Danmark er Nordens sværvægter, når det kommer til gastronomi.
Det blev slået fast ved præsentationen af årets Michelinguide, mener Ole Troelsø, formand for Danske Madanmeldere.
- Nu er vi ikke længere et overraskende eksotisk land med gode restauranter. Nu er Danmark en rigtig sværvægter, med to- og trestjernede restauranter og restauranter ude i afkrogene. Det er virkelig afgørende, siger han.
Ved præsentationen af nye restauranter med de eftertragtede michelinstjerner i Norden, nåede Danmark op på 28 stjerner fordelt på 24 restauranter.
Det gør Danmark førende i Norden og skyldes en helt særlig kultur blandt kokkene herhjemme.
- Vi har en meget stærk kultur inden for højgastronomi, hvor folk arbejder sammen. Der er varme følelser mellem de her kokke, man glæder sig over hinandens succes, siger Ole Troelsø.
Synergieffekten mellem kokkene har presset niveauet for gastronomien helt i top, og det er det, som Michelinguiden hædrer ved at give flere stjerner end hidtil.
- Der bliver løsnet op, på den måde at man nu giver flere stjerner. Men det skyldes, at feltet er så stærkt, siger han.
Ifølge ham er det fuldt fortjent, at Henne Kirkeby Kro får sin stjerne nummer to. Samtidig glæder han sig over, at blandt andet Ti Trin Ned får sin første stjerne, da restauranten ifølge ham "længe har været overset".
Ved dagens uddeling får også Domestic i Aarhus, Dragsholm Slot og restauranten 108 i København deres første michelinstjerne.
Og stjernehøsten er ikke et resultat af, at det er blevet nemmere at få fingre i de fine stjerner, lyder det fra Bent Christensen, som har været redaktør af Den Danske Spiseguide siden 1987.
- De danske kokke og restauranter satser i dag i høj grad på at blive gode. Det er gastronomien, der har rykket sig - ikke at det er blevet nemmere at få stjerner, siger han.
Bent Christensen tilføjer, at Danmark lige nu"har et eventyrligt og historisk højt niveau." Den danske gastronomiske rejse er heller ikke slut endnu, vurderer han.
- Niveauet er højere, højere og højere år for år. Og vi har ikke nået rejsens ende. Vi bliver stadig bedre, siger Bent Christensen.
Han peger på, at restauranter som Mielcke & Hurtigkarl, Falsled Kro og Taller alle er blevet overset denne gang, men sagtens kunne have fået en stjerne.
/ritzau/