Ældreminister Thyra Frank (LA) glæder sig over, at godt halvdelen af landets kommuner har planer om enten at bruge flere penge på de ældre i 2018 - eller at holde udgifterne på samme niveau som i år.
En ny undersøgelse foretaget af analysinstituttet Epinion for fagforbundet FOA viser, at 20 procent af kommunerne forventer stigende udgifter per ældre næste år. 32 procent forventer uændrede udgifter, mens 39 procent regner med at bruge færre penge.
- Jeg hæfter mig ved, at 52 procent af kommunerne forventer uændret eller stigende udgifter per ældre. Det er positivt, og det hænger godt sammen med kommuneaftalen fra juni, hvor vi fik afsat 800 millioner kroner til kernevelfærd og de ældre. Når jeg er rundt i kommunerne, så er det også det indtryk jeg får: At man gør sig meget umage med at sikre det værdige ældreliv, skriver Thyra Frank i en mail til Avisen.dk.
Flere er friske og sunde
Og hun tilføjer om den voksende skare af ældre borgere:
- Når det er sagt, så er det også vigtigt at have med, at selvom vi bliver flere ældre, så kommer folk til at være friske og sunde højt op i alderen, fordi vi lever anderledes og har bedre forskellige muligheder i dag for eksempel på rehabiliteringsområdet. Derfor kan der ikke sættes én-til-én lighedstegn mellem antallet af ældre og kommunens udgifter, og det er også det, jeg hører kommunerne give udtryk for, skriver ældreministeren.
I fagforbundet FOA er forbundssekretær Helena Mikkelsen imidlertid bekymret:
- Vi ser, at ældre bliver udskrevet meget tidligt fra sygehuset. Så hvis man ikke har tænkt sig at tilføre området ressourcer, vil problemerne kulminere. Der er ingen tvivl om, at vi bliver sundere, mere raske, og at vi lever længere, men vi får ikke længere den specialiserede behandling på sygehuset. Den bliver lagt ud i kommunerne og medfører større pres på hjemmeplejen, har Helena Mikkelsen forudset over for Avisen.dk.
Analyseinstituttet Epinion har spurgt økonomidirektører og økonomichefer i landets kommuner om forventningerne til udviklingen i udgifter til ældre i 2018.
Ifølge undersøgelsen planlægger 39 procent af kommunerne at bruge færre penge per ældre næste år. 32 procent vil holde udgifterne på et uændret niveau. I 20 procent af kommunerne er der udsigt til, at der vil blive brugt flere penge på de ældre. Ni procent svarer 'ved ikke.'
De kommunale chefer i undersøgelsen har haft mulighed for at begrunde deres svar. I de kommuner, hvor forventningen er, at udgifterne vil falde, er begrundelsen, at de ældre er friskere, at 'sund aldring' slår igennem - og at reelle besparelser er nødvendige.
I de kommuner, hvor man forventer at øge udgifterne, begrundes stigningen blandt andet med 'flere tunge ældre' og 'overvæltede opgaver fra regionerne.' Konkret nævnes 'for tidligt hjemskrevne fra sygehuse.' Desuden begrundes øgede udgifter med 'serviceforbedringer ' og 'politisk vilje til at kompensere tidligere nedskæringer.'
Undersøgelsen er foretaget af Epinion for fagforbundet FOA i perioden 31. juli til 18. august 2017.
Epinion har gennemført 75 interviews med økonomi-ansvarlige i landets kommuner.
UDVID