Mens slagteriarbejderne mister deres job til langt billigere østeruropæiske hænder, opruster danske unge og uddanner sig, så de i fremtiden kan specialisere sig som ... netop slagteriarbejdere.
Det viser opgørelser fra landets erhvervsakademier, der melder om rekordstort antal nye elever denne vinter.
Erhvervsakademierne tilbyder to-årige uddannelser, som for eksempel produktionsteknologi, hvor man lærer at udvikle fremtidens industrielle produkter.
Effektiv produktion
Med andre ord bliver unge, der førhen ville have fundet ufaglærte job i industrien som f.eks slagteriarbejdere, nu faglærte udi disciplinen produktion.
Det er en positiv udvikling, lyder det fra Dansk Erhverv, der mener at det bliver netop disse unge mennesker, Danmark skal leve af i fremtiden.
"I Danmark skal vi i fremtiden leve af kompetencer på et højere niveau i erhvervslivet. Og her er disse uddannelser ganske unikke," siger Svend Berg, der er uddannelseschef i Dansk Erhverv.
Som ser dem som et svar på den udfordring, der kommer, når produktionen i stigende grad til udlandet.
Sikker på job
Svend Berg peger på, at uddannelserne har et optimalt miks af praksis og teori, der er nødvendigt for at udvikle dansk erhverv.
Samtidig har uddannelserne den fordel, at der er udsigt til arbejde bagefter - virksomhederne står i kø for at ansætte folk fra erhvervsakademierne.
"De studerende får faktisk job bagefter. Det er absolut efterspurgt arbejdskraft, som kan puste nyt liv i de danske virksomheder og det er en berigelse for erhvervslivet," siger Svend Berg.
Stor succes
I februar startede mere end 800 nye studerende på KEA - Københavns Erhversakademi. Den rekord er rektor, Ingo Østerskov, meget tilfreds med.
"Det her er helt fantastisk og en stor succes for KEA. Men det er altså også nogle særdeles erhvervsrettede uddannelser, vi tilbyder”, siger han.
Ingo Østerskov mener, at tendensen slår igennem i resten af landet.
"Der er en støt stigende søgning til de praksisrettede videregående uddannelser i hele erhvervsakademisektoren. Det er godt for det danske arbejdsmarked, fordi ansatte i erhvervslivet er ringere uddannet end i de lande, vi konkurrerer med. Det er problem for produktiviteten," siger Ingo Østerskov.
Der er ni erhvervsakademier i hele landet.
Erhvervsakademierne udbyder tekniske og merkantile korte videregående
uddannelser.
Der er fire enheder med underuddannelser på akademierne:
- Design/business
- Byggeri/produktion
- Medie/it
- Ledelse/efteruddannelse
Uddannelserne er udviklet i samarbejde med erhvervslivet.