Mercedes’ kæmpe G-klasse så dagens lys i 1979 som en militær offroader, men blev hurtig populær blandt ”civile” pga. dens suveræne køreegenskaber og praktikalitet både i terrænet og på asfalten.
Den har nægtet at dø, og selv om den igennem årene er blevet opdateret med ny teknik, motorer og meget andet, så ligner den stadig sit ophav for 46 år siden. Avisen.dk har testet flere af dem gennem tiden, bl.a. den rå AMG-version med buldrende V8 og en pris og forbrug så eksorbitant, at kun folk fra øverste hylde i samfundet kunne lege med her.
Nu er den så kommet i måske den bedste og mest velkørende version nogensinde. Og til ”discountpris”. For 580 er blevet fuldt elektrisk og dermed noget mere spiselig afgiftsmæssigt.
Alt er bare lidt større og lidt vildere her. Mercedes kunne have valgt to motorer, men har i stedet valgt at sætte en elmotor på hvert hjul, som yder 147 hk. og et Nm på 291, som giver en samlet ydelse på 587 hk. og ufattelige 1164 Nm. Lige omkring en Scania lastbil. Ydermere har den fire gearkasser!
Vindmodstanden i denne elektriske mursten er da også lidt henad en lastbil, sådan er det, men den er takket været lydisolerende materialer, akustikvinduer og selvfølgelig med elmotor i stedet for benzin-ditto, ganske lydløs selv ved høje hastigheder.
Den sidehængslede bagdør er standard, mens reservehjulskassen nu indeholder opladekabel (ekstraudstyr til godt 11.000 kr.) Foto: Per Kuskner
De fire motorer er ikke bare blær, de har en funktion. G-klasse har altid været en mester i terrænet med sine tre spær. Og her kan de fire motorer via computeren registrere slip fra hjul, hvor effekten så bare bliver skruet op på de andre hjul.
Det giver ufattelige sikre køreegenskaber, ikke bare på vej op og ned ad bakker, mudder og stenet terræn, men også på vej, hvor man kan smide bulderbassen hurtig og hårdt ind i sving uden den giver det mindste slinger, over- eller understyring, men som en anden F1-racer holder snuden (og dækkene) lige i svinget.
Masser af fysiske knapper til ventilation, offroad-kørsel og meget andet i cockpittet, som er smagfuldt med sublimt Burmeisteranlæg. Foto: Per Kuskner
Bæltekøretøjer har den fordel, at de kan slukke for en af deres motorer, og så dreje rundt på en tallerken så at sige. Og det kan vores testbil såmænd også. Man sætter programmet i ”Rock” (Klippe – ikke rock’n’roll), sætter gearvælgeren i Neutral, trykker på G-turn-knappen og giver fuld gas, og så drejer bilen om sig selv som en anden karrusel fra helvede.
G-klasse er 462 cm. lang og 197 cm. høj, så man sidder virkelig og kigger ned på andre trafikanter fra sin ”trone”. Foto: Per Kuskner
Igen er det ikke bare sjov og ballade, men tiltænkt ekstrem-terrænkørsel, som hvis du eksempelvis ender foran lodret klippe og ikke kan vende, så gør den det for dig.
Nu er der knap så mange lodrette klipper hverken i Krathuskvarteret eller Hellerup, hvor den store potente firehjulstrækker nok kommer til at have sit revir. Den er heller ikke specielt anvendelig for folk, som gerne vil trække sin båd til havnen eller Porsche til banen, de kommer til kort. For paradoksalt nok kommer den ultimative firehjulstrækker ikke med træk…
Den nye og en 10 år gammel G-klasse - ikke de store forandringer bortset fra LED-lys og - nå ja, motoren er skiftet ud med et batteri. Foto: Per Kuskner
Specifikationer G580 med EQ Technology
Fra "kun" godt 1,5 mio., så kan du blive godt kørende - trods alt under halv pris ift. en ditto med benzinmotor. Foto: Per Kuskner
Ydelse: 587 hk., 1164 Nm
Præstationer: 0-100 km/t 4,7 sek. (180 km/t tophastighed)
Rækkevidde: 455 km. (WLTP)
Pris: fra 1.534.138 kr. (testbil 2.152.097 kr.)