De ledige stillinger hober sig op i nogle brancher i øjeblikket. Det drejer sig blandt andet om bygge- og anlægsbranchen, hvor antallet er næsten tredoblet i løbet af de seneste tre år.
I 1. kvartal af 2013 var der på landsplan 984 ledige i job i branchen. I 1. kvartal af i år var det steget til 2794, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Frederikborg Amts Avis.
- Der er ingen tvivl om, at der er mangel på den arbejdskraft, der bliver efterspurgt på nuværende tidspunkt. Vi har ikke decideret været ude at slås om medarbejdere endnu, men vi ser udfordringer på det her område, siger Jørgen Simonsen, der er formand for Dansk Byggeri i Nordsjælland og driver virksomheden Nordtag A/S nær Græsted.
Handels- og Transportbranchen viser også de samme takter, da der i løbet af de seneste tre år er sket en udvikling fra 5919 til 9965 ledige job. Seks nordsjællandske kommuner arbejder i øjeblikket sammen om at løse udfordringen. Det sker med to korte uddannelsesforløb i byggeri og transport over et par måneder, hvor ledige bliver opkvalificeret til at søge de ledige job.
- De er sammensat ved at spørge virksomhederne om, hvilke kompetencer de har brug for. Ud fra de resultater er der sammensat en række AMU-kurser, siger Morten Torp, der er koordinator i jobcentersamarbejdet Nordsjællands Rekrutteringsservice.
Der er ikke decideret flaskehalsproblemer endnu, men han oplever allerede, at nogle faggrupper er støvsuget for faglærte. Det drejer sig blandt andet om elektrikere, VVS'ere og tømrere. Derfor er det vigtigt at få uddannet nogen til at lette presset.
- Det handler om substitutions-arbejdskraft. Noget af det arbejde, som en faglært tømrer laver, kan godt laves af en ufaglært, der kan lidt håndværk, siger Morten Torp.