7.500 nye job i 2012 og 2013.
Det er, hvad regeringen mener at kunne få ud af at lade virksomhederne straksafskrive. Det ventes, at regeringen inden for kort tid får en ny aftale på plads, så virksomheder kan afskrive 115 procent af nyindkøbte maskiner.
Men det hurtige job-fix er som at tisse i bukserne, mener eksperter, der peger på at der vil komme job, men når straksafskrivningerne stopper, så forsvinder de mange job.
- Risikoen ved denne taktik er, at man fremrykker noget, som man alligevel ville have fået senere. Så den samlede job-effekt kan godt vise sig at blive forholdsvis begrænset. Når afskrivningerne falder væk, så forsvinder investeringerne igen og så får økonomien en negativ effekter, mener professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, der forsker i arbejdsmarkedet og skat, over for Newspaq.
Han er enig i, at der vil komme en jobeffekt, men markant svagere end regeringens regnedrenge forventer.
- Det er klogt med det samme at gøre det, for så får man hurtigt effekten. Men jeg tvivler på, at det får så optimistisk et jobskabelse, siger Bent Greve.
Den liberale tænketank Cepos er også skeptisk over for den optimistiske job-fremtid, som regeringen tror på.
- Det fremgår af forslaget, at det i høj grad er en fremrykning af 7.500 job. Pointen er, at der fra 2014 kommer et investerings- eller væksthul, fordi investeringerne falder. Man skulle hellere se på selskabsskatten for at skabe vækst, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen til Ritzau.
Men mulighed for at kunne afskrive store beløb, når der indkøbes nye og moderne maskiner er lige hvad den danske industri har brug for. Det mener Dansk Metal, der jubler om udsigten til straksafskrivninger og efterfølgende jobfest.
- Man skal huske på, at man skal hele tiden kunne konkurrere med de gode tyskere og svenskere. Derfor skal man have den nyeste teknologi, så man også er konkurrencedygtig i fremtiden. Man skaber 7.500 arbejdspladser i dag, men man skaber også på lang sigt arbejdspladser, siger Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom i Dansk Metal, til Newspaq.
Han peger på, at investeringerne nu er så få, at det minder om de meget investeringsfattige slutfirsere.
- Der skal investeres nu, ellers sakker vi endnu længere bagud end konkurrenterne. Der skal være hænder til at betjene de mange nye maskiner i fremtiden, mener Allan Lyngsø Madsen.
Dansk Metal er i tråd med regeringen, der forudser en varig jobskabelse, når virksomhederne begynder at investere store beløb i nye maskiner.
- Der er jo ingen virksomheder, der seriøst går ud og investerer milliarder af kroner i nye maskiner, hvis ikke de tror på, at det er en god investering i fremtiden. Virksomhederne har en forventning om, at maskinerne skal køre i mange år ud i tiden, siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht til Newspaq.
Han understreger, at han og regeringen sætter stor pris på at økonomer debatterer jobudsigterne i regeringens forslag.