Selv om Socialdemokratiet tirsdag aften kunne fejre fremgang og et flertal blandt partier, der peger på statsminister Mette Frederiksen (S), er der mindre at juble over for en række ministre, når de læser deres personlige stemmetal onsdag.
Særligt har klimaminister Dan Jørgensen (S), social- og ældreminister Astrid Krag (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og minister for fødevare, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) mistet store dele af de vælgere, der satte kryds ved dem ved seneste valg.
Værst er det gået ud over Rasmus Prehn. Han har fået blot en tredjedel af de personlige stemmer, han fik ved folketingsvalget i 2019.
I månederne op til valget har han blandt andet skullet forklare, hvorfor han har skrevet falske navne på kvitteringer for middag, som blev betalt med ministeriets kort.
Rasmus Prehn har selv kaldt det "en hjerneprut". Han kan huske, at det var en anden journalist, som han spiste middag med. Men han vil ikke oplyse hvem.
Social- og ældreminister Astrid Krag fik i 2019 et godt valg med over 17.810 personlige stemmer. Ved tirsdagens valg satte 7872 vælgere i Sjællands Storkreds sit kryds ved ministeren.
Ældreområdet har særligt tiltrukket sig opmærksomhed i forbindelse med to TV 2-dokumentarer. I 2020 var det dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" og i år var det "Opråb fra plejehjemmet".
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har været minister for folkeskolerne i en valgperiode, der blandt andet har været præget af corona-nedlukninger og hjemmeundervisning.
Hun har fået skåret sit personlige stemmetal på omkring 13.000 i 2019 ned til under 5400 personlige stemmer i år.
Klimaminister Dan Jørgensen undgik tirsdag lige akkurat en halvering af antallet af personlige stemmer.
Efter at have fået over 15.000 i 2019 var, der under 8300, der tirsdag satte kryds ved ministeren, der har stået for regeringens håndtering af klimaspørgsmålet.
Også andre minister har oplevet, at vælgerne appetit efter dem er faldet. Transportminister Trine Bramsen er gået fra over 10.000 personlige stemmer til 6500 personlige stemmer.
Heller ikke finansminister Nicolai Wammen (S) har fået lige så mange krydser tirsdag, som han fik i 2019.
Han har mistet næsten hver femte af sine personlige stemmer, da han er gået fra cirka 23.000 i 2019 til cirka 18.000 i 2022.
Det er ikke fordi, at alle ministre har fået et skidt valg.
Statsminister Mette Frederiksen selv har fået 40 procent flere personlige stemmer ved årets valg, og hun er kun overgået i antal personlige stemmer af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han fik over 60.000 personlige stemmer.
Også udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) har oplevet fremgang. Han blev i 2019 valgt med lidt over 6000 personlige stemmer. I år fik han næsten 9000 personlige stemmer.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har fået et stærkere valg efter tre år som minister. Han er gået fra omkring 5300 personlige stemmer i 2019 til cirka 9300 personlige stemmer i år.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.