Lave lønninger, mange arbejdsløse og mange fattige. Sådan vil Danmark se ud om 10 år, hvis ikke vi får udlært den ufaglærte arbejdskraft.
Om 10 år vil Danmark have alt for mange arbejdere uden uddannelse og alt for få arbejdere med en uddannelse.
Det viser en ny prognose fra Beskæftigelsesregion Hovedstaden beregnet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
"Vi skal have flere gennem en uddannelse. Ellers kan vi ikke konkurrere på kvalitet med lande som Kina, der uddanner sin arbejdskraft. Så må vi konkurrere på pris. Det betyder rigtig mange fattige rigtig hurtigt. Så er der ikke råd til velfærd," siger Per Kongshøj Madsen, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, på baggrund af tallene.
Alt for få faglærte
I 2010 var der 913.000 faglærte arbejdere i Danmark og 666.000 ufaglærte. Om 10 år vil det billede være ændret. Der vil være 860.000 faglærte og 620.000 ufaglærte arbejdere. Dermed vil overskuddet af faglærte være faldet med 7.000 personer.
Samtidig vil der i 2020 mangle 2.200 faglærte arbejdere og være 38.000 ufaglærte for mange, som ikke vil kunne få et job.
"Det er den helt gale vej. Vi skal have mere faglært arbejdskraft. Det har vi hårdt brug for. Ellers kan vi godt vinke farvel til velfærd og sige goddag til mere fattigdom. Skal det her løses skal de unge have pligt til at uddanne sig. Arbejdsgiverne skal have pligt til at oprette lærepladser, og de skal have mere tilskud. Det er et spørgsmål om politisk vilje," siger Lars Andersen direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Ingen praktikpladser
Årsagen til den dystre prognose er, at for få unge gennemfører en erhvervsuddannelse. To ud af ti falder hvert år fra, fordi virksomheder ikke vil tilbyde dem praktikpladser. Samtidig forlader en masse faglærte ældre arbejdsmarkedet i løbet af de næste 10 år.
Desuden er antallet af praktikpladser under krisen faldet med 17 procent fra 2008 til 2010 ifølge tal fra LO.
Virksomheder skal hyre elever
Prognosen er så dyster, at Beskæftigelsesregion Hovedstaden nu søsætter en omfattende kampagne. Den skal lokke de ufaglærte over 25 år til at uddanne sig og få virksomheder til at tilbyde flere praktikpladser.
"32.000 virksomheder i Østdanmark vil få et brev med information om voksenlærlinge. Vi kontakter 10.000 virksomheder per telefon for at informere dem om mulighederne for at opkvalificere de ansatte," siger Jan Hendeliowitz direktør for beskæftigelsesregionen.
Faglærte bedre end ufaglærte
Dansk Industri understreger, at det er vigtigt, at politikerne prioriterer, at få uddannet Danmarks alt for store ufaglærte arbejdsstyrke. Det kunne for eksempel være ved at give lærlinge et personfradrag, så de bliver belønnet for at lade sig uddanne.
"Som forretningsdrivende er vi dybt afhængige af dygtige hænder. Når man til dagligt arbejder i ægte global konkurrence, ved man, hvad dygtige faglærte medarbejdere betyder - de betyder alt," siger Steffen Steffensen formand for Dansk Industri Sydsjælland.
Skolepraktik en del af løsningen
Han mener også, at det skal være muligt for eleverne at få deres uddannelse ved at være i praktik på skolen og ikke nødvendigvis hos en arbejdsgiver.
"Der er perioder for eksempel krisetider, hvor virksomhederne tager færre lærlinge ind. Der ville det være godt at de unge kan tage deres praktiktid på skolen," siger Steffen Steffensen.