Færdig med uddannelse? Så SKAL du tage job overalt

Disse glade nye studerende kan - måske - se frem til ekstra pres og strammere krav, når de er færdige med deres uddannelse. Regeringen vil nemlig have nyuddannede ledige til at søge job i hele Danmark. (Foto: Foto: Marie Hald / Scanpix arkiv)

Regeringen vil kræve af nyuddannede, at de skal tage job i hele Danmark. Altså eksempelvis flytte fra Aalborg til Bornholm. Det er kommet frem under treparts-forhandlingerne.

Tusindvis af nyuddannede kan lige nu nyde festivaler og sommervejret. Men er de så uheldige ikke at finde et job efter sommeren, skal de sættes under endnu større pres end nu.

Regeringen vil kræve af alle nyuddannede i fremtiden, at de skal være parat til efter endt uddannelse at flytte fra eksempelvis Aalborg, Aarhus eller København til Bornholm for at få og tage arbejde. 

Det erfarer Avisen.dk fra flere kilder tæt på treparts-forhandlingerne mellem regering, arbejdsgivere og fagbevægelse. 

- Regeringen lægger op til, at ledige nyuddannede skal stå til rådighed for job i hele landet, fortæller Dennis Kristensen, der er formand for fagforbundet FOA, og som er med i treparts-forhandlingerne.

Der må være en grænse for, hvor meget du skal jages rundt i landet.
Dennis Kristensen, formand for FOA

Dennis Kristensen synes, at forslaget fra regeringen er uanstændigt.

- Uanset om du er ung og nyuddannet, midaldrende eller senior, må der som arbejdsløs være en grænse for, hvor meget du skal jages rundt i landet. Det er voldsomt at bede folk om at hive teltpælene op og flytte fra eksempelvis Nordjylland til Gedser efter job, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

"Hænger ikke sammen"

For to uger siden kunne Ugebrevet A4 fortælle fra treparts-forhandlingerne, at stod det til regeringen, skulle alle ledige pålægges at søge og tage arbejde overalt i Danmark. Det forslag har regeringen nu pillet af bordet.

Det skal så i stedet være begrænset til de nyuddannede, men vel at mærke for alle typer af nyuddannede. Uanset om du har brugt rundt regnet to år på at blive sikkerhedsvagt eller sosu-hjælper. Eller om du har brugt fem år på at blive sociolog eller jurist.

- Hvis du uddanner dig til dyrepasser, så ved du jo godt, at du skal rejse til Odense, København eller en anden by med en zoologisk have for at få job. Tilsvarende er der nogle akademiske uddannelser, som er så snævre, at du forhånd ved, at du skal bosætte dig bestemte steder. Det er jo rimeligt nok, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

- Men at du uanset uddannelse, alder og andre forhold skal kunne piskes til at tage job overalt, det hænger ikke sammen.

Undren i 3F

Det er unødvendigt at stramme kravene til de nyuddannede. Det mener Eva Obdrup, som leder fagforbundet 3F's a-kasse.

- Der er ingen grund til at stramme rådighedsreglerne for de ledige yderligere. Det er i forvejen sådan, at de skal søge bredt både geografisk og fagligt, siger Eva Obdrup til Avisen.dk. 

I den såkaldte Joblog skal ledige oplyse, hvor de søger job og eventuelt kommer til samtale.

- I a-kasserne følger vi de ledige tæt via Joblog og holder øje med, om de søger bredt nok både geografisk og fagligt. Hvis vi kommer i tvivl, om de ledige gør nok, så kan vi give dem eksempelvis tre måneder til at bevise os om det. De kommer så at sige under skærpet tilsyn, forklarer Eva Obdrup.

I Dagpenge-kommissionen i efteråret 2015 blev reglerne for lediges rådighed nøje gennemgået. Og man fandt ikke anledning til at komme med nogle anbefalinger til opstramninger.

- I Dagpenge-kommissionen var man gennem hele møllen med rådighed. Det undrer mig, at man så alligevel her kort tid efter kommer med forslag til opstramninger, siger Eva Obdrup. 

Neergaard: Ingen kommentar

De nyuddannede, som er berettiget til dagpenge, bliver i forvejen økonomisk ramt af reformen af dagpengene. Fra og med 2017 bliver den såkaldt dimittend-sats for dagpenge sænket fra at udgøre 82 procent af den fulde dagpenge-sats til at udgøre 71,5 procent for alle nyuddannede, som ikke har børn. 

- Der er i forvejen strammet hårdt op over for de ledige i både dagpengereform og beskæftigelsesreform. Og de nyuddannede på dagpenge kommer næste år under større økonomisk pres. Så jeg håber meget, at fagbevægelsen ikke går med på den her galej og accepterer flere forringelser, siger Dennis Kristensen. 

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ønsker ikke til Avisen.dk at fortælle om eller kommentere på, hvad der foregår i treparts-forhandlingerne. Han betragter det som et fortroligt rum.

Dansk Arbejdsgiverforening har heller ingen kommentar, så længe forhandlingerne står på. 

Læs Avisen.dk's artikler om treparts-forhandlingerne her

 

Fakta: Krav til lediges rejsetid

Der er en række krav til, hvor langt væk hjemmefra ledige skal søge og acceptere job. Kravene er defineret ud fra, hvor lang tid det tager med offentlig transport - for eksempel med bus eller tog.

Generelt er kravet, at man som ledig skal være indstillet på omkring tre timers rejsetid hver dag. Der er dog visse undtagelser og tilføjelser. Her er en oversigt:

I løbet af de første tre måneders arbejdsløshed skal ledige søge og tage job med en transporttid op til tre timer

Efter tre måneders arbejdsløshed skal ledige søge og tage job med en transporttid på mere end tre timer, men dog kun med mindre overskridelser. 

Hvis der opstår mangel på ledige med bestemte kvalifikationer, og der ikke kan findes lokal arbejdskraft i nær fremtid kan kravet til transporttid være op til fire timer

Mellem- og højtuddannede kan blive mødt med krav om at tage job i hele Danmark - altså ingen øvre transporttid - hvis der i i et område mangler kvalificeret arbejdskraft, som ikke i nær fremtid kan findes lokalt.  

Hvis man bor i et område med dårlige muligheder for offentlig transport, kan kravet vedrørende transporttid sættes op til mere end tre timer.

Kilde: Analyse udarbejdet for regeringen i forbindelse med trepartsforhandlingerne. 

UDVID