- Vi bør kunne sige nej til de billige billetter. Det er den eneste måde at komme videre på. Vi bør boykotte det der og hæve os over det.
Sådan siger fabrikant og handelsmand Christian Anneberg, efter han en ubehagelig oplevelse i Stansted-lufthavnen ved London.
På vej hjem fra Lanzarote blev adskillige danskere fanget af Ryanair-flyaflysninger i Stansted. Aflysninger der for Christian Anneberg og hans familie ville betyde fem dages ventetid i lufthavnen - og et højt niveau af frustration.
Christian Anneberg fik tøjlet sin frustration ved at handle og sikre ham og 38 andre danskere plads på et privat fly.
En handling, som stod i 180.000 kroner, og som Christian Anneberg lagde ud for de andre passagerer.
Personalet var bølgebrydere
Men mens det lille selskab fik styr på afgang, boardingkort og en række andre formaliteter, kunne Christian Anneberg se, hvordan de mange strandede passagerer mistede tålmodigheden og lod vreden gå ud over de ansatte i Ryanair.
Ryanairs personale agerede bølgebrydere i en situation, mens informationen fra Ryanair ifølge Christian Anneberg var ikke-eksisterende.
- Der var nogle søde piger i en desk som fik "tæsk". Det var ikke fair. De fik den ene verbale øretæve efter den anden, fortæller Christian Anneberg til Avisen.dk.
- Det var et udtryk for afmagt fra passagerernes side, men utilstedeligt at Ryanair tillader det.
Hundredvis af aflysninger
Ryanair har været ramt af strejker flere steder i Europa. Blandt andet førte en strejke blandt kabinepersonalet sidste uge til 600 aflysninger.
Tidligere på måneden offentliggjorde selskabets kabinepersonale en liste med 34 krav til Ryanairs ledelse.
Kabinepersonalet kræver blandt andet "en fair løn at leve for" og bedre betaling på sygedage.
Ryanair mener, at kabinepersonalet "nyder god betaling".
Samtidig reagerede selskabets irske piloter på en meddelelse om, at Ryanair vil flytte 300 job - 100 pilot og 200 kabinepersonale - og minimum 6 ud af 30 fly fra Dublin til Polen.
I alt var 100.000 passagerer berørt af strejkerne, har Ryanair meddelt.
Stolede på sine medpassagerer
Med til historien hører også, at da Christian Anneberg lagde de 180.000 kroner ud, stolede han på, at de andre passagerer nok skulle betale deres del, når de kom hjem.
Da Avisen.dk talte med Christian Anneberg tirsdag eftermiddag manglede kun to norske passagerer at betale deres del, så var udlægget dækket ind.
- Jeg har ikke været i tvivl om, at dem der var med ville betale. Det var helt almindelige folk, der bare skulle hjem. De havde ikke attituden til at ville snyde, siger Christian Anneberg.