Administration 

Aktindsigt slår fast: Støjbergs ministerium ville fastholde ulovlig praksis

Inger Støjberg har tidligere forklaret, at hendes ministerium havde misforstået den famøse dom. (Foto: Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/arkiv)

Aktindsigt viser, at Udlændinge- og Integrationsministeriet i udkast til svar til Folketinget forsøgte at holde fast i en praksis, over for alvorligt syge udlændinge, som var ulovlig

En aktindsigt fra Inger Støjbergs (V) Udlændinge- og Integrationsministerium kaster lys over forløbet, da ministeriet i mere end et år fortsatte en ulovlig praksis i forhold til alvorligt syge udlændinge, skriver Information.

Sagen drejer sig om, hvordan ministeriet håndterede den såkaldte Paposhvili-dom, som blev afsagt af Den Europæiske Menneskeretsdomstol i december 2016. Som tidligere omtalt i Information pålagde dommen myndighederne en udvidet undersøgelsespligt, når de skulle vurdere, om alvorligt syge udlændinge kunne få humanitær opholdstilladelse.


Ifølge dommen var det ikke længere tilstrækkeligt – som var den praksis, danske myndigheder havde fulgt – at der i udlændingens hjemland var en formel adgang til livsnødvendig medicin og behandling. Myndighederne var, sagde dommen, nødt til også at undersøge, om der var en konkret og reel adgang til behandling og medicin.


Men selv om dommen ifølge uafhængige jurister ikke var vanskelig at forstå, undlod Inger Støjbergs ministerium gennem et helt år at inddrage dommen i deres afgørelser i sager om humanitære opholdstilladelser.

Fyldt med sorte overstregninger

Selv om det udleverede materiale er fyldt med sorte overstregninger, har det været muligt for Information at rekonstruere teksten under overstregningerne. Det gør det muligt at beskrive nærmere, hvad der skete i Udlændinge- og Integrationsministeriet, da de over for Folketinget skulle redegøre for betydningen af Paposhvili-dommen.


Hidtil har Inger Støjberg bl.a. forklaret, at hendes embedsmænd i første omgang fejlfortolkede dommen, da de i foråret 2017 blev gjort opmærksom på den. Med ministerens ord var embedsmændene kommet ind på »en lidt forkert sti« – til trods for, at flere juridiske eksperter bl.a. i Information forinden havde vurderet, at dommen måtte indebære en lempelse af den hidtidige danske praksis, og at f.eks. Sverige allerede fra marts 2017 havde taget højde for dommen i deres praksis.

Har været længe undervejs

I april 2017 bad Johanne Schmidt-Nielsen (EL) ministeren om at redegøre for konsekvenserne af dommen, men hun måtte vente helt til februar 2018 på et endeligt svar.
Ganske vist havde Inger Støjbergs embedsmænd allerede i december færdiggjort svaret, men først skulle indholdet afstemmes med Justitsministeriet.

Om det har Inger Støjberg tidligere oplyst, at afstemningen med Justitsministeriet førte til, at der opstod »tvivl i fagkontoret om, hvorvidt man havde lavet en forkert umiddelbar vurdering af dommen«.
Det er dette sidste forløb, som Informations aktindsigt nu kaster mere lys over.

Udkastet til svaret på Johanne Schmidt-Nielsens spørgsmål, som Information efter mere end syv måneders ventetid har fået udleveret fra Inger Støjbergs ministerium, viser nemlig, at hendes embedsværk helt frem december 2017 fastholdt, at den hidtidige danske praksis havde været i overensstemmelse med Paposhvili-dommen. Og at dommen derfor ikke betød, at ministeriet skulle lempe den danske praksis i forhold til humanitære opholdstilladelser til alvorligt syge udlændinge.


Denne fortolkning fik Justitsministeriet, som også Radio24syv har fortalt, sat en stopper for. I hvert fald var alle konklusioner, der peger i den retning, helt fjernet, da Johanne Schmidt-Nielsen halvanden måned senere fik den endelige udgave af svaret.

Overstregede konklusioner


Den 11. december 2017 sendte Udlændingeafdelingen i Inger Støjbergs ministerium et 13-siders udkast til Stats- og Menneskeretskontoret i Justitsministeriet. Her lyder en af konklusionerne – som er overstreget:
»Det er endvidere Udlændinge- og Integrationsministeriets opfattelse, at den danske praksis for meddelelse af humanitær opholdstilladelse er i overensstemmelse med de retningslinjer, som Domstolen har fastlagt.«


En anden overstreget konklusion lyder:
»Samlet finder Udlændinge- og Integrationsministeriet ikke at have tilstrækkeligt grundlag for at antage, at domstolen med dommen i Paposhvili mod Belgien har fraveget sin hidtidige praksis. Ministeriet finder på den baggrund ikke for nuværende anledning til at ændre praksis i forhold til tilgængeligheden af behandling i hjemlandet.«


Med andre ord – selv om flere uafhængige jurister, bl.a. fra Institut for Menneskerettigheder, ikke var i tvivl om, at dommen burde føre til en lempelse af den danske praksis, så lagde ministeriet op til at fastholde over for Folketinget, at Paposhvili-dommen ikke behøvede at føre til nogen form for kursændring.


I udkastets overordnede (og ligeledes overstregede) konklusion skrev embedsmændene endda, at den danske praksis for meddelelse af humanitær opholdstilladelse »er i overensstemmelse med dommen, og at ministeriets afgørelser således træffes i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser.«


Fire dage forinden havde Radio24syv ellers bragt det første af flere indslag om, at ministeriets praksis var ulovlig, fordi den ifølge flere jurister trodsede Paposhvili-dommen og betød afslag på stribe til alvorligt syge udlændinge.


Senere måtte ministeriet erkende, at mindst syv udlændinge var blevet udsendt til en uvis fremtid, selv om deres sag burde have været blevet nøjere undersøgt, således som Paposhvili-dommen indebærer.


Det er ikke kendt, hvad Stats- og Menneskeretskontoret i Justitsministeriet havde af bemærkninger til svarudkastet. Men efter at Justitsministeriet havde været inde over sagen, bøjede Inger Støjbergs ministerium af.

Ministerium ændrede ikke noget

I det endelig svar, som Johanne Schmidt-Nielsen modtog den 2. februar 2018, var der således ikke længere tvivl om, at den danske praksis skulle ændres som følge af dommen:
»Det er Udlændinge- og Integrationsministeriets opfattelse, at der for at sikre, at afgørelser på det humanitære område træffes i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser, er behov for at indføre ekstra sagsbehandlingsskridt i visse særlige sager, således at ansøgerens faktiske adgang til behandling undersøges nærmere.«

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvorfor embedsværket i Inger Støjbergs ministerium gennem hele 2017 fastholdt, at Paposhvili-dommen ikke skulle medføre ændringer af den danske praksis.


To af de uafhængige jurister, der har vurderet dommen, er lektor i EU- og menneskeret Louise Halleskov Storgaard fra Aarhus Universitet og seniorforsker Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder.


Ingen af dem vil forholde sig til forløbet mellem de to ministerier, men de vil gerne udtale sig om selve dommen. Begge har svært ved at forstå, at embedsmændene i Udlændinge- og Integrationsministeriet helt frem til december 2017 kan have vurderet, at den hidtidige danske praksis for humanitære opholdstilladelser ikke ville blive berørt:


»Dommen er i sin helhed kompleks på nogle punkter, men på et enkelt punkt er den ganske klar: Staterne bliver pålagt en udvidet undersøgelsespligt. For mig har det hele tiden været ganske klart, at der skulle ske en justering af den danske praksis i lyset af den udvidede undersøgelsespligt,« siger Louise Halleskov Storgaard til Information.

Det er ikke svært at læse

Og Peter Vedel Kessing siger, at »det er ikke svært at læse, hvad man skal«.
»Man skal sikre sig, at den pågældende ansøger konkret har adgang til den nødvendige medicin. Det står ret klart i dommen, og det var præcis dét, man ikke gjorde tidligere, hvor det var tilstrækkeligt, hvis der bare var en generel adgang til medicin i ansøgerens hjemland.

Hvis der var det, så kunne man give afslag på humanitær opholdstilladelse til alvorligt syge udlændinge,« fortsætter han og tilføjer:
»Ifølge dommen skal myndighederne nu også undersøge emner som prisen for behandlingen, om der er familie eller netværk, der kan bistå den alvorligt syge, og hvilken afstand der vil være til den nødvendige behandling. Det undersøgte man ikke tidligere, men det siger dommen meget klart, at man skal gøre.«


Professor i forfatningsret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, kalder det »helt uforståeligt og et mysterium«, at Inger Støjbergs ministerium så længe kunne fastholde, at dommen ikke skulle medføre en justering af praksis.


»Det er svært at forstå, når alle eksperter og jurister kunne se, at Menneskeretsdomstolen fraveg sin tidligere praksis,« siger han til Information.


»Hvorfor hendes embedsmænd har været så nølende og modvillige til at erkende nødvendigheden af en praksisændring, kan man kun gisne om. Jeg ser umiddelbart kun to mulige forklaringer: Enten har det været juridisk uformåenhed, eller også har de været underlagt et politisk ønske,« tilføjer Jens Elo Rytter.


Selv har Inger Støjberg – med henvisning til hensynet til beskyttelsen af ministeriets interne beslutningsproces – afvist at oplyse Folketinget om, hvornår hun første gang fik forelagt et udkast til svar på Johanne Schmidt-Nielsens spørgsmål.


Hverken ministeriet eller ministeren har ønsket at kommentere det. 

Information

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd 

Havnen i Rønne
Krimi

Eftersøgt mand fundet død i havn

Retten i Næstved
Krimi

To dømt i stor amfetaminsag - bagmand mangler

Portræt Sarah Bro
Kendte

Nyt job til Sarah Bro

(Tallet set ude fra
Nyheder

3-årig faldt i vandet:

Pædagogerne opdagede intet

Delvis solformørkelse
Nyheder

Delvis solformørkelse over Danmark

billede af en højgravid Gosiame Thamara Sithole
Helt vildt

Kvinde fødte ti børn
- nu er hun forsvundet

Nyheder

Lussing til Macron skal give fængsel

portræt af jørgen leth
Kendte

Jørgen Leth ramt
af flere blodpropper

person bliver testet for covid-19
Corona

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

billede af en karryret
Mad og drikke

Risiko for din sundhed: Dit karrypulver kan være giftigt

Prognathodon
Dyreliv

Afsløring: Monster-øgle huserede i Danmark

Et flixtrain kører gennem Berlin
Nyheder

Guf for togelskere: Rutenet til 40 byer genopstår

Mønter og pengesedler
Nyheder

Kunde får erstatning for negative renter

Nyheder

Solformørkelse i dag
- det må du ikke gøre