Administration 

Sygeplejerske: Sygeplejen handler om mere end at give medicin

"Sygeplejen handler for mig ikke kun om at gå rundt i en kittel og give medicin eller et varmt bad," skriver blogger Harun Demirtas.

Harun er sygeplejerske og arbejder lige nu på Rigshospitalets Neonatalklinik.
 
Han har syv års erfaringer inden for sygeplejen. Han har tidligere arbejdet som både som sosu-hjælper og sosu-assistent og været ansat på plejehjemme, hjemmepleje samt på social psykiatriske bosteder.
 
Harun har også arbejdet frivilligt som rådgiver om HIV-Aids hos LGBT foreningen i København, og været bestyrelsesmedlem i FN Malmø afdelingen i et år for sætte fokus på miljø og fattigdom i Afrika.
 
Harun vil blogge med udgangspunkt i sin hverdag som sygeplejerske, og som tidligere asylansøger, der har været igennem systemet, vil han også skrive indlæg om integration af indvandrere og flytninge.

ALLE HAR mødt en sygeplejerske, de aldrig glemmer og blev påvirket af.

Jeg blev påvirket af Frau Tasche. Her er historien af hende og mig.

Nogle gange tænker jeg på, hvad mon der har påvirket mig derhen, at jeg har valgt sygeplejen? - Det var nok krankenschwester Frau Tasche!

Hun var en høj blond dame med kort hår og havde bare de sødeste smilehuller. Hun kom tit til det asylcenter, der lå i byen Osnabrück i Niedersachsen i Tyskland. Her boede jeg sammen med min mor og søster. Ud over os boede her tusindvis af andre mennesker fra hele verden. Deres dagligdag var præget af stress og angst! Det var nemlig et asylcenter, der var bygget for at samle de asylansøgere, som havde fået afslag, og som ventede på at blive udvist på et uvist tidspunkt. Her kunne man meget nemt møde mennesker, der var ramt af krise og mange psykosociale problemer.

Men det vigtige her var, at alle havde en fælles ting de kæmpede for. Nemlig ”En bedre fremtid”.

DE ENESTE dage, min søster og jeg kunne tænke på andet og komme lidt væk fra den stressfulde dagligdag, var hver anden fredag klokken 9. For Frau Tasche kom kun to gange om måneden til os for at se, hvordan vi havde det. Jeg var meget imponeret over, at hun kunne forstå alle mennesker på trods af den sprogbarriere, de fleste havde. Hvordan klarede hun at grine højlydt, men stadig have sin charme, kramme små børn, klappe på mændenes skuldre, tørre tårerne væk og samtidig bevare verdens sødeste smil på læberne, som bragte hendes smilehuller på hendes ansigt?

Hun kunne altid gøre sig forståelig på en eller anden måde, og hun gik aldrig fra nogen, før de fik smilet tilbage. For mig var hun med andre ord en slags Florence Nightingale: Hun gik rundt, gav håb og talte ikke bare FRA, men MED hjertet.

Da jeg kom til Skandinavien første gang for ti år siden, siden var social- og sundhedsuddannelsen en vej at komme ind i den vidunderlige verden. For mig har ældreplejen spillet en særlig rolle i forhold til min personlige udvikling, men også i min integration. Det er f. eks på plejehjemmet, jeg har mødt danskerne og udviklet mit sprog. Jeg gik ikke på en sprogskole, men havde på et tidspunkt en beboer, der var pensioneret dansklærer – en meget bestemt kvinde – der rettede min grammatik.

Først var det irriterende, men med tiden elskede jeg det!

Vi havde en aftale…

Hvis jeg prøvede at lægge min vagtplan, således at jeg kunne være hos hende præcis og nøjagtigt klokken 20 i aftenvagten, så ville hun kunne sidde og øve med mig i 20 minutter og rette min grammatik.

JEG SKULLE selvfølgelig ikke bare være passiv, men undervejs være aktiv og pille hendes appelsin på en meget bestemt måde, skære den i stykker i en frugtskål, som altid skulle ligge på en bestemt måde på bordet. Hverken en cm for langt inde eller for langt ude på bordet. Og den skulle altid ligge på en serviet, som først skulle foldes i to. Derefter skulle jeg smøre hendes ben i fugtighedscreme og lægge hende i seng. Jeg ønskede hende hver nat en drøm med masser flotte fyre, som fik hende og mig til flække af grin. Jeg har altid været med til at give en sygepleje, der også giver luft til at være menneske med et ”jeg” frem for en ”funktion”. For mig er det vigtigt at huske på, at patienter også er almindelige mennesker, og at man gerne må have det sjovt…

DET VAR også på et dansk plejehjem, jeg lærte, hvad der skal til, for at man bliver lige så dygtig som Frau Tasche. Jeg har f. eks. først her lært at adskille mennesket fra sygdommen og møde selve personen bag sygdommen eller bag en høj alder.

Det svære ved sygeplejen er, at alle patienter er forskellige. Men det er på den anden side også det punkt, der tiltrækker mig til faget. En dagligdag, hvor to dage aldrig er ens. Det bedste ved det for mig har altid har været at lære, hvem patienterne er, og hvad de har at fortælle mig, som jeg enten kan hjælpe med eller lære noget af.

Plejehjemmet gav mig mange erfaringer, som faktisk gjorde lettere for mig at fuldføre mine praktikperioder under sygeplejerskeuddannelsen. Især holder jeg af den palliative del. Tankerne om, hvordan jeg kan udøve den palliative pleje bedst muligt og skabe den mest fredfyldte atmosfære for den døende og minimere angsten for døden, har altid vækket mit interesse.

Da beboeren, som havde spillet en stor rolle i min sprogudvikling lå i sin seng, og det nu var blevet hendes tur at sige farvel, ønskede hun hverken noget at spise eller drikke. Heller ikke appelsin eller besøget klokken 20, og hun skældte mig heller ikke længere ud, fordi jeg spildte lidt appelsinsaft på bordet eller andet.

Men det var så vigtigt for mig tit at kigge op til hende og pille hendes appelsin som alle de andre dage og stille den på den bestemte måde, som hun ønskede. Vi havde opnået en tillid og en relation, som ikke skulle brydes og krænkes. Imens hun lå der med lukkede øjne med lav puls, overfladisk respiration og tegn forud for dødens indtræden, sad jeg som plejer hos hende og holdt hende i hånden, klar til at række appelsinskålen til hende, indtil hun lukkede øjnene.

JEG HAR ud over arbejdet på plejehjemmet arbejdet som social- og sundhedsassistent på et socialpsykiatrisk botilbud for børn, unge og voksne, som gav mig andre erfaringer og viden.

Sygeplejen handler for mig ikke kun om at gå rundt i en kittel og give medicin eller et varmt bad.

Der er andet end det medicinbæger, jeg giver, der følger med. Et signal om, at jeg er til stede, hvis der er behov for mig, og at jeg altid er parat og i stand til at rumme både fysiske og de sjælelige lidelser. Et medicinbæger og et bad er kun værktøj til at nå de vigtige elementer i sygeplejen, men er aldrig sygeplejen i sig selv.

Det kræver derfor, at man altid er i stand til at handle ud fra et fagligt skøn og vurdere den enkelte individuelt og forsøge at lægge sine behov fra sig og tage patienternes briller på, hver gang man træder ind i deres verden.

Det handler altså om at være lidt ligesom Frau Tasche.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mand med bagværk
Film og TV

Røg ud af bagedysten:

Det var helt i orden

flaske med alkohol
Nyheder

18 russere døde:

Drak hjemmebrændt

thomas blachman poserer
Kendte

Blachman: Ordblindhed

fik mig ind i musikken

græskar i bunke
Krimi

Halloween-hærværk:

Smadrede flere

hundrede græskar  

blomster og lys på trappe
Krimi

Kongsberg-drabene:

Her er ofrene

politibil med påskriften politi
Krimi

Fodgænger dræbt

i færdselsulykke 

Nyheder

Jens Rohde:

Ingen kan styre mig

teknikere undersøger lejlighed
Krimi

Norsk politi: 37-årig

kan ikke afhøres 

mcdonalds skilt
Nyheder

Burgersultne bilister

skaber trafikkaos

rød paraply i gadebilledet
Nyheder

Gråt og vådt: 
Efterårsferien byder

på typisk efterårsvejr 

mand jubler ved siden af kæmpegræskar
Helt vildt

Her er vinderen af

DM i Kæmpegræskar

brandbil under udrykning
Krimi

Person fundet død

i udbrændt villa 

stearinlys ved gerningssted
Nyheder

Kongsberg-drabene:

Sætter navne på ofrene

Sofie Østergaard og Sebastian Richelsen
Kendte

DR-vært mor igen:

Dramatisk fødsel på

badeværelset

Smadret rude med alarmskilt
Nyheder

Pas på tyven:

Indbruddene stiger

i efterårsferien

Nyheder

Borgerligt støtteparti:

Pilen peger på Pape

Butik med grøntsager udenfor
Nyheder

Efter fund af mus og lort:

Lukker butik på stedet

Dronningen nipper til et glas
Kongelige

Dronningen dropper alkohol

Ronaldo og Solskjær
Sport

Fodboldklub flyver i ti minutter for at nå frem til kamp

Togstamme i mørke
Nyheder

Person død – blev ramt af tog

Ødelagt tempel
Nyheder

Jordskælv og kraftig strøm koster 14 livet 

spænding om omdans
Kendte

Farvel til Freja Kirk og Claudia Rex

Pengesedler og mønter
Nyheder

Kommuner ændrer skatten: Se hvor skatten stiger og falder

væltet gyllevogn
Krimi

Gyllevogn væltet i grøften
- stort udslip

natteliv i gaden
Nyheder

Større dansk by
tæt på forbud
i nattelivet

elmåler
Livsstil

Elpriser på himmelflugt

- sådan kan du spare

claus elming
Kendte

Claus Elming:
De ryger ud af
Vild med dans i aften

bålplads i naturen
Livsstil

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

proteinsalat
Mad og drikke

Risiko for forgiftning

- salat kaldes tilbage

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Luk sommerhuset ned

og spar penge hele vinteren

prins william taler
Kongelige

Prinsen langer ud

efter milliardærer 

biler på motorvej
Nyheder

Efterårsferie: Her forventes tæt trafik og kø

dansere poserer
Underholdning

Vild med dans tog

fusen på sangstjerne 

Karen Ellemann, Henrik Qvortrup og Pia Kjærsgaard
Underholdning

Pia K. og Qvortrup:

Springer ud som

realitystjerner

headset ligger ved computerskærm
Krimi

El-selskab politianmeldt:

Snørede forbrugerne

fængselsbetjent lukker port i fængsel
Nyheder

Danmark sakker bagud:

Selv Albanien er bedre 

Prins Christian
Underholdning

Prins Christian fylder 16:

Skubbes frem i spotlyset 

Q8-logo
Nyheder

Nu over 14 kroner:

Benzinprisen sætter

rekord

rød bygning set på afstand
Krimi

Gymnasieelev i koma:

Faldt ud af vindue

på studietur

bill clinton i profil
Nyheder

Clinton indlagt

på hospitalet 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Flere boligsælgere 
sætter prisen ned 

mand sidder med mundbind
Nyheder

Rigmand kendt fra

tv-serie får livstid 

Vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

Skolevalg
Nyheder

Socialdemokratiet:

Størst ved skolevalg

Rejser corona
Nyheder

Flyselskaber: Nul mundbind i Skandinavien

drab
Krimi

Bizar sag:

Dræbt med ildrager

Beatles
Film og TV

Ny Beatles-dokumentar: Her er traileren

Norge terror
Nyheder

Barndomsven: En tikkende bombe

Lastbil
Nyheder

Voldsomme billeder: Lastbil væltet

Tanja Larsson
Nyheder

Bolig-rod:

Ordfører trækker sig

Espen Andersen Bråthen
Krimi

Norsk terror: Her er han

Støjberg
Nyheder

Bekymret over Støjbergs pressemeddelelse

Tour de france
Nyheder

Kronprins Frederik:

En stor dag 

En stor bunke af skrabelodder
Helt vildt

Skrabede kæmpe gevinst:

Pengene falder på 

på et tørt sted

En norsk politibetjent under et pressemøde om sagen
Nyheder

Efterretningstjeneste:

Angreb fremstår som terror

Rasmus Bjerg tæt på han står op ad et teater tæppe
Underholdning

Premiere udskydes:

Dansk film minder

om angreb i Norge

Anders Matthesen med begge hænder på sine kinder han ser eftertænksom ud
Underholdning

Matthesen udgiver livsstilsbog:

Træt af falske profeter

Pressebillede af Lisbet Dahl i lyseblå satinbluse og smil.
Kendte

Lisbet Dahl stopper

i Cirkusrevyen

To børn leger på en gynge. Man ser dem med ryggen til.
Krimi

Børnehavebørn finder

tre poser med kokain

på legeplads

Kong Harald i sort smoking og alvorligt udtryk
Kongelige

Norges konge er

rystet over angreb

Et faldefærdigt rødstenshus med slidt tag.
Nyheder

Danmarks BILLIGSTE

hus er solgt

En pige med det omtalte legetøj
Nyheder

Farligt legetøj: Trækkes

tilbage på stribe

Iben Hjejle og Casper Christensen på den røde løber. Hun kigger den ene vej. Han kigger den anden.
Kendte

Iben Hjejle: Her gik

det galt med Casper

En pil stikker ud af en væg ved en elboks eller postkasse.
Nyheder

Drabssigtet dansk statsborger

samarbejder med politiet

En række lastbiler på en rasteplads.
Nyheder

Klimarådet: Lastbiler

skal køre på el 

Nyheder

Dansk statsborger stod bag

dødeligt angreb i Norge

Nyheder

Døde og sårede i angreb med bue og pil i Norge

masser af tal på computerskærm
Nyheder

Hackere brød ind i kommuner:

Snød sig til 180.000 skattekroner

Lars Christian Lilleholt
Nyheder

Toppolitiker mister storetåen

Nyheder

MobilePay ude af drift

Rumraketten "New Shepard"
Nyheder

Star Trek-skuespiller bliver ældste menneske i rummet

Britta Nielsen
Krimi

Britta Nielsens børn får skærpet straffen

Claus Elgaard
Kendte

Elgaard ramt af blodprop i hjertet

saltspreder på snedækket vej
Nyheder

Vinteren er kommet til Danmark

par på den røde løber
Film og TV

Heino Hansen bliver

lokaljournalist:

Lokale nyheder får

for lidt kærlighed

indgang Glostrup Hospital
Krimi

Læge begik svindel for millioner

mand i mørkt tøj sidder på sofa
Krimi

Remee afvist

i Se og Hør-sag

mobiltelefon med mobilepay-logo
Krimi

Tre mand anholdt

for svindel med

Mobilepay 

kvindelig løber smiler
Sport

Stjerne

fundet død

fodboldspillere jubler
Nyheder

Afstemning: Skal

Danmark boykotte VM?