Undgå at busturen bliver en bakteriebombe

PLUS Undgå at busturen bliver en bakteriebombe (Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix)

Tænk dig om, inden du gnider morgentrætheden ud af øjnene - og vask altid hænder efter en tur med offentlig transport.

Ud af opgangen, aflevere ungerne, så med bussen, ind på arbejde, en tur i kantinen og tilbage på pinden.

På en ganske almindelig dag kommer man i berøring med mange forskellige kontaktflader.

Derfor er det vigtigt at have en god håndhygiejne - ikke mindst i forkølelses- og influenzasæsonen, understreger Jan Pravsgaard Christensen, professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

- Du kan blive smittet på to måder i det offentlige rum: Du kan være uheldig at inhalere infektionen, når du står ved siden af en, der nyser, forklarer han og tilføjer:

- Eller du kan dele for eksempel sæde og håndtag med en forkølet person og herefter røre dig selv i øjne, mund eller næse.

Rører man ved et håndtag, som en influenza- eller forkølelsesramt har rørt ved, er der risiko for at overføre virusset til sig selv, hvis man har slimhindekontakt.

Så tænk dig om, inden du gnider morgentrætheden ud af øjnene eller slikker birkeskornene fra rundstykket af fingrene, hvis du har taget offentlig transport på arbejde.

- Det er en meget god idé at vaske hænder, når man når frem - inden man går i gang med noget, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Tænk også over hygiejnen, hvis du deler tastatur, tablet, telefon, dørhåndtag eller lignende med kolleger, familie eller mennesker, du ikke kender.

- Håndsprit er et godt supplement. Mange typer virus fra forkølelse og influenza bliver ødelagt af det. Men det er ikke lige så effektivt som vand og sæbe, for det kommer an på, hvad man har på fingrene, pointerer Jan Pravsgaard Christensen.

Man begynder at smitte, allerede fra man mærker de første symptomer som nys, hoste og snot. Og man er først smittefri igen, cirka 24 timer efter at man ikke længere har feber.

Forkølelse giver ikke nødvendigvis feber, men lige så snart næsen løber, er du smitsom og bør tage hensyn til omgivelserne og blive hjemme, fastslår Jan Pravsgaard Christensen.

Det er ikke kun virusinfektioner, men også bakterieinfektioner.

Lars Münter, der er sekretariatschef ved Rådet for Bedre Hygiejne under Statens Serum Institut, fremhæver også god håndhygiejne som det allervigtigste råd.

- Tænker man ikke over det til hverdag, så gør det i hvert fald i influenzasæsonen: En god håndvask er en håndvask, hvor man tager sig tid, siger han.

Det betyder, at man skal bruge mellem 30 og 60 sekunder - med sæbe, tilføjer han.

Samtidig opfordrer han dog til, at man ikke frygter bakterierne så meget, at man for eksempel holder sig indendørs.

- God hygiejne skal ikke være en begrænsning for menneskelig aktivitet. Men man kan godt passe på sig selv, siger Lars Münter.

/ritzau fokus/

Af Grith Larsen/ritzau fokus/