DS hed før Citroën DS, men for få år siden har den fået sit eget navn, og al luksus og nytænkning i den mægtige Stellantiskoncern (Peugeot, Fiat, Opel, Citroën, Jeep m.fl.) skal først introduceres i DS-bilerne. Og vores testbil er da også spækket med nytænkninger og teknik, men det første som jeg lægger mærke til, er de organiske og lækre designdetaljer.
DS 3 er en crossover/miniSUV, men den er hverken kantet eller klumpet i linjerne, men til gengæld nærmest kunstfærdig med sine bløde og organiske linjer og fronten med forlygter, som nærmest ligner noget fra en smykkebutik.
Finishen er hele vejen igennem som et tysk premiummærke på øverste hylde. Foto: Per Kuskner
Masser af udstyr
Konkurrenterne er blandt andre Opel Mokka-e og Peugeot e-2008, som kører med samme el-drivlinje, men er mere "dødelige" med knap så meget bling-bling og detaljer i udformningen.
DS 3 har små sjove trekantede og rombe-formede knapper i krom, og de var nogle gange mere "form end funktion" på de tidligere modeller. Eksempelvis rudehejs-knapperne, som sad nede ved gearvælgeren, men de er i dag heldigvis flyttet op, hvor de hører hjemme i dørpanelet.
Pladsen er trang bagi, men det er også en kompakt coupé-crossover, så det er tilgivet, men man sidder yderst behageligt bag rattet og ved siden af, og der er et væld af standardudstyr, som man også kan forvente i en luksus-minibil. Her kan blandt andet nævnes 18" fælge, bakkamera, digitalt cockpit, Head-up display, læderindtræk, 8 højttalere og LED-velkomstlys samt foldbare sidespejle med varme.
DS 3 E-Tense har et 50 kW batteri, som yder 136 hk. og 0-100 km/t på omkring 8 sekunder. Foto: Per Kuskner
Her adskiller DS 3 sig fra konkurrenterne: Design og kvalitet i højsædet - også i en lille kompakt cross-over. Foto: Per Kuskner
Priserne begynder ved 290.000 kr., og det er helt ok for en luksusvogn, men vil man have Elegance-modellen som vores testbil, må man slippe heftige 360.000 kroner, og det er mere end Tesla 3 efter sidstnævntes prisnedsættelse. Og så skal man virkelig være frankofil for at vælge DS 3 i topmodellen.
Man savner en brønd til de store ladekabler bagi. Foto: Per Kuskner
Den er superhurtig ved ladestanderen: fra 0 til 80% strøm på kun 30 min. ved 100 kW Foto: Per Kuskner
Bedømmelse: * * * * 4 stjerner ud af seks
Foto: Per Kuskner
Specifikationer:
Ydelse: 136 hk.
Rækkevidde: 320 km. (WLTP)
Ladehastighed: 5 timer (11 kW 3 faser/16A)
Hurtiglader: 0-80% : 30 min.
Vægt: 1598 kg.
Anhængertræk: Fås ikke med træk
Bagagerum: 350 liter
Pris fra: 290.000 kr.
Hvorfor:
Fordi du får en lækker designbombe med masser af udstyr og ok. rækkevidde (320 km.) for en ok. pris.
Hvorfor ikke:
Fordi det er et nichemærke, og med den slags er der risiko for pænt værditab, når den skal sælges igen.