Når Marthias Christensen, faglig konsulent i 3F, kører rundt til byggepladser, hvor der er blevet fundet potentielt livsfarlig asbest, oplever han gang på gang, at håndværkerne klapper i og ikke tør stå frem.
- Enten fordi de er loyale over for det firma, som de er ansat i, eller fordi de er bange for at miste deres job, hvis de råber op om problemerne, siger Marthias Christensen, faglig konsulent i Tømrer og Bygningssnedkernes Brancheklub i Aarhus, til Fagbladet 3F.
Han har senest oplevet det i forbindelse med renoveringen af nogle almene boliger i Aarhus, hvor der blandt andet skulle udskiftes et tag. Ifølge Marthias Christensen viste prøver fra byggepladsen, at der ikke var asbest i taget. Men da han selv tog en prøve og fik Dansk Miljø Analyse til at analysere den, viste det sig, at det var der alligevel.
- Taget viste sig at være fuld af asbest, så byggelederen flippede helt ud på mig, og håndværkerne turde ikke stå frem. Det oplever jeg hele tiden. Selv om vi opfordrer tømrere og andre håndværkere til at kontakte os om asbestsager, så vi kan få gjort noget ved problemerne, siger Marthias Christensen.
- Det er dumt, at de ikke råber op, og de risikerer at dø af det. Men der er åbenbart nogle, som hellere vil slæbe farligt asbeststøv med hjem, så deres familier og børn også kan blive udsat for det. I stedet for at banke i bordet og få svineriet stoppet, siger han.
Fyret to gange
Marthias Christensen har tidligere selv oplevet at blive fyret to gange som arbejdsmiljørepræsentant på byggepladser, hvor der var asbest. Fordi han krævede, at asbestsaneringerne foregik efter alle gældende regler.
- Det kostede mig jobbet begge gange, men jeg kan kun opfordre tømrere, snedkere og andre håndværkere til ikke at være bange og stå frem med asbestsager, siger Marthias Christensen.
- Det handler om deres liv og helbred, og hvis det risikerer at koste dem deres arbejde, bør de tænke over, om det er værd at have sådan et job, siger han til Fagbladet 3F.
Hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme, og Thomas Kingo Karlsen, der er formand for Nedrivning & Miljøsanering i Dansk Industri, er enig i, at der er behov for handling.
300 dødsfald om året
- 300 asbestrelaterede dødsfald om året er alt, alt for mange. Vi har vidst i over 40 år, hvor farligt asbest er og skal simpelthen have knækket kurven. Det kræver, at alle i byggebranchen reagerer, når de møder ulovligt asbestarbejde. Eller har mistanke om det, siger Thomas Kingo Karlsen til Fagbladet 3F.
- Desværre tøver mange både medarbejdere og arbejdsgivere med at tage affære. Formentlig frygter de at skabe ballade eller forsinkelser for sig selv eller deres virksomhed. Vi opfordrer alle til at være mere modige – for deres egen og for andres skyld. En anonym henvendelse til Arbejdstilsynet, fagforeningen eller andre, som ikke er involveret i det konkrete projekt, vil ofte være nok til, at der bliver grebet ind, siger han.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.