Blogindlæg Blogger: Legalisér hash i København
I stedet for at bruge millioner på at bekæmpe hashmarkedet skal vi tage bandernes levebrød fra dem, mener blogger Niko Grünfeld.

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

DANMARK STÅR over for mindst tre kriser: klima-, empati- og systemkrisen. For at håndtere dem må vi lægge den tænkning, der har bidraget til at skabe dem, bag os. Vi skal i stedet være nytænkende og eksperimentere i langt højere grad, end vi har for vane.

Vi skal omstille hele samfundet til at være mere progressivt, men som politisk aktiv i København er det oplagt for mig at foreslå, at landets største by går forrest. Vi skal skabe nye veje og eksperimentere med at skabe en bæredygtig by med de bedste rammer for det gode liv.

Bæredygtighed er et af de vigtigste områder, hvor vi skal tænke i nye baner. I 2015 underskrev 193 statsledere under på 17 FN verdensmål, der handler om at løse mange af klodens største problemer inden 2030. Et af disse mål er at bekæmpe klimaforandringer.

Målet er, at vi alle skal kunne leve et godt liv nu og samtidig give verden videre i ordentlig stand til vores børn. Det kommer vi kun til, hvis vi også håndterer klimakrisen lokalt.

København kan gøre det endnu bedre

København er allerede godt på vej til at blive en grøn by, men vi kan gøre det endnu bedre, hvis vi tænker ud af boksen. For at gøre det, mener jeg, at Københavns Kommune i højere grad skal eksperimentere og støtte bæredygtige forretningsmodeller, partnerskaber og netværk.

VI SKAL tiltrække de bedste talenter fra hele verden inden for bæredygtighed. For at gøre det skal vi eksperimentere med iværksætterprogrammer og mikrolegater til bæredygtige og sociale virksomheder og iværksættere.

Legalisere hash

En anden af de helt konkrete ting, vi skal til at eksperimentere med, er legalisering af hash. Krigen mod hash har ikke virket efter hensigten. I stedet bør vi lade os inspirere af tiltag og eksperimenter fra udlandet, der har været overvejende positive (fx i Portugal).

Det betyder, at vi i stedet for at bruge millioner på at bekæmpe hashmarkedet, tager bandernes levebrød fra dem. Det er ikke bare økonomisk fornuftigt; det er også mest fair over for de almindelige københavnere, der oplever konsekvenserne af bandekrigen. Hvis vi så oven i købet bruger de sparede (og evt. tjente penge) på forebyggelse af og rådgivning om stoffer, er vi nået rigtigt langt.

Fra systemkrise til politisk innovation

For at genskabe tilliden til det politiske system bliver vi også nødt til at nytænke det politiske system. Det kan man blandt andet gøre gennem borgerdrevet budgettering, hvor borgerne direkte får mere indflydelse på kommunens fordeling af midler.

DEN HANDLER om, at vi skal genskabe og udvikle relationen til det politiske system. Politik udvikling skal lægges ud til borgerne i anerkendelse af, at politikere ikke altid ved bedst. Ofte ved politikere ikke engang, om deres politik vil virke. Eksperimenter med legalisering af hash og lignende er en anerkendelse af dette. Vi siger til hinanden: “lad os prøve det af og se, om det fører noget godt med sig”.

Det er bare nogle af de områder, hvor vi bliver nødt til at eksperimentere. For vi ved faktisk ikke, om initiativerne vil fungere - vi har jo ikke afprøvet dem før. Men hvis vi skal håndtere kriserne, bliver vi nødt til at tænke i nye baner og anerkende, at løsningerne udvikler sig løbende. Sådan gør man i en progressiv eksperimenterende storby. Og det skal København være.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News