døende. Men det er en vigtig debat, som jeg er stolt af, at vi ikke er bange for i partiet,« siger hun og fortsætter:
»Mange taler om aktiv dødshjælp uden at vide, hvad det er. Nemlig det, at man beder en læge om at gøre en ende på sit liv. Mange glemmer, at man har muligheden for at fraskrive sig behandling i stedet.«
Hospitalspræsten på Rigshospitalet, Christian Juul Busch, oplever tit patienter, der er så fortvivlede over deres situation, at de ønsker en ende på livet:
»Det skyldes oftest et stort tab af værdighed og følelsen af at være til last for omgivelserne. Den eksistentielle lidelse er ofte værre end de fysiske smerter. Men der skal ikke så meget til, før de får en forsonende holdning til deres situation, eksempelvis gennem samtaler om det liv, de har levet,« siger han.
Det Konservative Folkeparti holder årligt en konference for partiets kvinder, hvor de diskuterer etiske og ligestillingsmæssige spørgsmål. Sidste år var det reproduktion i den tredje verden.
I Danmark dør omkring 65.000 mennesker årligt. Under 500 af disse dør på et hospice, som er en form for hospital.