På bare fem år er antallet af unge kvinder, der får blodpropper forårsaget af p-piller, reduceret med 200 om året, viser nye tal, som forsker i p-piller professor Øjvind Lidegaard har undersøgt.
Det skriver metroxpress.
Antallet af kvinder i aldersgruppen 15 til 45 år, der får en blodprop på grund af p-piller, er siden 2010 faldet fra omkring 650 om året til 450.
Faldet skyldes ifølge Lidegaard, at danske kvinder i stor stil har udskiftet 3.- og 4.-generations-p-piller med 2.-generations, der giver en langt lavere risiko for blodpropper.
"Det er meget glædeligt, at der er så mange kvinder, der er skiftet. Nu skal vi bare have de sidste med," siger Øjvind Lidegaard til metroxpress.
En række store videnskabelige studier har siden 2009 slået fast, at 3.- og 4.-generations-p-piller giver dobbelt så stor risiko for at give blodpropper sammenlignet med 2.-generations-pillerne.
Alligevel var de risikable p-piller de mest udbredte i Danmark indtil 2011.
Men nu viser en ny p-pille- analyse fra Lægemiddelstyrelsen, at flest kvinder i 2014 fik udskrevet de ældre og mere sikre 2.-generations-p-piller.
Lægemiddelstyrelsen har i flere år anbefalet 2.-generations-p-piller som førstevalg, og afdelingslæge Karin Povlsen glæder sig over, at budskabet er nået ud til de praktiserende læger og forbrugerne.
"Vi har ikke et endeligt svar på, hvorfor nogle kvinder fortsat vælger 3.- og 4.-generations- p-piller, men vi kan se, at nogle af dem har prøvet af få 2.-generation, men er skiftet tilbage igen, så en hypotese kan være, at det skyldes, de har oplevet for store bivirkninger ved at skifte," siger hun til metroxpress.