De rejser både til vands og i luften, men til lands halter det, når den kongelige familie transporteres rundt. I hvert fald, hvis turen skal foregå i tog. Inden for de seneste ti år har salonvognen, som den kongelige togvogn hedder, været på skinnerne 45 gange, og sidste år blev den overhovedet ikke brugt. Det oplyser DSB til Ekstra Bladet.
Selv om den nuværende salonvogn blev givet som gave til dronning Margrethe i forbindelse med hendes 60-års fødselsdag i 2001, er det DSB – og altså danskerne – der står for at afholde omkostningerne ved luksusvognen. Og selv om den sidste år bare stod og trak støv i remisen, kostede den DSB – og dermed danskerne – over 800.000 kroner. Ifølge Ekstra Bladet fordeler DSB’s udgifter sig på ’drift, vedligehold samt afskrivninger’, der beløb sig til 792.000 kroner og ’rengøring og vedligehold mv’ af den kongelige ventesal, der kostede 62.000 kroner sidste år.
Det er blot en uge siden, at en anden af kongefamiliens transportformer var i søgelyset. Her afslørede DR.dk, at kongeskibet Dannebrog i 2024 brugte 284 kubikmeter diesel, hvilket svarer til en CO2-udledning på 767 ton, eller den samlede udledning fra 59 til 115 danskere, alt efter beregning.
Til kritikken lød svaret fra Kongehusets kommunikationschef Nina Munch-Perrin, at ’Kongehuset er bevidst om det dilemma, der er forbundet med, at Dannebrog er drevet af almindeligt brændstof.’ Samtidig oplyste hun, at man var i gang med at undersøge muligheden for alternative drivmuligheder.