Da Nuuks nye fængsel, Ny Anstalt, åbnede i 2019, var det med ros af de arkitekttegnede forhold for de 76 indsatte, der var plads til.
Nu, seks år senere, er fængslet overfyldt i en sådan grad, at Europarådets Torturkomité retter kritik af det.
Overbelægningen betyder, at der i flere enkeltceller bor to indsatte, noterer komitéen sig i en ny rapport efter et besøg i januar.
Det er kritisabelt, mener Aaja Chemnitz, grønlandsk folketingsmedlem for partiet IA.
- Vi har haft en enkeltsag, hvor en ung indsat har forgrebet sig på en ældre indsat, fordi de var i samme celle, siger hun.
Fængslet rummer flere af de mest hårdkogte fanger, der er blevet idømt forvaringsstraf på ubestemt tid.
Europarådets Torturkomité beretter, at overbelægningen gør, at dømte indsatte i flere tilfælde sidder i celle med varetægtsfængslede. Det kan være problematisk, fordi de indsatte dermed må give afkald på basale rettigheder.
Aaja Chemnitz forklarer, at hun flere gange har mødtes med justitsminister Peter Hummelgaard (S) for at drøfte den manglende kapacitet i retsvæsenet i Grønland.
- Det lægger et øget pres på den danske regering til at prioritere penge for at øge kapaciteten og tage de hensyn, der skal tages, siger Aaja Chemnitz.
Europarådets Torturkomité beretter generelt om, at forholdene er gode for de indsatte i Nuuk. Bygningen får ros, og aktiveringen af fangerne er overordnet set tilfredsstillende.
Men det er den klare anbefaling, at den danske regering sikrer, at anvendelsen af alternative tiltag øges for at imødekomme kapacitetsudfordringerne.
Grønlands retsvæsen administreres af Danmark, og her er justitsminister Peter Hummelgaard bevidst om udfordringerne.
Der er problemer med kapaciteterne i fængslerne både i Danmark og Grønland, fortæller han.
Problemet vil blive forsøgt løst, melder Peter Hummelgaard.
- I forbindelse med den kommende strafreform kommer vi derfor også - ud over kapaciteten i kriminalforsorgen i Danmark - til at kigge på kapaciteten i de grønlandske anstalter for at håndtere de udfordringer med mangel på pladser, som Kriminalforsorgen i Grønland står over for aktuelt og på længere sigt, siger Peter Hummelgaard.
Her vil det grønlandske regering, Naalakkersuisut, blive inddraget, lyder det.
/ritzau/