Holland og Danmark er de to bedste lande at være børn i baseret på målinger af mental trivsel, fysisk sundhed og evner.
Det viser en ny rapport fra FN's børneorganisation, Unicef, onsdag.
Den samme rapport udkom i 2020, hvor Holland og Danmark også var på henholdsvis første- og andenpladsen.
Frankrig ligger på tredjepladsen og efterfølges af Portugal og Irland, viser rapporten, der sammenligner data fra 43 lande i Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) og EU.
Danmark er tredjebedst, når det kommer til både mental trivsel og fysisk sundhed. I forhold til evner og færdigheder er Danmark nummer otte. Det giver en samlet andenplads.
Rapporten viser overordnet set en stor nedgang i børns akademiske færdigheder efter Covid-19-pandemien.
I de 43 lande blev cirka otte millioner 15-årige - omkring halvdelen af aldersgruppen i landene - vurderet til ikke at kunne læse, skrive og regne. Andelen var højest i Bulgarien, Colombia, Costa Rica, Cypern og Mexico.
Rapporten viste til gengæld et fald i børnedødeligheden og en stigning i antallet af elever, der afslutter deres skolegang.
Børns trivsel faldt overordnet set. Japan var det eneste land, hvor børns mentale trivsel blev forbedret.
Årsagen til nedgangen kan ifølge Unicef findes i den tid, vi lever i.
- Nutidens børn vokser op i en kompleks verden præget af epidemier, konflikter og ekstreme vejrforhold. De kæmper med hurtigt fremadskridende teknologi og står over for trusler som følge af demografiske forandringer.
- Covid-19-pandemien og de skolelukninger, der var forbundet hermed, medførte betydelige tab af læring, lyder det.
Og syntetiske stoffer, luftforurening og mikroplast spiller også en rolle.
- Der findes giftige materialer i det legetøj, børn leger med, det tøj, de har på, og de hjem, de bor i. Og selv om problemerne påvirker fattige lande uforholdsmæssigt meget, er verdens rigeste lande ikke immune over for det, lyder det.
Japan, Korea og Slovenien er i den øverste tredjedel af landene, når det kommer til børns evner og færdigheder. De er dog i den nederste tredjedel, når det kommer til deres mentale helbred.
Chile ligger i bunden af ranglisten.
/ritzau/