Sveriges statsminister, Magdalena Andersson (S), erkender på et pressemøde onsdag aften, at hendes regering har tabt valget.
- Jeg vil i morgen indgive min afskedsbegæring, siger hun - på et tidspunkt, hvor næsten alle stemmer er talt op.
Dermed står den borgerlige blok - mod Moderaternas leder Ulf Kristersson i spidsen - til at skulle forsøge at danne en ny regering.
De borgerlige partier ser ud til at få 176 mandater mod 173 til den røde blok. Det viser det foreløbige resultat kort før stemmeoptællingens afslutning.
Til trods for at Socialdemokraterna mister regeringsmagten, siger Andersson, at hendes parti har haft et godt valg med den største fremgang i 20 år.
– Jeg er stolt og taknemmelig over, at mere end to millioner svenskere har valgt at stemme på Socialdemokraterna, siger den afgående statsminister.
Med en opbakning på omkring 30,4 procent er partiet Sveriges suverænt største - foran Sverigedemokraterna og Moderaterna.
- Når en ny regering er kommet på plads, kommer jeg til at lede Socialdemokratiet i oppositionen, fastslår Magdalena Andersson.
- Vi socialdemokrater er klar til at samarbejde med alle, som vil være en del af løsningen på de problemer, som Sverige står over for, siger hun.
Magdalena Andersson advarer samtidig mod at give Sverigedemokraterna indflydelse i Sverige, når hun er gået af.
- Der hviler et tungt ansvar på Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna, siger hun.
Sverigedemokraterna er blevet det største parti på højresiden. Andersson siger, at hun forstår, at mange er bekymrede over det.
– Jeg ser deres uro, og jeg deler den. Jeg ved også, at løsningen er at flere engagerer sig. Vi har brug for, at flere og flere svenskere går ind i politik.
- Det må til for at modvirke hadet og intolerancen, men også for at øge tilliden og forståelsen mellem mennesker i Sverige, siger Andersson.
Henvendt til de vælgere, som stemte på Sverigedemokraterna, siger hun:
– Mange af jer har stemt på dem på grund af de problemer, I møder i hverdagen. Det er konkrete og legitime samfundsproblemer, som er gældende for hele den svenske befolkning.
Hun understreger, at der er kræfter, som "forsøger at kidnappe stemmer".
- Der er nogle, som mener, at der nu er folkelig støtte til ekstremisme og til vold. De tager fejl. Jeg ved, at de vælgere, som jeg taler om, føler samme afsky for had, trusler og vold som alle andre.
/ritzau/TT
/ritzau/TT
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.