- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er den største gang rod, jeg har oplevet i de skriftlige prøver i den tid, jeg har været her. Det er trods alt 24 år, siger Jesper Emil Sørensen, der er forstander på Gudenaadalens Efterskole, når han tænker tilbage på da 10.-klasseeleverne i sidste uge skulle til skriftlig engelskprøve.
En række tekniske problemer og sene beskeder fra Undervisningsministeriet førte til stor forvirring, og ifølge forstanderen satte det især de mest sårbare elever i en utryg situation.
Det skriver TV2 Østjylland.
Problemerne begyndte, da der var 11 minutter til prøvestart, og Undervisningsministeriet sendte en mail til skolen om, at der var fejl i prøvematerialet.
Få minutter efter prøvens begyndelse kom endnu en besked med nyt materiale, som senere også viste sig at være forkert.
- Vi render rundt med USB-stick og hjælper eleverne med at få det rigtigt installeret. Der er mildest talt en lille smule kaos omkring det, siger Jesper Emil Sørensen.
Under prøven opdager en elev, at han har lavet den nye prøve før.
- Så har vi en afdelingsleder, som stormer ud af lokalet og kigger på en separat computer i prøvebanken og kan se, at det er den prøve, man har brugt til sygeprøven i december 2024.
- Det bliver vi noget frustrerede over, så vi er nødt til at blæse det af, og så kommer der et nyt signal om, at vi skal starte igen med noget nyt.
Og det mener Jesper Emil Sørensen ikke er godt nok.
- Det er særdeles utilfredsstillende, siger han.
Ifølge Jesper Emil Sørensen blev nogle af eleverne så påvirkede af forløbet omkring prøven, at de begyndte at græde, og at flere blev så utrygge, at deres mulighed for at gennemføre prøven reelt blev forringet.
- Det er dem, der i forvejen er udfordrede, der bliver hårdest ramt. Elever med diagnoser, eller som har brug for ekstra tid. Ikke nok med, at de er nervøse. Så får de det her oveni, siger han og tilføjer:
- Vi bruger enormt meget energi på at sætte os ind i de mange retningslinjer fra ministeriet, så det er frustrerende, at dem, der står for prøverne, ikke har styr på deres plan B, siger han.
IT-problemer kender vi jo alle sammen til, er det ikke bare noget der kan ske i en digital verden, også når det kommer til afgangsprøver?
- Jo, og det er også derfor, at når man har sådan en prøve her, så har man en skabelon for, hvordan det skal foregå.
- At man så 20 minutter før finder ud af, at der er noget galt, det kan jeg godt leve med, men at man så sætter noget i omløb, som har været i omløb, så har man ikke styr på sin plan B, og det er det, der bekymrer mig, siger Jesper Emil Sørensen.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet erkender fejlene og beklager, at prøven i skriftlig engelsk 8. maj ikke forløb, som den skulle. Det skriver styrelsen i et skriftligt svar til TV2 Østjylland.
- I dette tilfælde var der både fejl i godkendelsesprocedure frem mod prøvens afvikling og i nødplanerne, der skulle gardere os i forhold til at kunne rette op på fejl. Det må ikke kunne ske – og det har givet anledning til opstramning i vores procedurer, så vi undgår sådanne fejl fremadrettet, skriver Undervisningsministeriet.
Styrelsen oplyser videre, at der nu gøres en særlig indsats for at hjælpe skolerne med at håndtere situationen mest skånsomt over for eleverne.
På Gudenaadalens Efterskole frygter Jesper Emil Sørensen, at situationen får konsekvenser for elevernes videre skoleforløb.
Hvis eleverne ønsker at tage prøven om, har de først mulighed for det i december, hvor der afholdes sygeprøver.
- Hvis de skal til reeksamen til jul, skal de kaldes ind fra gymnasiet, hvor de allerede er i gang. Det kommer til at tage en bunke tid og skabe unødig stress, siger han.
Allerhelst så han, at Undervisningsministeriet undskylder forløbet.
- I stedet for at sende sådan en omgang 'vi går lidt rundt om den varme grød'-besked rundt, så ville en 'vi lægger os ned og undskylder fra ministeriets side' have klædt dem, men det har jeg ikke set endnu, siger Jesper Emil Sørensen.
TV2 ØSTJYLLAND